Vicovu de Jos în sărbătoare, mâine 1 octombrie se sărbătorește primul hram al Mănăstirii Maicii Domnului Grabnic-Ascultătoare. Programul evenimentelor

Sărbătoare mare a creștinilor ortodocși mâine, 1 octombrie 2020, sărbătoare și mai mare la Vicovu de Jos, la Mănăstirea Maicii Domnului Grabnic-Ascultătoare unde se sărbătorește întâiul Hram.

Programul evenimentelor religioase:

  • MIERCURI, 30 septembrie, SLUJBA DE PRIVEGHERE, de la ora 18.00
  • JOI, 1 octombrie, începând cu ora 8.00, ACATIST, urmat de Sfânta LITURGHIE.

Cu câteva zile înainte, reprezentanții mănăstirii, transmiteau mesajul următor: ”În 1 octombrie anul acesta vom sărbători icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”. Prototipul icoanei pictate de maicile de la Mănăstirea din Vicovu de Jos este o icoană veche, făcătoare de minuni, a Sfintei Fecioare Maria, aflată la Mănăstirea Dohiariu din Muntele Athos.

Icoana originală a fost zugrăvită în frescă în secolul al XI-lea, în timpul stăreției egumenului Neofit, se află în exteriorul peretelui vestic al trapezei mănăstirii grecești.

Credincioșii ortodocși au o mare evlavie față de această icoană, fiind menționate multe minuni atribuite rugăciunii la Maica Domnului reprezentată în icoană.

Cea mai cunoscută minune este aceasta: în anul 1664 trapezarul Nil, care obișnuia să treacă zilnic cu o făclie aprinsă printr-o capelă către trapeză, a auzit o voce de la icoana Maicii Domnului, aflată deasupra ușii, prin care i s-a cerut să nu o mai afume cu fumul negru și înecăcios provenit de la făclie. Călugărul a crezut că este o glumă a vreunui frate și a ignorat acea cerere, continuând să treacă și în zilele următoare spre trapeză cu făclia fumegândă. Ca urmare a acestei necuviințe, trapezarul Nil a auzit câteva zile mai târziu aceeași voce, care-l mustra cu asprime, și apoi a orbit. Călugării din mănăstire au început să manifeste o mare evlavie față de această icoană și au pus sub ea un vas în care trapezarul să ardă tămâie, în cinstea Maicii Domnului. Pocăindu-se cu amărăciune, Nil s-a rugat îndelung în fața icoanei Maicii Domnului și a implorat-o pe Maica Domnului să-l ierte și să-l vindece. A auzit după mai mult timp o voce care-l anunța că a fost iertat și că i s-a redat vederea, cerându-i-se să transmită următorul mesaj:

“Spune, deci, fraților că eu sunt îngrijitoarea și ocrotitoarea mănăstirii. Toți cei care vor avea nevoie de ajutor să alerge către mine și nu-i voi trece cu vederea. Drept aceea, să se numească această icoană a mea «Grabnic Ascultătoare».

Vă așteptăm cu drag să fiți alături de noi!”

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *