Cosmin Țugui, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, în faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie, iulie 2022 – SUA

Premieră la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți. Cosmin Țugui, elev în clasa a XII-a E, coordonat de prof. dr. Adrian Puiu, s-a calificat la faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie (IHO), care se va desfășura, la sfârșitul lunii iulie, în orașele americane New York și Princeton. Cosmin Țugui este din municipiul Rădăuți dar tatăl său este din comuna Vicovu de Jos.  

Performanța sa este o premieră, întrucât Cosmin este primul elev din România care participă la această competiție. „Competiția nu se află în calendarul actual al MEN, însă organizatorii IHO au propriul sistem de calificare pentru elevi din afara SUA, în forma unui Qualifying Exam. Cosmin a obținut un punctaj foarte bun la acest test de calificare în limba engleză, 48 din 50 de puncte, cu mult peste pragul de calificare”, declară Adrian Puiu, profesorul îndrumător al elevului.

„Am ales să accept această provocare, ce iese oarecum din granițele competițiilor obișnuite de la noi, datorită pasiunii mele pentru istorie. Mai apoi, mi s-a părut captivantă perspectiva organizatorilor (am beneficiat de un model de subiect înaintea susținerii testării propriu-zise), prin care istoria este văzută ca parte integrantă a paletei complexe a disciplinelor umaniste. Întrebările au reflectat predominant toate epocile din istoria Europei și SUA, însă, în fapt, au fost aspecte legate de evoluția tuturor continentelor, incluzând dinastiile chineze, prim-miniștrii Indiei, state din Oceania. Nu au lipsit nici domenii conexe precum filosofia, istoria marilor descoperiri științifice sau chiar aspecte de politică contemporană (șefi de state, partide politice dominante sau conflicte geopolitice actuale)”, a spus la rândul său olimpicul internațional rădăuțean, cu origini la Vicovu de Jos, Cosmin Țugui.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.