Viscol și ger cumplit în România, provocate de vortexul polar. Pe 14 ianuarie minima va fi de -18 grade

Un prim episod de viscol cu zăpezi abundente, urmate de ger este prognozat la jumătatea acestei luni. Acesta va crea probleme în Europa şi va ajunge şi în România.

Climatologii de la Administraţia Naţională de Meteorologie spun că este vorba despre o slăbire a vortexului polar – un vârtej foarte puternic deasupra Polului Nord. În traducere asta înseamnă un episod rar când un aer neobişnuit de rece vine dinspre zona arctică şi ajunge până la noi, iar dezechilibrele provocate în curenţii de mare altitudine, aduc de regulă fenomene meteorologice severe.

Gerul bobotezei a atins deja culmile Munţilor Harghitei, unde a creat deja un peisaj ca-n zonele arctice. În aceste imagini spectaculoase filmate de un temerar care a înfruntat frigul aprig se văd brazii transformaţi în momâi gigantice de gheaţă, ca nişte uriaşi împietriţi.

Frigul se va resimţi însă în aceste zile în toată ţara. Potrivit prognozei pentru săptămâna viitoare, am putea avea zăpadă în cantitate mai mare, cu ninsori miercuri şi joi, care vor lăsa până la 10-15 centimetri de zăpadă în zonele sudice miercuri şi mai puţin în rest. 
La mijlocul lunii, prognoza animată a Institutului de meteorologie din Franţa arată ca o limbă îngheţată din curenţi cu aer polar, coboară dinspre cercul polar până spre Marea Neagră. Specialiştii vorbesc despre slăbirea Vortexului Polar.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: “Vortexul polar este practic un vârtej în jurul Polului Nord, la înălţimi foarte mari – peste 15 kilometri deasupra pământului şi poate influenţa vremea până jos, acolo unde noi simțim efectele iernii.”

Pentru că este o prognoză pe termen mediu, una care se poate schimba, meteorologii spun că nu e cunoscută cu precizie amploarea acestui fenomen. Va fi viscol şi ger cumplit. Temperatura minimă prognozată pentru ziua de luni, 14 ianuarie, de pildă, este de -18 grade.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: “Căderi de zăpadă puternice, abundente, dar evident şi vânt puternic, cu viscol, apoi temperaturi foarte scăzute. Imediat după viscol vin acele temperaturi foarte scăzute pentru că stratul de zăpadă reflectă o parte din radiaţie şi ai un efect local de amplificare a anomaliilor negative de temperatură.”

Specialiştii spun că Vortexul polar rămâne mai mult timp în zona arctică dacă stratul de gheaţă este mai mare, însă anul acesta, de exemplu, mai multe mari nordice nu au îngheţat complet – deşi ar fi trebui să fie bocnă până acum.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: “Vă daţi seama că între frigiderul arctic şi cuptorul ecuatorial există un echilibru – dacă însă se produc dezechilibre, de exemplu frigiderul arctic nu mai funcţionează, vă daţi seama că aceste dezechilibre influentează circulaţia generală a atmosferei şi devin anomalii din ce în ce mai obişnuite din păcate şi te poţi aştepta ca în următoarele decenii iarna să nu mai fie ceea ce ştiam noi, ci o succesiune de episoare calde şi reci.”

Luna ianuarie se va încheia cu alte ninsori serioase în toată ţara.

Sursa: stirileprotv.ro

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.