ZILELE CULTURII POLONE – IERI, SIMPOZION LA MUZEUL BUCOVINEI. ASTĂZI, DE LA ORA 13.30, MOMENT POLONEZ PE ESPLANADA CASEI DE CULTURĂ

Ieri dimineață au debutat la Muzeul Bucovinei „Zilele Culturii Polone”, ajunse anul acesta la cea de-a 20-a ediție. Printre oaspeți s-au numărat: senatorul Andrzej Pajak, membru al Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din diaspora, delegația Vojevodatului Podkarpacie condusă de Ewa Draus – consilier, delegatia Voievodatului Podkarpacie condusă de Witold Kochan – directorul Cancelariei Consiliului de Conducere, consulul Republicii Polone la București – Andrzej Kalinowski, directorul Institutului Polonez din București – Agnieszka Skieterska, secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice – Amet Aledin, președintele Consiliului Județean Suceava – Gheorghe Flutur, Prefectul Judetului Suceava – Mirela Elena Adomnicăi, precum profesorii si invitații la sesiunile de lucrări din cadrul conferinței.
În cadrul ceremoniei de deschidere a Zilelor Culturii Polone, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Fluture a înmânat distincția „Meritul Bucovinei” președintelui Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher, domnului Kazimierz Jurczak și domnului Marian Borys Sekala (ambii foști consuli ai Republicii Polone la Bucure;ti) în semn de apreciere pentru întreaga activitate în anul aniversării centenarului Marii Uniri.
Victoria Longher, deputat al Uniunii Polonezilor din România a afirmat că „în anul centenarului, noi, Uniunea Polonezilor din România, contribuim la dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări tocmai prin această conferință unde de fapt se întâlnesc toți specialiștii relațiilor româno – polone”. De asemenea, s-a amintit faptul că dacă România comemorează Marea Unire din 1918, pentru Polonia, anul 1918 a însemnat recucerirea independenței după 123 de ani de împărțiri și ocupație străină, de aceea, atât pentru România, cât și pentru Polonia, sărbătorirea centenarului este un eveniment de magnitudine.

Astăzi, 15 septembrie începând cu ora 13.30, locuitorii Sucevei sunt invitați să participe la un Moment polonez pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor. Va evolua Fanfara de Tineret de pe lângă Unitatea de Pompieri din localitatea Skawa, Polonia în regiunea Małopolska, înființată în 1933. Famfara tinerilor din Skawa înfrumusețează sărbătorile naționale în timpul cărora prezintă repertoriul oficial cu defilare dar interpretează și muzică de film, muzică big band și muzică clasică. Șeful orchestrei este Robert Pustuła, iar dirijor Paulina Smaciarz. Participarea orchestrei la Zilele Culturii Polone a fost posibilă cu ajutorul Consiliului Voievodatului Małopolska din Polonia.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.