Zilele Culturii Polone, ediția a XXII-a, la final. Public numeros la expoziția găzduită de Cetatea de Scaun și la filmele poloneze proiectate la Cinematograful Modern, participare de înaltă ținută științifică la simpozionul organizat cu acest prilej
De 21 de ani, Zilele Culturii Polone este cel mai mare eveniment anual organizat de Uniunea Polonezilor din România.
Ediția de anul acesta a Zilelor Culturii Polone, cea de-a XXII-a, s-a desfășurat în perioada 9-12 septembrie. Dechiderea oficială a avut loc în incinta primitorului Muzeu Național al Bucovinei – la Cetatea de Scaun a Sucevei.
Expoziție „Alianța militară polono-română în perioada interbelică”, la Cetatea de Scaun a Sucevei
Imediat după deschidere, oaspeții au putut viziona expoziția „Alianța militară polono-română în perioada interbelică”.
Anul acesta s-a celebrat centenarul stabilirii relațiilor militare polono-române. Pe 3 martie 1921, la București, reprezentanții Poloniei și ai României au semnat „Convenția de alianță defensivă între Republica Polonă și Regatul României”, precum și convenția militară secretă. Această dată este începutul simbolic al relațiilor militare dintre ambele țări.
Expoziția cuprinde 13 planșe care cronologic prezintă relațiile reciproce dintre cele două state care în perioada interbelică erau unite nu doar de granița comună, ci și de alianța strategică menită să asigure sprijinul vecinului în cazul unei agresiuni din partea Uniunii Sovietice. Expoziția a fost pregătită de Institutul Polonez din București.
Imediat după vernisaj participanții au fost invitați să asculte concertul de muzică clasică în interpretarea duo-ului de chitară de la București Duo Kitharsis – Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan. În repertoriul lor se regăsesc creații ale lui Frederic Chopin, precum și muzică a compozitorilor români.
Zilele Culturii Polone au fost deschide de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher și de directorul Institutului Polonez din București, Natalia Mosor.
Prezenți la eveniment au fost și gazdele noastre de la Muzeul Național al Bucovinei – directorul adjunct Ion Mareș, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, delegația militarilor celui de-al IX-lea schimb al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, inspectorul de limbă polonă din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Cristina Albu, precum și un public numeros.
Simpozion științific internațional,„Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul centenarului alianței militare polono-române”
Un element indispensabil Zilelor Culturii Polone a fost simpozionul internațional științific care de această dată s-a desfășurat online, din cauza pandemiei Covid .
Dezbaterile au început vineri, 10 septembrie și timp de trei zile, până pe 12 septembrie s-au întâlnit istorici, lingviști, cercetători literari, etnografi, istorici ai culturii din Polonia și România care au discutat în timpul simpozionului internațional științific intitulat anul acesta „Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul centenarului alianței militare polono-române”.
Dezbaterile simpozionului au avut loc în două secțiuni: În lumea istoriei și În lumea literaturii și a tematicii bucovinene. Astăzi, pe 12 septembrie simpozionul s-a încheiat, ca de obicei, cu concluziile și prezentarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române, editate în ultimul an în Polonia și România.
Proiecții de filme poloneze, la Cinematograful Modern
Timp de două zile consecutiv, pe 11 și 12 septembrie, în colaborare cu Institutul Polonez din București locuitorii Sucevei au fost invitați la o întâlnire cu filmul polonez. Proiecțiile filmelor au avut loc la Cinematograful Modern.
Pe 11 septembrie, la ora 17.30 a fost proiectat filmul „Dumnezeii”, un film despre Polonia anilor ʼ80. Acțiunea filmului este bazată pe viața și munca lui Zbigniew Religa – remarcabil cardiolog polonez care în anul 1985 a efectuat cu succes primul transplant de inimă.
Filmul este regizat și produs deosebit și jucat excepțional.
Duminică seara, la ora 18:00 a rulat filmul „Zieja” . Anul 1977. Preotul octogenar Jan Zieja, co-creatorul organizației de opoziție „Comitetul de Apărare al Muncitorilor” este interogat de ofițerul Serviciului de Securitate, care încearcă să îl convingă să colaboreze. Interogatoriile declanșează amintiri din viața lui Zieja. Devin un pretext pentru o călătorie prin evenimentele dramatice ale istoriei Poloniei din sec. al XX-lea – de la războiul polono-sovietic din anul 1920, prin cel de-Al Doilea Război Mondial, până în prezent. Filmul se bazează pe biografia preotului Jan Zieja.
Deși amploarea manifestărilor din cadrul ediției 2021 a Zilelor Culturii Polone a fost oarecum limitată de condiții impuse de pandemie, organizatorii – Uniunea polonezilor din România, Institutul Polonez din București și celelalte entități implicate în organizarea evenimentelor au făcut și în acest ca Zilele Culturii Polone să se remarce ca o adevărată sărbătoare a culturii poloneze în România.