Vremea regilor readusă în fața vizitatorilor, la Muzeul Bucovinei. ”Artă și ceremonial la mesele regale” o expoziție cu piese unicat din colecțiile Muzeului Național Peleș

O nouă expoziție de excepție a avut vernisajul astăzi la Muzeul de Istorie din Suceava.

Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Național Peleș, invită publicul la Muzeul de Istorie, în perioada 19 octombrie 2018 – 27 ianuarie 2019, la o expoziție de excepție – Artă și ceremonial la mesele regale.

La vernisajul expoziției au participat directorul muzeului ”Castelul Peleș”, dr. Narcis Dorin Ion, cel care a facilitat organizarea acestei expoziții la Muzeul din Suceava, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur precum și gazda expoziției, directorul Muzeului Bucovinei, dr. Constantin Emil Ursu și, desigur, organizatorul expoziției, Benonia Jităreanu, șefa Serviciului de Istorie a Muzeului Bucovinei alături de un numeros public.
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a menționat că vine de la Biblioteca Bucovinei de la aniversarea Societății Scriitorilor Bucovineni unde a făcut un apel la cei care scriu să facă istoria adevărată a Bucovinei, nu așa cum a învățat-o generația sa, trunchiată, mincinoasă, cenzurată de comuniști.
El a transmis celor prezenți la vernisaj că ceea ce se întâmplă acum la muzeu se datorează directorului Emil Ursu și echipei de aici,  precizând  că ”acesta a  devenit un muzeu viu, numărul mare de turiști arată că Suceava este din ce în ce mai atractivă, iar județul Suceava  a primit Premiul  I de excelență în turism datorită Muzeului Bucovinei și Cetății de Scaun, două investiții făcute pe bani europeni de Consiliul Județean Suceava. Asta ne-a făcut să fim mândri”, a transmis președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur.
Șeful executivului județean, în semn de prețuire pentru Muzeul Peleș și pentru deschiderea de care a dat dovadă această importantă instituției culturală națională a oferit medalia jubiliară Bucovina Centenară, în premieră, directorului Muzeului de la Sinaia, dr. Narcis Dorin Ion. Medalia jubiliară conține Stema Bucovinei și imaginea regelui Ferdinand al României.

Directorului Muzeului de la Sinaia, dr. Narcis Dorin Ion a salutat publicul prezent și a spus că ”mă aflu, în anul centenar la Suceava pentru vernisarea celei de-a doua expoziții pe care o organizăm împreună cu dumneavoastră. Nu o organizăm întâmplător pentru că unul dintre motive ar fi că sunteți, de departe, cel mai modern muzeu din țară. Nu vă spun pentru că mă afla astăzi aici ci pentru că la nivelul muzeelor județene și chiar a muzeelor naționale din subordinea Ministerului Culturii, sunteți ca dotare, ca muzeo-tehnică, de departe cei mai moderni. Aveți o viziune absolut occidentală asupra valorificării patrimoniului”.
Directorul Muzeului Peleș a arătat că în luna martie a acestui an, când a venit la Suceava pentru a vedea sălile de expoziție ce urmau să găzduiască expoziția ”Comorile Peleșului”, știa deja ce s-a făcut la Muzeul Bucovinei, iar expoziția nu numai că a fost bine prezentată dar s-a bucurat și de un succes binemeritat. Au fost peste 10.000 de turiști care au vizitat ”Comorile Peleșului”. ”Am recidivat în Anul centenar și sunteți singurul muzeu care a organizat două expoziții în colaborare cu noi. Am recidivat cu noua expoziție ”Artă și ceremonial la mesele regale”, care a fost organizată la Peleș unde s-a bucurat de mare succes, am itinerat-o anul trecut la Muzeul Arhiepiscopiei Dunării de Jos din Galați și am adus-o acum la Suceava într-o formulă îmbunătățită, cu piese de mari dimensiuni care nu au fost expuse nici la Galați și nici anterior, acum doi ani la Iași, când s-a redeschis Palatul Culturii”, a transmis directorul Muzeului Castelul Peleș.

Directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin – Emil Ursu a transmis mesajul de bun venit în calitate de gazdă și a dat cuvântul istoricului Benonia Jităreanu, fină cunoscătoare a istoriei regalității din România care a prezentat expoziția, oferind informații inedite despre ceremonialul meselor regale de acum un veac și jumătate dar și despre atelierele în care se realizau în veacurile trecute atât serviciile folosite la mesele regale dar și piese decorative, devenite toate acum, opere de artă.

Expoziţia oferă o spectaculoasă și inedită întâlnire istorică cu epoca de glorie și rafinament a regalității din România.
Fastuosul ceremonial al meselor regale – la marile evenimente oficiale, de familie sau la întâlnirile cu mari personalități politice ale epocii, desfășurat în elegantele încăperi ale Castelului Peleș, este reconstituit prin intermediul a peste 250 de piese originale, realizate la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, unicate și rarități prin valoarea lor artistică și memorială.
Vremea regilor, prin artă și ceremonial, este readusă în fața vizitatorilor, ilustrată de servicii de masă din argint și porțelan, rare servicii de pahare de cristal cu monograma regală, tacâmuri din argint artistic prelucrate, precum o elegantă bijuterie, platouri de argint dantelate cu impresionante scene de ceremonial aulic, până la micile și surprinzătoarele piese care crează uneori subtila diferență, toate realizate în renumite ateliere din Germania, Anglia, Franța sau îndepărtatul Orient. În premieră vizitatorii pot admira rarități ale artei decorative din colecțiile Muzeul Național Peleș ce ilustrează rafinamentul ceremonialului meselor regale și remarcabila eleganță a pieselor realizate în renumitele ateliere Meissen și Paul Telge (Germania), Goody & Co.Minton (Anglia), Froment Meurice, Cosson Corby (Franța).
Pentru prima oară poate fi admirat la Suceava un serviciu de cafea oferit ca dar de nuntă principelui Ferdinand şi principesei Maria, în ianuarie 1893, de către mama principesei, marea Ducesă a Rusiei Maria Alexandrovna.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *