”150 de ani de arheologie. Descoperiri, situri, personalităţi din Bucovina şi judeţul Suceava”, expoziție a Muzeului Național al Bucovinei la Școala ”Mitropolit Iacob Putneanul” – Putna
La Școala Gimnazială ”Mitropolit Iacob Putneanul”, din Putna a fost inaugurată expoziția „150 de ani de arheologie. Descoperiri, situri, personalităţi din Bucovina şi judeţul Suceava”.
”Este prima expoziție temporară de istorie în școala noastră! Mulțumim oamenilor frumoși de la Muzeul Național al Bucovinei pentru această oportunitate! Este doar începutul unui parteneriat prețios!” a transmis directorul Școlii ”Mitropolit Iacob Putneanul”, profesorul Ciprian Florentin Crețan.
Anunțul unui parteneriat demn de laudă, care are răspuns firesc și de Muzeul Național al Bucovinei:
„150 de ani de arheologie. Descoperiri, situri, personalităţi din Bucovina şi judeţul Suceava” , se dezvăluie în fața elevilor de la școala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanul”.
Mulțumim directorului școlii, prof. Ciprian Florentin Crețan, pentru susținere și implicare, mulțumim prof. Camelia Cotos, dăruit profesor de istorie, pentru suportul științific.
Mulțumim elevilor, pentru că există!
Expoziţia, care conţine un număr de 24 de panouri, urmăreşte informarea publicului tânăr în privinţa începutului şi a evoluţiei ştiinţei arheologiei din zona noastră.
Unele dintre panouri se referă la diversele etape pe care le-a parcurs „ştiinţa hârleţului” (aşa cum i se spunea arheologiei în secolul al XIX-lea), fiind ilustrate cele mai importante personalităţi, care au activat în Bucovina: Josef Szombathy, Raimund F. Kaindl, Karl A. Romstorfer, Dionisie Olinescu, alături de care sunt ilustrate cele mai valoroase dintre descoperirile din epocă. De asemenea, sunt prezentate imagini din cadrul cercetărilor complexe de la Cetatea de Scaun a Sucevei, Curtea Domnească, siturile preistorice de la Baia şi Adâncata, precum şi din mileniul migraţiilor – aşezarea de la Poiana – Zvoriştea, datând din secolele VIII-IX. Sunt trecute în revistă cele mai importante situri cercetate de arheologii suceveni, începând cu anii 1950-1960, când la Suceava a activat ilustrul profesor şi arheolog Ion Nestor, întemeietorul şcolii româneşti de arheologie medievală, precum şi cercetările de dată recentă”.
Parteneriatul cu școala din Putna face parte dintr-un proiect amplu al Muzeului Naţional al Bucovinei de a veni în întâmpinarea publicului larg cu noutăţi, urmărind totodată diseminarea investigaţiilor arheologilor suceveni, în scopul dobândirii unor cunoştinţe complementare cu activitatea şcolară, făcând parte dintr-un complex program de educaţie muzeală privind conştientizarea importanţei patrimoniului arheologic.