Mopan Suceava
EducatieEvenimente

Profesorul Dimitrie Olenici: TIMPUL SOARELUI LA ILISESTI. Un ceas solar aniversar în Anul Ciprian Porumbescu, la muzeul Vasile Chindris

Muzeul ”Vasile Chindris” din Ilișești s-a îmbogățit cu un nou exponat. Este vorba despre un ceas solar. Deși acesta este un exponat nou, ceasul solar este cel mai vechi instrument științific inventat și utilizat de către om.

Primii care au utilizat ceasul solar au fost egiptenii care, în jurul anului 5000 î.Hr., au inventat gnomonul: o tijă înfiptă vertical în pământ  cu a cărei umbră determinau amiaza zilei, ziua cea mai lungă  și cea mai scurtă din an și orele (să ne amintim că și țăranii mai demult când se aflau la munca câmpului determinau amiaza așezând vertical coada unei greble sau a unei sape).

Prin anii 2500-2000 î.Hr. egiptenii au construit gnomoane din piatră de forma unor turnuri înalte numite obeliscuri.

Prima descriere a unui ceas solar a fost făcută în anul 300.î.Hr. de către preotul babilonian Berossos.

Ceasurile solare au servit la măsurarea timpului până în sec XVII  când Galileo Galilei si Cristian Huygens au inventat ceasurile mecanice.

În  prezent ceasurile solare nu mai sunt utilizate pentru a indica orele, deoarece ceasurile actuale ( mecanice  sau electrice) realizează acest lucru cu mare precizie, au doar rol ornamental și se găsesc pe pereții unor biserici, case particulare, instituții, prin parcuri, planetarii și observatoare astronomice etc..  Multe ceasuri solare se află instalate la unele școli cu ajutorul cărora la orele de geografie se poate demonstra mișcarea neuniformă a Pământului în jurul Soarelui.

La noi in țară sunt inventariate in jur de 220 exemplare. În județul Suceava se întîlnesc  15  după cum urmează: trei în Rădăuti  (cel mai vechi din 1865 se află în grădina zoologică); două în Suceava (unul la o casă privată vis-a-vis de universitate și unul în curtea Colegiului National ”Petru Rareș; zece în Horodnic de Jos (unul la Școala gimnazială ”I.G.Sbiera” și nouă  în Parcul ceasurilor solare de la planetariu.

A mai existat unul pe o șură din Horodnic de Sus pe drumul spre pădure via-a-vis de Hanul Voievozilor, dar în prezent este dat jos (nu cunoaștem cauza)

După modul de amplasare ceasurile solare se împart în trei mari categorii:

-orizontale, la care cifrele care indică orele sunt așezate pe un plan orizontal;

-verticale, la care cifrele care indică orele sunt așezate pe un plan vertical, acestea de obicei sunt amplasate pe pereții sudici ai clădirilor și

– ecuatoriale, la care cifrele care indică orele sunt așezate pe un disc sau o bandă semicirculară aflate într-un plan paralel cu planul ecuatorului terestru.

Oricare ar fi tipul de ceas solar toate au o tijă numită în termeni de specialitate ”gnomon”, paralelă cu axa Pământului și  orientată spre Steaua Polară,  a cărei umbră  se mișcă in timpul zilei și proiecția ei ne indică ora.

Ceasul de la Ilișești este de tipul ecuatorial. Acesta este alcătuit dintr-o bandă semicirculară cu diametrul de 60 cm și lățimea de 20 cm așezată evident în direcția Est-Vest și o altă bandă semicirculară mai îngustă așezată în direcția Nord-Sud, pe care se sprijină gnomonul. La capetele acestor benzi se află niște plăcuțe pe care sunt marcate punctele cardinale: N, S, E, V.

Pe banda ecuatorială, alături de ore, este trecut anul 2023, expresia TIMPUL SOARELUI (de obicei pe ceasurile solare se află câte o expresie cum ar fi: Hora Fugit – Timpul Trece, Carpe Diem – Bucură-te de ziua de azi ș.a.) precum și coordonatele comunei Ilișești: latitudinea 47° 30´ 31″ N  și longitudinea   26°3´2″E .

Având în vedere că 2023  este Anul Ciprian Porumbescu , în partea de jos a gnomonului, sub plăcuța cu punctul cardinal S este așezată o placă sub formă de vioară ca un omagiu adus marelui compozitor Ciprian Porumbescu .

Ceasul este amplasat în curtea Muzeului ”Vasile Chindriș”.

Inaugurarea a avut loc evident într-o zi cu soare și în mod simbolic la ora 12 si 2 minute, când Soarele a trecut la meridianul locului din Ilișești.

Este cunoscut faptul că pe teritoriul unei țări ora legală este dată funcție de trecerea Soarelui la un anumit meridian. Pe teritoriul României meridianul de referință are longitudinea de 30 grade Est (acesta  trece  printre orasul Sulina și Insula Șerpilor) și timpul dat de acesta se numește TLR ( Timp Legal Român)

Însă când la meridianul de 30 ° este ora 12.00, luată ca oră legală în România, la meridianul din Ilișești este ora 11 și 44 minute.

Pe de altă parte, datorită mișcării neuniforme a Pământului în jurul Soarelui, uneori ceasul solar rămâne în urmă cu câteva minute iar alteori este în avans fată de timpul legal. Această diferență este numită ”ecuația timpului”

Timpul legal este calculat in conformitate cu un Soare care s-ar mișca uniform pe bolta cerească numit ”Soare mijlociu”

Cea mai mare rămânere în urmă (– 14,2m) este  în perioada 10 – 13 februarie, iar cel mai mare avans ( + 16,5  m) este la începutul lunii noiembrie.

De patru ori pe an: în 15 aprilie, 13 iunie, 1 septembrie și 25 decembrie timpul solar adevărat devine egal cu timpul solar mijlociu.

Pentru a ține cont de diferențele dintre timpul dat de ceasul solar si timpul legal, pe suportul ceasului din Ilișești s-a așezat un tabel numit ”ecuația timpului”, care redă aceste  diferențe la interval de cinci zile în fiecare lună.

Adăugând sau scăzând aceste diferențe la ora 11 si 44 minute putem afla trecerea Soarelui la meridianul din Ilișesti  în TLR .

La inaugurare au participat câțiva invitați de ai gazdei printre care amintim:

Domnul primar Gheorghe Dârțu, doamna  Domnica Ghiuță, bibliotecară la biblioteca ”Simeon Florea Marian ” din Ilișești și Dumitru Muntean   un  colecționar pasionat din comuna Stroiești Fig.2

Activitatea s-a terminat printr-o  masă rotundă însotită de proiecții video avand ca temă ceasurile solare. In cadrul acesteia domnul primar a promis că va analiza posibilitatea instalării unui ceas solar în viitorul parc al comunei Ilișești. Să sperăm că poate se va gasi și un sponsor vreun fiu al satului cu dare de mână să sprijine această inițiativă.

În incheiere mentionăm că ideea realizării unui ceas solar la muzeul din Ilișești a avut-o doamna Loredana Chindriș. Aceasta  impreună cu soțul s-au aflat odată într-o vizită de lucru (ca intre colectionari) la Colectia etnografică și Planetariul din Horodnic de Jos unde au făcut cunoștință cu Parcul Ceasurilor  Solare și a luat decizia să imbogățească muzeul din Ilișșeti și cu un ceas solar.  Primăria din Ilișești a apreciat acest lucru și i-a oferit pe Facebook ( deoarece dumneaei nu se află in localitate) un buchet de trandafiri de iarnă. Probabil aceastia  au fost o premoniție pentru zăpada care iată,  a venit.

Cer senin !

Profesor Dimitrie Olenici

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *