ZECI DE MII DE PELERINI LA MOAȘTELE SFÂNTULUI IOAN CEL NOU, DE SÂNZIENE

Zeci de mii de pelerini, parte din ei veniți la Suceava încă de acum două zile, au participat la slujbele religioase de la Mănăstirea Sfântul  Ioan,  sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul fiind hramul tradițional al Sucevei. În aceeași zi, 24 iunie, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Aducerea Moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. De sute de ani, la Suceava, la Mănăstirea Sfântul Ioan vin mii de pelerini, acest prilej de întâlnire a credincioșilor creștini ortodocși primind și un nume laic: Sărbătoarea Sânzienelor.
De Sânziene, anul acesta, la Racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au venit să se roage foarte mulți credincioși, din toate colțurile țării, chiar și din străinătate. Pelerinii au fost întâmpinați, înainte de începerea slujbei de sâmbătă seară de primarul Ion Lungu și de de familia sa, care au oferit într-un fel de-acum tradițional, 5000 de sarmale oaspeților, pâine și apă. În dimineața acestei zile, în curtea Mănăstirii, slujba de sărbătoare a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin, Episcopul vicar al Rădăuțiului precum și de alte fețe bisericești. De menționat că la slujba de dimineață precum și la procesiunea care a urmat, a fost prezent, alături de oficialități locale și parlamentari ai Partidului Național Liberal și președintele PNL, Ludovic Orban.
Procesiunea tradițională de purtare a Moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a pornit din curtea Mănăstirii Sfântul Ioan, la ora 12.00, cu înalții prelați în frunte.Traseul a fost cel cunoscut: Racla cu moaştele Sfântului Ioan, purtată pe umeri de preoţi şi credincioşi, a ajuns, pe rând, la la Biserica „Învierea Domnului”, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Mirăuţi, la Biserica „Sfântul Dumitru”, la Biserica „Sfântul Nicolae”, la Catedrala „Naşterea Domnului” – Biserica Naşterii Maicii Domnului, revenind în cele din urmă la mănăstirea care adăposteşte sfintele moaşte de sute de ani.
Câteva reprize de ploaie, scurte, nu au diminuat entuziasmul credincioșilor hotărâți să treacă de cât mai multe ori pe sub Raclă, îmbrâncindu-se, spre disperarea forțelor de ordine. Din fericire, nimeni nu a fost rănit iar înalții prelați, pe parcursul celor mai bine de patru kilometri, cât au fost parcurși de procesiune timp de aproape două ceasuri, au oferit binecuvântări, cu zâmbete pe buze, tuturor credincioșilor veniți de departe dar și celor localnici, așezați de-a dreapta și de-a stânga traseului procesiunii, aplecând capetele și făcând cruci mari când preoții ce precedau convoiul liturgic i-au stropit generos cu apă sfințită.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.