Ziua Națională a României, în An Centenar, sărbătorită la Suceava. Mii de suceveni prezenți în centrul Sucevei la manifestările de astăzi

Mii de suceveni au fost prezenți astăzi după amiază la manifestările organizate în centrul municipiului reședință de județ cu prilejul Zilei Naționale a României, sărbătorite în Anul Centenar al înfăptuirii Mari Uniri.
Începând cu ora 13.00, prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, alături de comandantul Centrului Militar Județean, colonel Mugurel Anton, au trecut în revistă detașamentele militare venite să prezinte onorul fiind salutate drapelele de luptă ale unităților Armatei Române din județul Suceava. A urmat intonarea Imnului României și serviciul religios oficiat de ÎPS Pimen Suceveanul Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți.
Înalta față bisericească a transmis apoi un mesaj prin care a arătat că ”nimic din ceea ce e bun și sfânt nu se poate face fără efort, fără virtuți creștinești, românești”. Prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi a prezentat mesajul primului ministru Viorica Dăncilă adăugând și câteva cuvinte din partea sa, conținând îndemnuri la mobilizarea tuturor românilor pentru ca Anul Centenar să unească dorințele lor pentru dezvoltarea țării.
Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță a anunțat că în această după amiază, la Alba Iulia, delegația condusă de președintele CJ Gheorghe Flutur și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, au transmis mesajul Bucovinei la Alba Iulia, unde a fost dezvelit ieri bustul artizanului unirii Bucovinei cu Țara Mamă, Iancu Flondor, a fost inaugurată la Muzeul Unirii din Alba Iulia expoziția ”Ștefan cel Mare, din istorie în veșnicie” iar azi, în prezența Patriarhului României, Prea-fericitul Daniel, a avut loc slujba religioasă de comemorare a Unirii Transilvaniei cu România. La final, vicepreședintele Gheorghe Niță a recitat și o poezie patriotică. Din partea Primăriei municipiului Suceava, a vorbit viceprimarul Lucian Harșovschi.
A avut loc apoi depunerea de coroane de flori la Monumentul ”Bucovina Înaripată”. Parada militară ce a urmat a trezit interesul sucevenilor veniți cu mic, cu mare, să participe la acest memorabil eveniment.
Ostașii ce băteau pas de defilare dar și tehnica de luptă prezentate de unități ale Armatei și ale Ministerului de Interne din județul nostru au fost pe gustul spectatorilor ce au purtat în piept cocarde aniversare iar în mâini, de la mic la mare, stegulețe ori chiar steaguri mari, tricolore. Expoziția de tehnică de luptă care a fost organizată în fața Palatului administrativ al județului Suceava, a fost încununarea unei reușite zile de sărbătoare. În ciuda frigului, dar bucuroși de strălucirea soarelui de iarnă, zeci de mici români suceveni s-au înghesuit să pipăie autospecialele pompierilor, autoscara mecanică fiind vedeta zilei dar și robotul pe care specialiștii pirotehniști ai SRI îl folosesc atunci când se impune dezamorsarea de la distanță a unor muniții de luptă.
Pe seară, urmează să aibă loc retragerea cu torțe a militarilor prezenți la manifestările prilejuite de Ziua Națională – 1 decembrie 2018, 100 de ani de la înfăptuirea României Mari.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *