Muzeul Bucovinei provoacă elevii la ”Lecția de 10” în care ”Să descoperim istoria împreună! Te provoc să citim!”. Muzeul pe înțelesul tuturor prin proiecte de educație muzeală pentru toate gusturile și toate vârstele
Muzeul Bucovinei vine și în anul 2020 în întâmpinarea preşcolarilor şi a elevilor din unităţile de învăţământ sucevene, dar și a publicului adult, cu o paletă largă de proiecte educaţionale, ateliere de creaţie, ateliere istorico-didactice şi lecţii interactive de istorie, artă, arheologie, etnografie, ştiinţele naturii.
Cei mici şi cei mari sunt invitaţi să descopere, într-o manieră atractivă şi interactivă, istoria Sucevei, istoria Cetăţii de Scaun a Sucevei, domnia lui Ştefan cel Mare, universul ascuns al scrierii şi filigranelor medievale, misterele operelor de artă, tradiţiile populare, enigmele naturii, toate raportate la patrimoniul cultural pe care Muzeul Bucovinei îl deţine.
Specialiştii Muzeului Bucovinei au pregătit programe menite să îmbogăţească cunoştinţele elevilor dobândite în şcoală, structurate pe temele prezentate mai sus, pentru toate categoriile de vârstă.
În perioada următoare, specialiștii Serviciului Cetatea de Scaun, derulează și pe parcursul anului 2020 proiectele educaționale menite să atragă cât mai mulți copii la muzeu.
Proiectele „Lecția de 10” și „Să descoperim istoria împreună! Te provoc să citim!” au fost concepute din dorința de a apropia elevii de disciplina istorie în general, de istoria Moldovei și a Cetății de Scaun în special. Locul încărcat de istorie, unde se desfășoară aceste activități, interiorul Cetății de Scaun, Casa Custodelui, foișorul din parcul Cetății, aduce un plus în organizarea acestor proiecte educaționale.
Lecțiile de istorie din cadrul proiectului Lecția de 10 reprezintă ocazii de completare și aprofundare a culturii generale și a cunoștințelor de istorie, acestea fiind prezentate într-o manieră interactivă, atractivă pentru elevi. Cadrele didactice care doresc să participe la acest proiect, pot să aleagă una din cele 10 teme discutate în cadrul proiectului: voievozi, cetăți din Moldova, ctitorii ștefaniene, dregătorii, arme medievale, domnițe, bătălii importante, atacurile asupra Cetății de Scaun, țările vecine Moldovei medievale, Cetatea de Scaun.
Prin proiectul Să descoperim istoria împreună! Te provoc să citim! Specialiștii muzeului își propun să stimuleze apetitul copiilor pentru lectură, punând accent pe libera exprimare. În interiorul Casei Custodelui, se va amenaja o minibibliotecă cu cărți de istorie pentru toate categoriile de vârstă. Așadar, toți cei care participă la această activitate vor găsi o carte pe gustul lor. Informațiile citite din aceste cărți vor fi apoi analizate de copii împreună cu muzeografii din cadrul Serviciului Cetatea de Scaun.
Aceste activități sunt destinate elevilor din clasele I – VIII, dar și cei mai mici sunt bineveniți, informațiile dar și activitățile care completează partea teoretică fiind adaptate în funcție de vârsta fiecărui grup.
Pentru informații suplimentare despre aceste activități dar și pentru înscrieri puteți suna la numărul de telefon 0784 275 644 (Casa Custodelui – Cetatea de Scaun a Sucevei).