Comemorarea istoricului Ion Nistor la 61 de ani de la încetarea din viață, la Vicovu de Sus
Ieri, 10 noiembrie, Primăria comunei Vicovu de Sus, condusă de primarul Vasile Iliuț, împreună cu Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” din Vicovu de Sus au organizat o acțiune de omagiere a memoriei istoricului Ion Nistor, artizan al Unirii Bucovinei cu România în 1918 și cel care a redactat Actul Unirii. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 61 de ani de la trecerea în veșnicie a marelui istoric bucovinean, originar din Vicovu de Sus.
Evenimentul a fost marcat, pe lângă oficialitățile locale în frunte cu primarul Vasile Iliuț și dascălii Liceului ”Ion Nistor”, de prezența prefectului județului Suceava, Alexandru Moldovan, a profesorului Grigore Bocanci, inspector general al IȘJ Suceava, a arhimandritului Dosoftei Dijmărescu, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a inspectorilor școlari prof. Daniela Ceredeev și prof. dr. Daniel Hrenciuc dar în primul rând, al doamnei Elena Funduc, nepoata marelui istoric Ion Nistor.
A fost oficiată o slujbă religioasă în memoria omului de cultură bucovinean, cei prezenți au putut viziona o expoziție documentară cu imagini relevante pentru destinul dramatic al cărturarului vicovean,
La finalul activității, a avut loc lansarea celui de-al cincilea DVD realizat de Grupul vocal-tradițional “Ai lui Ștefan, noi osteni” și susținerea unui recital de cântece și versuri patriotice.
Ion Nistor a fost un istoric și militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naționale de la Cernăuți, care a hotărât unirea Bucovinei austro-ungare cu România, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”. Profesor la Universitățile din Viena, și Cernăuți, rector al Universității din Cernăuți, profesor universitar la București, membru al Academiei Române (1911), director al Bibliotecii Academiei Române, fruntaș al Partidului Național Liberal, fost ministru de stat, reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al lucrărilor publice, al muncii și, în final, al cultelor și artelor.
El s-a născut la 4 august 1876 în familia de țărani Ilie și Maria Nistor din satul Bivolărie, comuna Vicovu de Sus, districtul Rădăuți (ulterior județul Rădăuți), Bucovina, ce-a aparținut Austro-Ungariei. A fost căsătorit cu Virginia Pauliucu-Burlă (fiica parohului din Cârlibaba, Gheorghe Pauliucu-Burlă) și au avut împreună un singur copil: Oltea I. Nistor-Apostolescu (decedată la 13 iulie 1999).
Urmează 2 ani școala primară în satul natal și apoi o continuă, în limba germană, în orașul Rădăuți. Între anii 1889 -1897 urmează cursurile Liceului ”Eudoxiu Hurmuzachi”, pe atunci liceu german, dobândind un mare interes și dragoste pentru trecutul românilor bucovineni. După ce a susținut examenul de bacalaureat, este admis ca student la Facultatea de Filosofie a Universității din Cernăuți. A activat o perioadă ca profesor suplinitor la Cernăuți, iar în anii 1904 – 1907 a fost profesor secundar la Liceul clasic din Suceava, timp în care a început să editeze, împreună cu George Tofan și Victor Moraru revista ”Junimea literară”.
La 22 martie 1909, urma examenelor susținute, a fost promovat doctor în filosofie și litere în Aula Universității din Viena. În anul 1911 a fost abilitat ca docent al universității vieneze, întorcându-se apoi în Bucovina.
În octombrie 1911 își ține cursul inaugural la Universitatea din Cernăuți, cu tema: „Locul românilor în istoria sud-est europeană”, temă care avea să fie emblematică pentru carierea sa și care l-a determinat pe Lucian Blaga să-l clasifice între „istoricii ideii și unității naționale”.
Membru al conducerii la ”Societatea pentru cultura și literatura română în Bucovina” din 1913, profesor la universitatea din Cernăuți din 1914, și membru corespondent al Academiei Române din același an, Ion Nistor s-a stabilit la București și a fost ales președinte al Comitetului refugiaților bucovineni. În 1916, cu ocazia primirii sale ca membru titular în Academia Română, a evocat un capitol din viața culturală a românilor din Bucovina, cu un răspuns din partea lui Nicolae Iorga, și, tot în același an, a publicat Istoria Bisericii din Bucovina și rostul ei național-cultural în viața românilor bucovineni.
În perioada 1919 – 1939, în plan politic și public, a avut responsabilități dintre cele mai diverse. A fost ministru al Bucovinei în guvernul condus de Ion I. C. Brătianu în 1922 – 1926, senator de drept, între 1928-1933, ministru secretar de stat pentru minorități etnice în 1933; ministru al muncii în guvernul condus de Gheorghe Tătărăscu, ministru al cultelor și artelor în guvernul Gheorghe Tătărăscu.
În perioada interbelică, profesorul și rectorul universității cernăuțene a editat volumul Corespondență diplomatică și rapoarte consulare austriece, în colecția Hurmuzachi, a editat revista ”Junimea literară” a publicat ”Istoria Basarabiei”, a susținut Buletinul ”Codrul Cozminului”. Lucrarea sa cea mai reprezentativă este Problema ucraineană în lumina istoriei, iar Societatea pentru literatura și cultura română în Bucovina a publicat o nouă ediție, care a fost lansată la Cernăuți, Rădăuți și Botoșani. Până la moartea sa, în noiembrie 1962, a redactat lucrarea ”Istoria Bucovinei”, rămasă în manuscris până în 1991, și a definitivat lucrarea de sinteză ”Istoria României”, care nu a fost încă publicată.
Arestat la 5/6 mai 1950, în așa-zisa ”noapte a demnitarilor”, a fost încarcerat la închisoarea Sighet pe timp de 24 luni, încadrat ulterior prin Decizia M.A.I. nr. 334/1951; pedeapsă i-a fost majorată cu 60 luni, prin Decizia M.A.I. nr. 559/ 1953. A fost eliberat la 5 iulie 1955.
A încetat din viață pe 11 noiembrie 1962. (Sursa: Wikipedia)