Ziua Universală a Iei marcată de Muzeul Bucovinei la Hanul Domnesc Suceava. Mărgele, zgărdiţe, gheordane, paftale, lanţuri cu cruci și salbe cu bani de argint alături de ia tradițională, într-o expoziție de excepție

Muzeul Bucovinei marchează și în acest an Ziua Universală a Iei printr-o manifestare dedicată promovării şi recunoaşterii iei drept unul din simbolurile naţionale, prilej cu care vor fi expuse și podoabe etnogrrafice din colecțiile muzeului, la Hanul Domnesc.

Prin acest eveniment celebrează piesa principală a costumului popular românesc dar şi ideea de feminitate, deoarece termenul ie este atribuit cămăşii populare femeieşti.

Astfel, în data de 24 iunie 2019, la Hanul Domnesc, la ora 16.00 va fi deschisă expoziția temporară Podoabe etnografice.

 Obiectele selectate şi aduse în atenţia publicului fac parte din colecţiile etnografice ale Muzeului Bucovinei şi însoţesc costumul popular de sărbătoare, în special cămaşa femeiască. Podoabele pe care publicul le va putea admira în cadrul expoziției erau purtate de toate categoriile sociale, fie că este vorba de mărgele din diferite materiale (sticlă, ceramică, lemn), zgărdiţe, gheordane, paftale, lanţuri cu cruci sau salbe cu bani de argint, toate reflectau ierarhia socială şi statutul femeii în cadrul comunităţii. Aceste piese datează de la sfârşitul secolului al XIX.

Alături de muzeu, ca în fiecare an, va fi Asociația Ia Bucovina care va organiza ateliere de creație pentru copii și adulți: pictură pe machete din ceramică și pânză, podoabe din mărgele dar şi alte surprize.

În cardul evenimentului va avea loc și un concert susținut de  Maria Răducanu, una din specialele voci de soprană, care abordează orice gen, de la doina românească la blues, jazz avangardist sau fado.

Expoziţia va putea fi vizitată șa Hanul Domnesc Suceava, în perioada 24 iunie – 24 iulie, de marţi până duminică între orele 10-18.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *