Mopan Suceava
EducatiePolitica

”Vreau să fiu ca Iuliu Maniu”, concurs cu premii inițiat de doctorul Petrea Dulgheru,, președintele organizației județene Suceava a Partidului Național Țărănesc Maniu – Mihalache

Doctorul Petrea Dulgheru, președintele organizației județene Suceava a Partidului Național Țărănesc Maniu – Mihalache, a anunțat într-o conferință de presă desfășurată zilele acestea organizarea unui concurs pentru tinerii intersesați să afle cine a fost Iuliu Maniu și ce rol important a avut marele om politic în construirea României democratice, în perioada interbelică.

Concursul ”Vreau să fiu ca Iuliu Maniu”,a fost inițiat de doctorul Petrea Dulgheru în contextul sărbătorii 2023 ca ”Anul Iuliu Maniu”, declarat oficial  de Parlamentul României.

Fiindcă anul acesta s-au împlinit 70 de ani de la moartea politicianului român, în lagărul politic de la Sighet dar și 150 de ani de la nașterea acestuia.

Petrea Dulgheru a declarat că la nivel national nu a fost organizat niciun eveniment major pentru a marca Anul Iuliu Maniu, așa că a decis să inițieze chiar el, în calitate de președinte județean al PNȚ Maniu – Mihalache acest concurs de anvergură, cine a fost Iuliu Maniu și care a fost destinul său, de la artizan al Marii Uniri de la 1918, la moartea sa cruntă în lagărele comuniste.

Concursul se adresează tinerilor cu vârste între 18 și 31 de ani, care vor avea ca bibliografie volumul ”Iuliu Maniu. Politică și morală”, autori fiind Cristian și Ana-Maria Borz. După lectura acestuia, concureștii vor putea participa la concursul tip grilă, cu întrebări despre viața și activitatea marelui om politic.

Doctorul Petrea Dulgheru a anunțat că va plăti din banii proprii premiile în bani care vor fi oferite în faza județeană a concursului ”Vreau să fiu caIuliu Maniu”, el fiind fiu de deținut politic și doritor să păstreze vie memoria celor care au suferit în temnițele politice comuniste, mulți dintre ei, oameni de înaltă calitate intelectuală, sfârșind acolo, fără a li se se ști mormântul.

Conferința de presă, video, youtube:

 

https://youtu.be/d1o3t2nb0zM

 

Etapa județeană a concursului va avea loc pe 13 aprilie, anul viitor, la Vatra Dornei, iar premiile vor fi consistente:  Câștigătorul locului I va primi 2.000 de lei, cel de pe locul II 1500 de lei, locul III va fi premiat cu 1.000 de lei. de asemenea, vor și 10 mențiuni, în valoare de 300 de lei fiecare.

Cei care vor câștiga faza județeană,  vor participa la etapa națională a  concursului care se va desfășura în perioada 18-20 mai  în localitatea Bădăcin din județul Sălaj, locul de naștere al lui Iuliu Maniu, unde a fost inaugurate, în urmă cu câțiva anu Casa Memorială Iuliu Maniu.

Mai mult,

”Toți tinerii prermianți la faza județeană vor avea parte și de o excursie gratuită în cadrul căreia vor vizita Închisoarea din  Sighet, Cimitirul Săracilor de la marginea Sighetului Marmației, localitatea Bădăcin și alte locuri pline de semnificație pentru liderii martiri ai PNȚ-ului istoric.

”Concursul are în primul rând rolul de a-i aduce pe tineri aproape de Iuliu Maniu, de a afla cine a fost acesta, un adevărat martir al neamului. Dacă vor fi după acest concurs măcar câțiva tineri care îl vor descoperi cu adevărat pe acesta, eu voi fi foarte mulțumit.
Ca susținător total al marelui Maniu și al valorilor moștenite de la el, respectiv morala creștină, patriotismul luminat, dreptate socială și democrație desăvârșită, voi face tot ce pot ca cel care a fost artizanul Marii Uniri de la Alba Iulia să nu fie uitat”, a declarat președintele PNȚ Maniu-Mihalache Suceava,  Petrea Dulgheru.

Cartea ”Iuliu Maniu. Politică și morală” va fi oferită gratuit profesorilor de istorie din județ, aceștia sau tinerii interesați de concurs putând să îl contacteze direct pe doctorul Petrea Dulgheru la numărul de telefon 0744.204.240.

De precizat că la conferința de presă organizată de Petrea Dulgheru la Suceava a participat și medicul veterinar gălăneștean Constantin Cristea, care în anul 2000 a fost unul dintre câștigătorii concursului ”Vrei să fii miliardar”, care va face parte din juriul concursului ”Vreau să fiu ca Iuliu Maniu”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *