Mopan Suceava
Evenimente

”ZESTREA BUCOVINEI” ÎN DEZBATERE LA CÂMPULUNG MOLDOVENESC, SÂMBĂTĂ, 21 IULIE

Consiliul Județean Suceava împreună cu Primăria Câmpulung Moldovenesc invită pe cei interesați, sâmbătă 21 iulie 2018, începând cu ora 10, la Câmpulung Moldovenesc la manifestările care au loc în cadrul proiectului Caravana “Zestrea Bucovinei”, parte a Programul dedicat Centenarului Marii Uniri. Este a patra dezbatere, după Vatra Dornei, Rădăuți și Siret.
Începând cu ora 10, la Colegiul Național ,,Dragoș Vodă” vor avea loc prezentări și dezbateri privind ,,zestrea” cu care a venit zona Câmpulung Moldovenesc la Unirea Bucovinei cu Țara, acum 100 de ani. Printre temele abordate se vor afla arhitectura zonei, învățământul în Câmpulung Moldovenesc și în Bucovina la 1918, istoricul silviculturii bucovinene și creșterea animalelor în Bucovina. Vor fi evocări ale personalităților și prezentări ale instituțiilor de marcă din zonă. În acest cadru se vor acorda distincții ”Meritul Bucovinei”.
Urmează dezvelirea de plăci amplasate pe clădiri reprezentative din Câmpulung Moldovenesc.
Caravana Zestrea Bucovinei va poposi în final la Muzeul Arta Lemnului, unde se va discuta despre civilizația lemnului în Bucovina și despre huțulii din Bucovina.
Acțiunea se încheie cu un moment artistic în care vor fi prezentate jocuri populare străvechi ce păstrează elemente din realitatea acelor ani, premergători Marii Uniri.

Please follow and like us:

One thought on “”ZESTREA BUCOVINEI” ÎN DEZBATERE LA CÂMPULUNG MOLDOVENESC, SÂMBĂTĂ, 21 IULIE

  • Este interesant si important sa se stie cu ce anume a venit, a intrat Bucovina, la Marea Unire, în Regatul României. Pentru stiinta in sine a lucrului. Altfel, de ce? O fi susținut cineva ca a intrat in familie mireasa dezbracata, fară zestre? N-am auzit. Bucovina e privita cu respect si cu emotie, ca un fel de colt de rai. Pe drept cuvant. Atunci, ca sa ceri de la Centru, in baza ”zestrei”, ceva ce nu ti se da altfel? Se poate, desi nu cred ca asta functioneaza. Dambovitenii nu pricep, nu inteleg, nu-i intereseaza nimic. Lumea e pentru ei cu totul altfel decat in tara. Daca picura sau ninge sau e un petec de nor pe cer – adevarat dezastru, cataclism!… Este foarte clar ca Bucovina era in 1918 cu totul altceva decât Regatul. O treapta in plus, cel putin, de civilizație, de știinta de carte, de cultura, de emancipare în toate intelesurile, de convietuire in toleranta interetnică europeana. Tinea de Europa Centrala și probabil ca era dintre regiunile emancipate ale acesteia. Avea industrii destul de variate, cai ferate (distruse și abandonate intre timp) și drumuri, cadastru, organizare nemteasca, eficientă, viață comunitară, educație și reguli, avea centre de cultura, delectare si de tratament vestite în lume. Unde este Solca, unde este Puciosul, dar unde este chiar Vatra Dornei? Este adevarat ca zona nu a intrat nici in Imperiu fara zestre…
    Insa nu cumva aceasta discutie despre ”zestrea Bucovinei” poate face mai mult rau decat bine. Este utila exacerbarea constiintei exceptiei si, cu siguranta, a insuficientei atentii acordate de Capitală, de Iași si Bacau?… Chiar daca stau lucrurile chiar asa. Dar asta nu pentru ca e așa, ci pentru ca noi romanii, toți, suntem superficiali și avem deficiente, ca sefi, ca decidenti, ca functionari publici, mai ales, în abordarea si rezolvarea problemelor publice, în conceperea si exercitarea atributiilor administrative. Spiritul nostru are un minus ciudat, greu de explicat, cand e vorba de exercitiul civic și comunitar, de practicarea lui ”împreuna”. Dar nu cumva e daunator sa provoci si sa intretii fudulia, orgoliul si nemultumirea aici unde, intre razboaie, o cauza importanta a miscarii extremiste a fost chiar sentimentul ca bucovinenii au fost tradati, abandonati, ignorati la Bucuresti. Ma tem ca un nedorit duh segrecationist se poate naste, dacanu cumva devine iminent sau chiar e avut in vedere, din atare discurs despre ”zestre”.
    Intr-o familie, cand o parte incepe sa-si evoce zestrea, scandalul e gata. De fapt, discutia despre zestre e deja tarzie, cauza adevarata si-an facut deja treaba.
    Si atunci: cui foloseste? Fudui suntem deja pana in maduva si un pic dincolo și, în orice caz, mai mult decat ne-ar fi legitimat lucrul acesta prin educatia, cultura, civilizatie si facerea noastra de azi.
    Poate ca o cale mai buna pentru a se infige in urechea și in mintea damboviteanului decident ca noi avem o zestre care nu trebuie abandonata, paraginita, ignorata, batjocorita era aceea a politicianului bucovinean care este activ la Bucuresti în numele și in interesul Bucovinei în mai mare masura decat în numele și sub ascultarea partidului sau. Nu pupăm talpa udrei si respiram aerul din spatele lui blaga, ci impunem interesele Bucovinei! Cu bucovineni, desigur.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *