Victime ale accidentelor rutiere, în scaune cu rotile la noul eveniment organizat de Ștefan Mandachi, la primul metru de autostradă. El realizează un film despre accidentele de pe șoselele României

Conferința de presă a omului de afaceri Ștefan Mandachi, desfășurată astăzi la primul metru de autostradă din Moldova, construită chiar de el pe un câmp de la Bosanci, a trezit interesul atât al jurnaliștilor cât și al unor reprezentați ai asociațiilor neguvernamentale dar și al unui public important, circa 200 de persoane fiind prezente pe micul platou balastat care înconjoară de-acum celebrul metru de autostradă, începând cu ora 13.00. Conferința de presă anunțată de Ștefan Mandachi, a plecat de la inițiativa sa de a realiza un film documentar despre accidentele rutiere din România, invitând la întâlnire și pe unii dintre protagoniștii documentarului prefigurat,  victime ale unor astfel de accidente

Denumită conferință în scaun cu rotile, chiar în acest fel s-a desfășurat. Atât participanții la întâlnirea cu presa dar și jurnaliștii au fost invitați să ia loc, cu prioritate, în scaune de invalizi, achiziționate de omul de afaceri sucevean. În limita celor câteva zeci de locuri disponibile s-au putut așeza pe aceste scaune, încă protejate în folie de plastic, și alți doritori. Au fost prezente în public și alte persoane care au rămas imobilizate în scaune rulante în urma unor accidente rutiere.

Cu două excepții, organizatorul Ștefan Mandachi și Oana Baciu, președintele Asociației Naționale pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenire a Accidentelor Rutiere, în fața presei au venit tineri care, de asemenea, au avut de suferit în urma accidentelor pe șoselelor din România, rămânând invalizi, captivi în scaune cu rotile.

Ștefan Mandachi a arătat că România este țara cu cele mai multe accidente rutiere din Europa iar Suceava este pe locul întâi între județele din România.  A spus că sunt oameni veniți din mai multe localități ale țării: București, Cluj, Piatra Neamț, Botoșani etc,  în județul Suceava pe care l-a denumit ”județul morții”. El a anunțat că discuția va fi despre un proiect de film documentar pe care intenționează să îl realizeze dar și o discuție cu victimele unor accidente rutiere a căror cazuri vor apărea în anunțatul film documentar. El s-a declarat recunoscător Oanei Baciu, de la Cluj, care a organizat evenimentul de azi în proporție de 90%.

Oana Baciu, președinta Asociației Naționale pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenire a Accidentelor Rutiere, a declarat că  de-a lungul anilor a făcut nenumărate activități de prevenție, dar de la an la an tot mai multe persoane trec prin aceste tragedii. ”Am simțit nevoia să ne unim forțele și să cerem ajutorul presei. Nu ne vom opri până nu vom vorbi de autostrăzi în România, de un număr mai mic de victime și accidente rutiere. Am interacționat cu oameni care au trecut prin asemenea tragedii. Vrem să formăm o echipă toată România ar trebui să se unească în acest scop. Voi susține în continuare tot ceea ce înseamnă activitatea de prevenție”, a transmis Oana Baciu.

Au luat cuvântul apoi persoanele care au dorit să fie prezente la evenimentul de astăzi, victime ale accidentelor rutiere, imobilizate în scaun cu rotile poate, pentru toată viața.

 Adrada Voicu: ”Am fost la un pas de a-mi pierde viața într-un accident rutier. Mă aflu aici pentru că am speranța că lucrurile se vor schimba în bine, că nu ne vom mai pierde frații, părinții, pe drumurile din România.”

Marius Raduleac : ”Sunt de 8 ani în scaun rulant din cauza unui accident rutier datorat lipsei infrastructurii rutiere, sunt antreprenor și sunt alături de Ștefan Mandachi sperând să avem autostrăzi în toată România, ca la nivel european”

Sanda Costescu: ”Și eu sunt aici deoarece consider că trebuie făcut ceva în ceea ce privește siguranța rutieră. Sunt victima unui accident rutier produs probabil tot din lipsa implicării autorităților din România. Îmi doresc și susțin și eu această cauză, de a avea autostrăzi pentru că drumurile pe care circulăm acum sunt mult prea periculoase.”

Ilinca Rotariu: ”Sunt în scaun cu rotile în urma unui accident auto stupid, Mi-am făcut curaj și mi-am dorit să fiu aici pentru că îi văd de mulți ani pe oamenii care fac proteste și alte acțiuni civice, nefiind convinsă de succesul lor. M-am implicat în câteva acțiuni și am constatat că se unele lucruri chiar se pot întâmpla. În oraș la noi am realizat un proiect care a avut succes, doar o mână de oameni, chestie pe care acum trei-patru ani n-aș fi crezut-o. Deci se poate să ne adunăm câțiva oameni ca să facem lucruri extraordinare. Dar ce-ar putea face o țară întreagă, dacă s-ar aduna în jurul unor proiecte de interes comun?Asta îmi doresc cel mai mult de la acest eveniment, să înțeleagă lumea că se poate!”

Bianca Spânu: ”Sunt președinte onorific al Asociației pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere. Sunt medic rezident radiolog sunt soră, fiică și victimă a unui accident rutier. Sunt alături de voi la Suceava pentru că medicina ne învață că prevenția este prima cheie spre a ne salva de o boală, în cazul meu, sunt victima unui accident rutier. Să avem infrastructură, să nu mai existe tineri care să își curme viitorul, să trebuiască să se adapteze unei noi vieți. Schimbarea începe cu noi, cei care ne-am adunat astăzi. Pentru ca familia noastră să nu fie sunată într-o noapte că suntem pe un pat de spital, sau mai rău, pe o targă la morgă.”

Ioana, 21 de ani: ” În urmă cu aproape trei ani, am fost implicată într-un groaznic accident de mașină care m-a lăsat paralizată de la brâu în jos. Am stat săptămâni întregi întinsă pe patul de spital pentru că nu puteam să mă mișc. Prima dată când am fost pusă într-un scaun cu rotile am fost de-a dreptul dărâmată psihic. După un an și jumătate de recuperare intensă am reușit să stau singură în șezut.  Este greu de imaginat prin ce am trecut dar tot ce nu te omoară, te face mia puternic. Din o mie de motive să fiu tristă am reușit să găsesc unul care să mă ajute să merg mai departe. Am venit astăzi aici pentru că mi-am promis să ajut ca lumea asta să devină un loc mai bun și mai sigur. Cred că a venit timpul să luptăm pentru ceea ce ne dorim și să nu-i mai lăsăm pe alții să ne conducă visele cu promisiuni goale. Este timpul pentru o schimbare pe care acești oameni minunați au reușit să o înceapă iar datoria noastră este să credem în ea.

Ștefan Mandachi a declarat că sunt și alte persoane care au acceptat să se alăture inițiativei sale de a realiza acel film documentar, care este acum doar în fază construcție, apreciind că va fi lansat în luna august a acestui an. Încă un exemplu, familia Petruț care au venit cu povestea unei tragedii de neimaginat: patru din cei nouă copii ai celor doi soți și-au pierdut viața în același timp, într-un cumplit accident rutier la o trecere de cale ferată. Cel mai în vârstă de 20 de ani, cel mai mic de 12 ani.

”Când am început documentarul, lumea era foarte sceptică. Dar am mai mers mai departe, ni s-a mai acordat câte un interviu, am mai avut acces la un politician care mi-a făcut legătura cu un alt politician, m-am îndârjit să nu fac pauze. Am făcu interviuri cu victime ale accidentelor rutiere dar și cu oameni politici de calibru”, a descris în câteva cuvinte efortul pe care îl face pentru realizarea acestui film omul de afaceri Ștefan Mandachi. El a cerut și sprijinul presei pentru a i se pune la dispoziție imagini relevante de la accidente rutiere pe care nu înțelege de ce autoritățile nu vor să le facă publice. A mai spus că starea proastă a drumurilor nu este niciodată menționată drept cauză a producerii unui accident rutier, ceea ce nu este conform cu realitatea.

Mandachi a mai arătat că inițiativa sa a produs un efect social pe care nu l-a putut anticipa, dând ca exemplu prezentarea metrului de autostradă în Mass-media internațională, de la Euronews la presa rusească, care au realizat articole pe această temă. În ciuda notorietății pe care a dobândit-o el a spus că nu intenționează să se înscrie într-un partid politic și să candideze la alegeri locale ori județene  arătând că se pot face mult mai multe lucruri din societatea civilă, dând exemple de persoane care s-au implicat în rezolvarea problemelor la nivel global cu mai mult succes decât politicienii, de la Bill Gates la Leonardo Di Caprio, întrebând retoric auditoriul dacă știe cineva un nume de senator american.

La finalul discuțiilor a fost invitat să ia cuvântul fiul soților Doina și Ion Aldea Teodorovici, Cristofor Teodorovici, care, venit de la Chișinău, și-a exprimat atașamentul la cauza pentru care luptă Ștefan Mandachi.

La urmă, el a adresat invitația unei persoane din public să se urce într-un scaun cu rotile și să se deplaseze, în sus și în jos pe metrul de autostradă pentru a vedea cît de greu le este celor care au devenit invalizi în urma accidentelor rutiere produse în foarte mare măsură, din cauza infrastructurii rutiere deficitare din România. A fost de acord să facă acest test un membru al unei asociații neguvernamentale sucevene.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *