Violatorul ucigaș de la Caracal: Cazuri asemănătoare din Suceava care reclamă reașezarea pe baze corecte a sistemului judiciar românesc

Scandalul presupusului violator ucigaș de la Caracal readuce în atenția opiniei publice naționale o problemă de fond care reapare  periodic în România dar și în județul Suceava, care se poate rezuma în incapacitatea autorităților judiciare: polițiști, procurori și judecători de a gestiona situații de criză majoră în domeniul marii infracționalități, acolo unde se produc acte de pedofilie, viol, crimă premeditată.

Protestele pornite din Caracal au produs emulație în  multe localități din țară, inclusiv în municipiul Suceava, dar și în capitală unde, la ora la care scriem aceste rânduri este în desfășurare un marș pe Calea Victoriei, protestatarii cerând demisia guvernului. Știm deja că primul ministru Viorica Dăncilă a încurcat orele la care ultima prezumptivă victimă a unui violator asasin a încercat să se salveze, sunând în trei rânduri la numărul unic de urgență 112 iar operatorii de acolo, în loc să se pună pe treabă pentru a o salva, căutau cai verzi pe pereți. La fel și polițiștii anunțați de iminența crimei care căutau ca orbeții locația apelului.

Aceste apeluri disperate au fost transmise în jurul orei 11 dimineața. Premierul Viorica Dăncilă a încurcat orele, crezând și exprimând public această convingere, că apelurile la 112 au fost făcute de copila disperată  de iminența morții, despre care nu se mai știe nimic acum,  la 11 noaptea, adică cu 12 ore mai târziu. Este una dintre cele mai mari gafe făcute de un politician din România, cu funcție de prim ministru. Măcar acuratețea cifrelor folosite în  cronologia imediată de tot sistemul mass media național și, dacă nu era suficient, de rapoartele inculpabilului STS,  ar fi trebuit să fie corect folosită de primul ministrul țării într-un caz care a produs o asemenea sensibilitate națională. Neatenția asupra rândurilor scrise de consilieri, poate și  gafa de documentare a acestora, au poziționat-o iarăși pe Viorica Dăncilă într-o ipostază care ar fi o dată în plus ridicolă, dacă nu ar fi contextul tragic în care s-a produs.

Desigur, guvernele nu se construiesc și nici nu se dărâmă la Suceava. Doar rareori și pentru puțină vreme, exponenți ai clasei politice județene au penetrat bariera  elastică ce protejează structurile de conducere ale României iar chiar și atunci, efectul muncii lor în interiorul uzinei de fabricat proiecte pentru dezvoltarea națională a fost puțin semnificativ.

Cu atât mai puțin sistemul judiciar ar fi fost, ar fi ori ar putea să fie modelat  cu o contribuție esențială din această parte a țării. Poate un magistrat precum Cristi Danileț ar fi putut avea un oarecare succes. Numai că el are 60 de kilograme, fața subțire  cu barbișon ostentativ, n-are voce de tenor și mai e și tânăr.

Readucem în amintirea noastră, inclusiv în cea a autorului articolului, trei cazuri care au zdruncinat comunități și care au ilustrat lipsa ori, după caz, excesul de reacție ale unor entități judiciare și care au avut ca punct de plecare moartea unor semeni, dispariția altora ori chiar provocarea morții unuia dintre noi.

În primăvara – vara  anului 2000, municipiul Suceava era bulversat de o suită de evenimente fără precedent. Copii găsiți morți prin canale ori prin alte locații izolate, cu semne vizibile de agresiune sexuală. Au fost identificate  cadavrele a patru copilași uciși de bruta  despre care am aflat că se numea Olaru, un bărbat între două vârste, fără ocupație, cu o față de om inofensiv  și care nu și-a recunoscut crimele săvârșite, în ciuda dovezilor copleșitoare, inclusiv cele rezultate din analizele ADN. Condamnat la 25 de ani de închisoare, a supraviețuit numai 2 ani regimului penitenciar, semn că  acolo se aplică măcar  dreptatea Talionului.

Un alt caz interesant îl reprezintă dispariția rând pe rând a unor femei dintr-o anumită familie din Rădăuți, căsătorite ori nu cu un mecanic local. Suspectat că are un rol în dispariția acestor femei, acel mecanic a fost reținut și arestat, în ograda sa procurorii au dispus efectuarea de săpături, prilej cu care au fost descoperite rămășițe – oase de fapt – care păreau a fi de origine umană. Cazul părea rezolvat iar suspectul apărea în fața anchetatorilor și a judecătorilor foarte degajat, clamându-și nevinovăția susținută chiar și de consoarta  lui de atunci, una dintre surorile femeilor dispărute,  proaspătă mămică, tată fiind chiar mecanicul auto suspect  în dosar. Cazul a fost mediatizat acum cinci ani, presa națională preluându-l ca pe unul demn de scenariu hollywoodian.  Medicii legiști au dovedit ulterior că acele oase nu sunt umane ci de căprior, suspectul a fost pus în libertate iar cel puțin o publicație locală, care a transcris un scenariu construit cu mult aplomb și cu multe grafice de o entitate mass-media națională, a pierdut procesul cu mai sus nenumitul suspect, trebuind să-i plătească sume care au adus respectabila publicație la un pas de faliment.

Presa centrală a uitat cazul la fel de repede pe cât l-a îmbrățișat și l-a transformat în fantoșă națională.

