Actualitate

Ziua Națională la Suceava, sărbătorită în Piața Tricolorului. Peste o mie de suceveni prezenți, mesaje de unitate din partea guvernului, administrației județene și locale

Peste o mie de suceveni au fost prezenți astăzi în Piața Tricolorului, acolo unde în jurul statuii ”Bucovina Înaripată” și a steagurilor tuturor țărilor din Uniunea Europeană, au fost organizate manifestările prin care s-a sărbătorit Ziua Națională a României. Semn bun că locuitorii municipiului Suceava sunt buni patrioți și se strâng din acest motiv la un loc, cu asemenea prilejuri importante, în ciuda restricțiilor pandemice.  

A fost vreme bună iar suita de evenimente cuprinse în programul manifestării, s-a putut realiza conform celui mai bun scenariu cu putință, sub buna și discreta  supraveghere a jandarmilor, polițiștilor, polițiștilor locali, etc.  

Înainte cu cel puțin 30 de minute față de ora anunțată: 12.00, în Piața Tricolorului au început să se adune mai întâi persoanele  cu importanță: consilieri municipali și județeni, membri cu funcții ai organizațiilor feluritor partide care își căutau din priviri colegii de formațiune politică, pentru a se strânge la un loc, lucru destul de dificil de realizat cu măștile verzi trase până pe sub ochi, dar nu imposibil.

Pe toată esplanada, de la perimetrul Târgului de Crăciun și până la zona delimitată pentru manifestările oficiale păzită strașnic de jandarmi și polițiști, întreprinzători vivanți se agitau să vândă patrioților steaguri tricolore din plastic, imprimate și cu stema României, contra modestei sume de 10 lei bucata. Sucevenii patrioți veterani, mai trecuți prin astfel de evenimente, le-au dat cu tifla după ce au aflat că stegulețele nu sunt gratuite, oferite de Lungu sau Flutur,  ci sunt contra cost, oferite de comercianții oportuniști. Desigur, aceștia din urmă nu au falimentat, fiindcă  din sumedenia de copilași aduși la paradă de părinți și bunici,  au fost destui care să îi convingă pe aceștia că fără steguleț, nu vor sta cuminți.

 

Un sobor de preoți, în fruntea căruia s-a aflat PS Damaschin Dorneanu, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au oficiat o slujbă religioasă, în fața statuii ”Bucovina Înaripată”, în memoria celor care acum 103 ani au realizat  Marea Unire.

PS Damaschin Dorneanu a dat citire unui mesaj pentru unire în credință a românilor, din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

A luat mai apoi cuvântul Constantin Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, care a dat citire mesajului primului ministru al României, Nicolae Ciucă.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a sccos în evidență, în mesajul său, rolul pregătitor al unirii Bucovinei cu Țara Mamă, săvârșită cu doar 3 zile înainte de unirea Transilvaniei cu România, fără de care, Marea Unire de la 1 decembrie 2021, nu ar fi fost completă. El a adresat mesaj la unitate, mai ales în această perioadă dificilă  și românilor din diaspora dar și clasei politice românești, care trebuie să dea dovadă de solidaritate, pentru a se depăși situația dificilă din această perioadă.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a transmis de asemenea un mesaj pentru unitate în simțirile patriotice, dar și în ceea ce privește dorința comună de a realiza lucruri folositoare pentru comunitatea suceveană. A dorit, separat de mesajul legat de sărbătoarea Zilei Naționale, să răspundă celor care îi reproșează că nu este permis accesul în Târgul de Crăciun din fața Casei de Cultură decât cu certificat verde, arătând că l-a fel s-a procedat în toată țara iar primarul Sucevei nu poate face opinie separată, încălcând legea.

 

A urmat depunerea de coroane și jerbe de flori la statuia din Piața Drapelului:

Președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur împreună cu deputatul PNL Ioan Balan; ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu; primarul municipiului Suceava Ion Lungu împreună cu viceprimarul Teodora Munteanu; prefectul  județului Suceava, Alexandru Moldovan, împreună cu subprefecții Daniel Prorociuc și Alexandru Salup; colonelul Mugurel Anton, comandantul Comisariatului Județean Suceava; Inspectoratul Județean de Jandarmi; Grupul de Pompieri ”Bucovina” Suceava, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, SRI Suceava; organizațiile județene ale PNL, PSD, USR, PMP, conduse de liderii acestora.

Un moment înduioșător l-au oferit câțiva prichindei care au depus o coroană de flori din partea Colegiului Economic ”Dimitrie Cantemir” din municipiul Suceava.

 

A urmat parada militară, pe muzica Fanfarei Inspectoratului de Jandarmi Județean. Au defilat prin fața oficialităților militarii jandarmi, polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Suceava și militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bucovina” Suceava.

 

De remarcat absența de la evenimentul de astăzi,  prin care s-a sărbătorit Ziua Națională a României, a reprezentanților AUR. Absența lor este surprinzătoare, fiindcă autorul  statuii ”Bucovina Înaripată”, amplasată la loc de cinste în Piața Drapelului din municipiul Suceava este chiar senatorul AUR, sculptorul Mircea Dăneasă.

Filmul complet al evenimentului poate fi urmărit pe pagina de facebook a ziarului online Suceava smartpress.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *