”BUCOVINA ROCK CASTLE” EDIȚIA A VIII-A, TRAGEREA CORTINEI ȘI AȘEZAREA PĂMÂNTULUI ÎN ȘANȚUL CETĂȚII
Duminică noapte s-a tras cortina, imaginară pentru unii, de colb pentru alții, la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului BUCOVINA ROCK CASTLE, în Șanțul de apărare al Cetății de Scaun a Sucevei.
Au concertat pe scena principală, începând cu ora 19.00, formațiile GRAY MATTERS și DORDEDUH, din România.
Formația JINJER din Ucraina a încălzit la propriu inima, sufletul și corpurile celor de-acum mii de participanți, tineri iubitori ai acestui gen muzical coborâți din vreme în ”Șanț”. Muzica lor viguroasă și de foarte bună calitate precum și spectacolul oferit de neîmblânzita solistă a trupei din Ucraina au pus în mișcare la fel de spectaculoase spirale ”Mospith”, care au făcut să crească încă odată tensiunea arterială a părinților, bunicilor ori altor supraveghetori care au însoțit adolescenții la festival, privind mulți dintre ei îngrijorați iureșul prăfos din fața scenei, de la o distanță sigură . Unii dintre aceștia și-au făcut cruci mari cu amândouă mâinile pe piept, alții doar în gând, îngrijorați de soarta odraslelor abandonate, pe care n-au mai știut cum să le regăsească în marea masă a rockerilor ce dădeau din cap fără nicio logică, interacționând astfel cu muzica venită dinspre scenă.
A urmat un spectacol excelent al formației irlandeze PRIMORDIAL. Concertul propriu-zis a fost precedat, conform scenariului consacrat al trupei, de o înregistrare cu muzică religioasă ortodoxă, de sorginte grecească. Unii dintre participanți s-au întrebat, desigur, dacă nu cumva au nimerit la concertul greșit. S-au dumirit însă atunci când, intrând pe scenă, artiștii de la PRIMORDIAL au devoalat intenția lor. Muzica lor, considerată de sorginte pre-creștină, ”druidică”, nu putea fi oferită publicului decât în condițiile în care acesta era deja pus la curent cu melodioasa muzică liturgică din epoca ce a urmat. O piesă inspirată din sorginți patriotice irlandeze a fost de asemenea apreciată de publicul român, tânăr, agitat, transpirat, surescitat dar bun cunoscător al subtilității limbii în care a fost transmis mesajul cântăreților din Irlanda.
Micile tentative de promovare a sloganurilor politice locale nu au mai fost încurajate aseară, nici de artiștii de pe scenă dar nici de majoritatea participanților. Și apoi, când este vorba despre problemele patriotice ale irlandezilor și ucrainenilor, de actualitate și mult mai vizibile, care ar fi fost relevanța ofertei românești, cu disputa de scurtă istorie dintre politicienii aparținând aceleiași etnii?
Mult așteptata trupă BUCOVINA a încheiat festivalul cu un concert formidabil. Formația de la Câmpulung a revenit, după cinci ani, pe scena din șanțul Cetății de Scaun și nu a dezamăgit nici pe cei tineri din ”Șanț”, dar nici pe cei care au asistat de pe margini, sprijiniți de gardurile Cetății, la spectacol.
Spre bucuria tutorilor de ocazie și spre necazul unor critici ai acestei manifestări, acceptată de unii drept culturală, de alții nu, n-au fost incidente majore la această a VIII-a ediție a Festivalului BUCOVINA ROCK CASTLE. Jandarmii, pompierii și voluntarii s-au bucurat că n-au avut prea mult de lucru, putând să schițeze unii dintre ei, mai discret, mici tropăituri și aprobări mai pronunțate din cap în ton cu ”muzica care ne distrează”, dacă folosim o sintagmă celebră de acum 40 de ani (marca discotecile de altădată – Discoteca Putna, n.r.).
De menționat niște rockeri prinși de suflul evenimentului care au decis să facă grătare pe cont propriu la marginea unei pădurici din zonă, cu risc de incendiu mare, opriți rapid de pompieri, câteva leșinuri și coate primite în față venite din exuberanța dansului de la partenerii de alături, lipsa totală a protestatarilor anunțați la începutul săptămânii trecute. Poate nițel fum cu miros necunoscut precum și o tânără domnișoară frumos machiată și plină de avântul adolescentin, care mi-a cerut gentil doi lei, diferența necesară pentru a-și putea cumpăra ceva.
Specialiștii vor aprecia în perioada următoare dacă tasarea pietrișului din ”Șanțul de Apărare” al Cetății de Scaun a Sucevei a condus la dezechilibrarea structurii multicentenare.
Ion Drăgușanul, angajatul Centrului Cultural Bucovina, cel criticat și de unii admirat pentru în care a convins autoritățile județene că poate fi organizat opt ani la rând festivalul BUCOVINA ROCK CASTLE în șanțul Cetății, a arătat că ”dacă o ediție este la fel de bună ca anul trecut, întrerup festivalul”.
Numărul de participanți la această manifestare culturală va putea fi știut abia mâine, după ce vor fi numărate biletele vândute pe parcursul celor trei zile. Ion Drăgușanul a arătat că bugetul total al festivalului a fost de 30.000 de euro, pentru toate trupele invitate, în condițiile în care, la alte festivaluri rock, de mai mică notorietate decât cel de la Suceava, banii aceștia nu sunt suficienți nici pentru angajarea unei singure formații. (Neculai ROȘCA)
Multe si late laude!
Pe masura imposturii multe si late a organizatorului si a micimii culturale a acestei adunari la bere, la urlat si la altele despre care unii au probe, dar tac pentru ca e comod asa.
Dle Rosca, uite matale eu nu sunt nici pocait si nici taliban musulman si nici altfel. N-am nimic nici cu preferinta pentru muzica asta nici cu unii care sunt mari domni si abia asteapta sa le cante Salam su nu stiu mai cine. Si nici nu ma omoara nu stiu ce patriotism cu care unii bat prea multa moneda, adica fac rost de subiect de vorba lunga. Tara si istoria si parintii stau in inima si in gand daca stau iar daca nu atunci nu. Insa dle Rosca ceea ce lauzi matale ca mare succes cultural si turistic si de imagine hai sa fim seriosi este o tiganie. In santul cetatii din Suceava este ca in satra. Am fost curios si am vazut. Este bazar si satra! Eu nu stiu ce minte si ce planuri au cu locurile astea cei care aproba asa ceva. Pe mine nu m-au dat scolile afara din casa dar ceva tot am facut la vremea mea si am facut destul de bine. Si toata lumea stie ca cei mai cuminti copii mergeau la liceu si cei mai cuminti din liceu mergeau la facultatile la care se invata despre cultura si la medicina si la arhitectura. In general se faceau ingineri si contabili elevii mai de mijloc ori chiar mai slabuti. Am multi colegi care au fost la scoala sub mine si acum sunt ingineri. Insa iata ca ei conduc acum totul! Politica, administratie, cultura, ziare si etc. Si va intreb, ca poate nu va suparati iar daca va suparati nu mai comentez, va intreb: daca eu stiu cum erau acesti colegi ai mei care s-au facut ingineri si detin azi posturi inalte si se amesteca si dau ordine in scoala si in cultura si in educatie si etc cum sa mearga domnule treburile bine? Eu unu stiu si de la parinti si de la scoala ca meseria este bratara de aur, omul sfinteste locul cu bratara asta si unul este bun la una si altul este bun la alta. Acum e asa treaba la noi ca daca nu te-a primit in meseria ta te dai mare intr-o meserie de care nu ai habar. Asta hotie dle Rosca, cea mai mare hotie, cea mai mare inselatorie, cea mai mare minciuna! Sa vinzi ceva ce nua ai, sa faci ceva ce nu pricepi ca n-ai cum si de unde, numai dupa ureche si dai deoparte pe cel care a studiat asta ani de zile. iata cum este cu santul Cetatii din Suceava. Si mai este si foamea asta de bani, de incasari, de castig. Mie muzica asta mi se pare in primur rand asa un boncalait zgomotos neprofesionist facut de oameni care canta poate chiar cu talent dar n-au destul din ceea ce le trebuie, nu au finete si cultura si rafibnament si cred ca daca racnesc in microfon si boxele sparg urechile si geamurile asta este muzica, muzica tinerilor. sa fim seriosi. Si-asa tinerii de azi sut plini de probleme si subtiri tare la cultura si la educatie, ii mai incurajam si la racnit noaptea in groapa cu bere si inca de la conducerea judetului!