Mopan Suceava
ActualitateEvenimente

Zilele Culturii Polone, a XXIII-a ediție, 25 – 27 august 2022

De peste douăzeci de ani, Zilele Culturii Polone este un eveniment care cuprinde un simpozion pe tema relațiilor polono-române de-a lungul secolelor și evenimente culturale. Din 2006, un element indispensabil Zilelor Culturii Polone a devenit Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou, în timpul cărora se prezintă toate comunitățile poloneze din România, dar și vecinii români și alte naționalități.

Ediția de anul acesta a Zilelor Culturii Polone, cea de-a XXIII-a, se va desfășura în zilele 25-27 august 2022 la Suceava și la Solonețu Nou.

Zilele Culturii Polone vor începe pe 25 august la ora 18:00 la Cetatea de Scaun a Sucevei cu deschiderea oficială și vernisajul expoziției „Enigma. Victoria decriptării”. Imediat după vernisaj invităm toți participanții să asculte concertul Mariei Chaykovskaya – cântăreață, pianistă și textieră ucraineană.

Un element indispensabil Zilelor Culturii Polone este simpozionul științific care de această dată va fi online. Timp de două zile, 25-26 august, istorici, lingviști, cercetători literari, etnografi, istorici ai culturii din Polonia și România vor discuta în timpul simpozionului internațional științific, intitulat anul acesta „Relațiile istorice și culturale polono-române de ieri și de astăzi”. Simpozionul se va încheia pe 26 august cu concluziile și prezentarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române, editate în ultimul an în Polonia și România.

Ziua de 27 august va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor la Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea, printre altele, a ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor din Polonia, corulul feminin „Canzona” din Oleszna, comuna Łagiewniki, unde trăiesc re-emigranții din Bucovina românească și urmașii lor.

Organizatorul Zilelor Culturii Polone este Uniunea Polonezilor din România sprijinit de Institutul Polonez din București și Muzeul Național al Bucovinei. Evenimentul este co-finanțat din fondurile Cancelariei Președintelui Consiliului Miniștrilor RP în cadrul concursului „Diaspora Poloneză și Polonezii din Străinătate 2022”.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *