Viitorologii, statisticienii, pandemia și vorbele maestrului Grigore Moisil

Niște sociologi, niște psihologi, niște analiști politici ori specialiști în alte abilități de dezvoltare  ale speciei umane  extrag acum  concluzii din constatări ad-hoc privind pandemia coronavirus și pe care le vor folosi pentru studii care, speră ei, vor depăși veacul ca valabilitate pentru profețiilor incluse în cărțile pe care le vor scrie. 

Știm că nici cărțile lui Isaac Asimov cu ale sale Civilizații extratereste, nici cele ale lui Alvin Tofler –  Șocul viitorului ori Al Treilea val, nici Jean Jacques Servan Schreiber cu Sfidarea sa mondială, ca exponent al  Clubului  de la Paris, și niciun altele ale mai tuturor futurologilor consacrați, care au umplut biblioteci întregi ale studenților, adulatorilor, detractorilor  dar și pe cele  ale multor interesați de basmele economico – sociale – interstelare  pe care ei le-au promovat, nu sunt folositoare acum decât oricare altă nostalgică lectură științifico – fantastică din veacul 20.

În mod real, filmele distopice  realizate acum un deceniu sau două, sunt acum mai aproape de realitatea pe care o trăim.  Avertismentele  transmise prin această modalitate facilă  privind viitorul omenirii sunt acum mai luate în seamă decât cele ale tuturor analiștilor politici economici și din practica socială, a  filosofilor, profeților științifici și neștiințifici luate la un loc.  Aceste vechi mesaje sofisticate sunt greu de priceput din cauza conținutului prea mare de autoasumată înțelepciune izvorâtă din cărțile citite de acești avizați dar  nefolositori acum autori, fiindcă acele considerații ale lor, ultrasofisticate,  nu sunt de folos zilele acestea.

Se trăiește și se moare statistic acum, în Suceava, în România și în lume. Avem analiști suficienți care să ne spună cum ne este, cum ne-a fost și cum ne va fi. Tot ei de spun la ce trebuie să ne așteptăm și la ce nu. Ei știu să spună cum situația evoluează funcție de parametri încă neintroduși în matricea statistică proprie însă dau asigurări că în seara următoare vor fi din nou prezenți în spațiul public, la TV, radio, în presa scrisă ori în cea online, pentru a continua dezbaterile pe acest subiect fierbinte: pandemia coronavirus.

Mulțumesc doamnei doctor Irina Badrajan pentru acest frumos cadou intelectual :

Referitor la mediile calculate în statistică, Grigore Moisil (genial matematician român, n.r.) a declarat: ”Dacă pui o fesă pe o plită încinsă și cealaltă pe un bloc de gheață, media e bună dar în realitate e vai de fundul tău!”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *