Bătălia pentru Observatorul Astronomic, tot răul înspre bine. Se va iniția o hotărâre de guvern pentru ca edificiul de pe strada Universității să rămână în administrarea USV. Finanțiști corigenți
Una dintre cele mai delicate subiecte care au intrat în discuția Consiliului Județean Suceava, încă de la constituirea acestuia, acum aproape trei decenii, a fost discutarea proiectului de hotărâre privind revocarea dreptului de administrare al Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava asupra bunului imobil – Observatorul Astronomic ”Planetariu” Suceava și a terenului aferent proprietate publică a județului Suceava, situat în municipiul Suceava, bulevardul Universității nr. 3 A și transmiterea acestuia în administrarea Muzeului Bucovinei.
Prorectorul Universității ”Ștefan cel Mare”, profesorul universitar doctor Mihai Dimian dar și rectorul Universității de acum un deceniu, profesorul universitar doctor Adrian Graur, și-au exprimat contrarierea la acest proiect de hotărâre. Juriștii Consiliului Județean, în frunte cu secretarul județului, Tănase au susținut, alături de consilierii din comisia juridică, faptul că decizia luată de inspectorii ANAF, în urma verificărilor făcute la Muzeul Bucovinei și la USV , trebuie pusă în practică în termen de 60 de zile de la data deciziei luate de finanțiști. În acest fel a fost argumentată urgența judecării acestei măsuri indicate de Fisc în deliberativul județean.
Pe de altă parte, USV Suceava, care ar fi trebuit să renunțe la Planetariu – Observatorul Astronomic de pe strada Universității, a făcut câteva investigații în urma cărora s-a aflat că verificarea întreprinsă, în baza căreia s-a luat decizia de restituire a Observatorului către Consiliul Județean – Muzeul Bucovinei, a fost realizată de doi ”contabili”, unul dintre aceștia reușind cu greu să devină inspector fiscal în anul 2014 când la concursul unde a participat a obținut doar media 4.60 iar după contestația făcută a obținut o medie cu puțin peste 5.00.
Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu, a arătat că nu putea să conteste un act întocmit de Fisc. Executivul Consiliul Județean a acceptat că nu își poate asuma riscuri, dacă va refuza punerea în practică a deciziei luate de ”cei doi contabili” de la Fisc, mai ales că aceștia, indiferent de notele luate la examenele unde s-au prezentat pe parcursul carierei, sunt obligați, dacă doresc să își păstreze slujba, să respecte întocmai actele normative și să procedeze în conformitate cu prevederile acestora.
Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a transmis că interesul comun este ca Universitatea să continue să administreze Observatorul de la Suceava, dar în conformitate cu prevederile legale, pentru ca nu cumva să vină Curtea de Conturi și să constate ilegalități costisitoare, atât pentru CJ cât și pentru USV.
În cele din urmă, după alte discuții contradictorii între reprezentanți ai Consiliului Județean, din executiv și deliberativ cu cei care au reprezentat Universitatea” Ștefan cel Mare”, profesorii Adrian Graur și Mihai Dimian, cel dintâi fost rector iar al doilea acum prorector al USV, proiectul de hotărâre a fost supus la vot. Au fost 18 voturi pentru, un vot împotrivă și 16 abțineri, din partea consilierilor județeni PSD. Proiectul nu a trecut dar subiectul a rămas în discuție la Consiliul Județean. Prorectorul USV, profesorul Mihai Dimian a anunțat că după ședința de azi a urmat o întâlnire cu cei din conducerea CJ și s-au convenit primii pași pentru inițierea unei hotărâri de guvern privind preluarea în administrare a Observatorului Astronomic de către Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, fără sincope legale, de această dată.