”Drum închis”, cu varză ”a la Milișăuți”
Bariera care interzice accesul vehiculelor spre podul de pe DN2H, aflat acum în șantier de reconstrucție a devenit un sprijin concret pentru fermierii orașului celebru în județ și în țară ca important producător de legume, fiind lider necontestat la nivel național la producția de varză, comercializată ca atare ori în cele mai diverse forme de procesare.
Târgul de toamnă al verzei de la Milișăuți s-a mutat practic, din spațiul amenajat de edilii orașului pe marginea șoselei penetrând mult mai spectaculos, pe carosabilul închis circulației al DN2H. Singura grijă a producătorilor agricoli a fost să își aranjeze marfa de o parte, de alta ori dedesubtul indicatorului rutier care semnalizează ”Drum închis”. Astfel, un eventual șofer care nu a trecut în ultimele luni prin zonă și care s-ar fi așteptat să treacă peste râul Suceava pe vechiul pod, dacă nu i-ar fi fost suficient avertismentul rutier, cu siguranță nu ar fi putut să ignore piața pusă de-a curmezișul șoselei, într-un mod de altfel, cât se poate de pitoresc și cu grijă de a nu obtura indicatorul rutier.
Orașul Milișăuți este cunoscut de mulți ani și prin ofertele la stradă ale agricultorilor din localitate. În 20 de ani, de la micile anunțuri scrise cu vopsea albă pe un butoi din plastic, s-a ajuns la o adevărată competiție a rafturilor, supra-rafturilor și cămărilor la vedere, conținând oferte care de o bună bucată de timp se tot diversifică. Varza, cu toate variantele de conservare, rămâne regina Milișăuțiului, cam fadă, e drept, în comparație cu explozia de culori din borcanele cu murături alternative: castraveți, gogonele, ardei, vinete, conopidă, gogoșari, ceapă, mere, usturoi, brocolli, separat sau asortate, tronează 365 de zile din an în fața caselor de la stradă a gospodarilor de la Milișăuți.
O noutate încă nevalorificată în agricultura acestei inventive localități: Căpșuni de Milișăuți, acum, în data de 5 noiembrie a anului 2018, proaspete, autentice, românești, oferite pe tarabă la marginea șoselei, înainte și după traversarea râului Suceava, pe podul provizoriu. Credem că o astfel de ofertă, la zi de toamnă târzie, merită mai multă promovare pro bono din partea celor capabili să o facă.
A doua parte bună a evenimentului neplăcut de la începutul verii: canalizare și asfaltare a drumului de câmp care leagă Milișăuțiul de Satu Mare, prin satul Țibeni. Doi kilometri de drum prăfuit vor deveni până spre sfârșitul acestei luni drum asfaltat și cu rețea de canalizare.
O bună oportunitate imobiliară, pentru viitorul acestei zone, aflată acum în extravilan, prefigurează primarul de Milișăuți, Mircea Laurus.
Amândouă podurile provizorii amenajate peste râul care a produs acel istoric disconfort din luna iulie pentru traficul rutier de pe DN2H, ruinând podul construit de comuniști, funcționează bine. Unul, cel mai apropiat de șantier este al constructorilor, celălalt mai în aval, este destinat traficului rutier civil, automobile cu limită de gabarit și de viteză.
De la distanță se văd cofrajele în care s-a turnat beton nou, la vechiul pod . Apa râului Suceava curge limpede și domol, de se văd ca prin sticlă răsucindu-se clenii. Mașinile își așteaptă cuminți la semafoarele de la capetele podului provizoriu refăcut din tuburi fier-betonate. Și el ațipește, mângâiat ademenitor de undele amăgitoare ale Sucevei, cea care cu doar puțină vreme în urmă a provocat dezastre.
Soarele privește de sus, puțin obosit de surmenajul de peste an, către toate aceste mari realizări ale oamenilor: piața mutată în mijlocul drumului, borcanele cu murături ce se cer cumpărate pe laterala acestuia, podul cel mare unde niște meseriași toarnă beton în cofraje, șirul de mașini care așteaptă conștiincios la rând să treacă peste apa limpede a Sucevei pe podul din cilindri din beton și acoperiți cu balast, asfaltarea drumului către Țibeni, culturile agricole abandonate după ce au fost toată vara prăfuite, canalizarea ce se construiește alături de acest drum devenit brusc interesant și, în viitor, același soare pre- vizualizează noul perimetru de dezvoltare imobiliară dintre cele două localități surori, orașul Milișăuți și comuna Satu Mare în această minunată zi de toamnă târzie.