Un al treilea caz s-a petrecut la începutul acestei luni, la Vatra Dornei. Un bărbat a chemat jandarmii care asigurau siguranța desfășurării unui festival folcloric pentru a-l imobiliza și neutraliza pe un individ care atenta sau era pe cale să atenteze la inocența fiicei celui dintâi. Jandarmii l-au luat la hăituit pe suspect, l-au imobilizat în parcul din apropiere, l-au încălecat pentru a-l imobiliza iar pentru că suspectul se bâțâia spasmodic sub genunchii unuia dintre apărătorii siguranței publice, a intervenit o jandarmeriță care a pulverizat o doză bună de spray lacrimogen direct pe căile respiratorii ale suspectului devenit de acum victimă. Bărbatul a mai dat de câteva ori din picioare sub privirile impasibile ale jandarmeriței care își mesteca placid chewing-gum-ul. Când bărbatul a rămas fără reacții fiziologice, jandarmii i-au pus cătușele. Când l-au întors cu fața în sus, au văzut că omul se scăpase pe el și nu mai dădea nici un semn de viață. Au fost chemați niște polițiști care, dezorientați, au avut măcar prezența de spirit să ceară descătușarea suspectului inconștient. În cele din urmă acesta a fost târât până la o mașină care l-a transportat la spitalul din Vatra Dornei, de acolo la Spitalul Județean unde a murit în operație din cauza unui infarct mezenteric provocat, cel mai probabil, de modul în care au acționat jandarmii. Ca o ironie a sorții, jandarmerița  care i-a aplicat doza de spray lacrimogen mortului de-acum, fost suspect de pedofilie, i-ar fi fost nu doar vecină acestuia, dar și fostă colegă de muncă la una dintre unitățile turistice din Dorna. Localnicii care i-au cunoscut pe amândoi nu au cuvinte tocmai măgulitoare la adresa flegmaticii jandarmerițe, neiertându-l, desigur, nici pe răposatul care, în opinia lor, putea fi acuzat de câteva mici păcate, dar în nici un caz de pedofilie. Oricum era cunoscut cu afecțiuni la care situații de stres ar fi determinat punerea în pericol a vieții sale.

Cu aceste trei exemple de evenimente petrecute în județul nostru pe parcursul a aproape două decenii, arătăm, nu demonstrăm, că sistemul judiciar românesc  este mai mult decât perfectibil. Au murit câțiva copii la începutul anilor 2000 până când ”pedofilul din Burdujeni” a fost prins. Pedeapsa a fost  ”numai”, spun unii, de 25 de ani de închisoare. Dacă justiția aspră a penitenciarului nu ar fi funcționat, acel Olaru a fi revenit probabil, pe baza bunei purtări la expirarea a două treimi din pedeapsă ori și mai oribil, pe baza acelui ”recurs compensatoriu”, iarăși printre noi.  

Dacă polițiștii și procurorii ar fi analizat din timp cazul ”mecanicului” rădăuțean, poate că numărul femeilor dispărute din familia vizată ar fi fost mai mic, cazul ar fi fost mai bine documentat iar judecătorii n-ar fi trebuit să dea o soluție de scoatere de sub acuzare a unei persoane a cărui primă grijă de după aceea a fost să ceară bani mulți de la  niște jurnaliști care nu au făcut altceva decât să transcrie informații pe care cu multă emfază procurorii le furnizau cu chintalul, zilnic atunci, către mass media națională în primul rând, niciodată pierdantă în astfel de ”anchete jurnalistice”, abandonate de presa centrală de fiecare dată când rezultatele nu sunt satisfăcătoare, presa locală rămânând ca mai întotdeauna un acar păun convenabil.

Dacă Școala de Jandarmi ar adăuga la examenul  de admitere în sistem și un rezonabil test care să releve gradul de inteligență cuantificabil și responsabilitatea  civică a candidaților, nu doar doar rezultate excelente la probele fizice și la celelate ”cunoștințe”, de un fel sau altul, oamenii și-ar reevalua gradul de încredere în ceea ce îi privește pe jandarmi și poate că ar accepta treptat o  revenire a încrederii în această instituție. Până atunci, Doamne  ajută! Vom vedea ce ne va aduce ziua de mâine.

Please follow and like us:

One thought on “Violatorul ucigaș de la Caracal: Cazuri asemănătoare din Suceava care reclamă reașezarea pe baze corecte a sistemului judiciar românesc

  • 28 iulie 2019 la 5:28
    Permalink

    O fi vorba si de multe altele, inclusiv de intimidarea și nesiguranta reprezentantului autorității, dar în primul rând trebuie vorbit despre COMPETENTA. Asta include angajare in acțiune, promptitudine și asumare, decizie și altele. Sa ne aducem aminte de un politist ucis in gara din Burdujeni (Dumnezeu sa-l ierte) de un bolnav care ar fi trebuit sa fie supravegeat, analizat și internat chiar de către Politie. Cum sa ajungi sa ceri sprijinul civililor ca sa-ti faci datoria? Și in acelasi timp, sa ucizi cu sânge rece un om pe care il cunosti personal in cazul de la Vatra Dornei. Din pacate a scazut mult nivelul educatiei, al calitatii umane, iar in autoritati se angajeza nu cei mai buni oameni, ci oameni cu muschi, oameni care au nevoie de teren de exercitiu pentru muschii și frustrarile lor care cer compensatii, razbunări etc. Suntem o societate cu probleme (nu pentru ca exista crime si criminali) și trăim intr-un stat care functioneaza cu gripări multe și dă gres cu o frecventa mare.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *