Piese din colecția de arheologie a Muzeului Bucovinei expuse în Portugalia, în cadrul expoziției „Civilizația medievală în Moldova și Țara Românească. Secolele XIV-XVI”
Într-un comunicat postat astăzi pe pagina web a Muzeului Național de Istorie al României, preluat și de Muzeul Bucovinei, se anunță că pe 29 iulie 2019, la Mănăstirea Batalha, unul din cele mai importante lăcașuri de cult din Portugalia, a fost vernisată expoziția ,,Civilizația medievală în Moldova și Țara Românească. Secolele XIV-XVI”. Proiectul expozițional este realizat în cadrul unui parteneriat între Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Muzeul Bucovinei din Suceava și Muzeul de Istorie și Arheologie din Prahova. Expoziția, va fi accesibilă publicului până la data de 31 octombrie 2019.
”Descris adesea prin metafora Porților Orientului, spațiul Moldovei și al Țării Românești a fost influențat de-a lungul secolelor, deopotrivă, de cultura central europeană și de cea balcanică și orientală. Mărturiile care ilustrează cel mai bine ideea spațiului românesc privit ca o zonă de contact între civilizațiile Evului Mediu sunt fără îndoială obiectele recuperate din săpăturile arheologice și din descoperirile întâmplătoare din ultimele decenii.
De la vasele decorate cu păsări, de inspirație bizantină, până la piesele de orfevrărie religioasă realizate în ateliere transilvănene de meșteri care urmau modele occidentale, obiectele prezentate în cadrul acestei expoziții ilustrează viața cotidiană a omului medieval, cu atenția deosebită acordată atât elementului religios, cât și celui laic.
În cadrul acestei expoziții sunt prezentate publicului obiecte liturgice donate lăcașurilor de cult de către boieri, precum panaghiarul donat mănăstirii Snagov de către Jupan Drăghici Vintilescu sau anafornița donată mănăstirii Bistrița de către familia Craiovescu.
O importanță deosebită o au crucea de mână provenită de la mănăstirea Slatina și vasele cu sfinți din tezaurul descoperit la Coveiu. Printre obiectele de podoabă care se vor regăsi în această expoziție se numără bijuterii din tezaurul de la Schinetea, unul dintre cele mai importante tezaure medievale descoperite în Moldova, datând din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, dar și podoabe din tezaurele de la Cotu Morii, Basarabi și Gelu” transmit reprezentanții MNIR.