Eveniment cu gust de toamnă în Bucovina: primul EcoBrunch Țara Dornelor, sâmbătă, 19 septembrie, la Panaci. Programul evenimentului
Sâmbătă, 19 septembrie a.c., va avea loc primul EcoBrunch din Țara Dornelor, destinația de ecoturism a Bucovinei. Acest eveniment de cultură gastronomică este organizat de către Asociația My Transylvania în parteneriat cu Asociația de Ecoturism din România (AER) și cu Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) și reprezintă un mod de a sprijini conservarea patrimoniului local și autenticitatea experienței turistice în destinațiile de ecoturism ale României.
Gazda primului EcoBrunch din Țara Dornelor este comuna Panaci, situată la contactul dintre rama muntoasă formată din Munții Bistriței, în latura estică, cu pădurile care se desprind din Munții Călimani.
Programul evenimentului se va desfășura în intervalul orar 11.00-15.30 și va cuprinde următoarele elemente:
- degustare de produse și preparate locale oferită de gazele din comună pentru oaspeții prezenți la eveniment. Aceștia vor avea prilejul să cunoască bogăția culinară a zonei, într-un ospăț pe cinste care va aduce laolaltă savoarea mâncărurilor bucovinene de sezon;
- drumeție ghidată la două dintre cele 17 izvoare amenajate în Panaci sub denumirea de Tărâmul Izvoarelor. În acest fel vizitatorii vor afla mai multe despre specificul natural al zonei, despre inițiativa locală a clubului de tineri GreenIMPACT de la Școala Gimnazială Panaci, care a făcut posibilă valorificarea în scop turistic a izvoarelor din localitate, precum și despre sursa naturală a unuia dintre cele mai renumite branduri de apă minerală din țară;
- lansarea unui traseu în aplicația Questo – un mod inedit de a descoperi Panaciul. Participanții vor avea ocazia să descopere povești locale la pas, cu ajutorul telefonului mobil;
- momente artistice asigurate de grupul Călimani Folk;
- atelier creativ pentru copii și adulți.
Pentru toate aceste activități participanții plătesc suma de 100 lei/persoană, prin intermediul platformei de rezervări eat-local.ro. Pagina destinată promovării evenimentului poate fi accesată aici. Limita maximă, de 100 de participanți, este dată de legislația în vigoare, impusă de pandemia cu virusul SARS-CoV-2.
EcoBrunch Țara Dornelor are sprijinul Primăriei Panaci, al Școlii Gimnaziale din comună, al Clubului Green Impact Panaci și al Călimani Folk, în calitate de parteneri instituționali.
Aqua Carpatica sprijină evenimentul asigurând, în calitate de sponsor principal, partea de hidratare.
Inițiativa de extindere a evenimentelor de tip brunch în destinațiile de ecoturism ale României, printre care și Țara Dornelor, aparține Asociației My Transylvania și Asociației de Ecoturism din România (AER). Primul eveniment din seria ECOBrunch a avut loc pe data de 22 august a.c. în destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului, din Târgu Neamț, transmite Departamentul de comunicare al AETD, prin Monica David, specialist în relații publice.
Elemente de background:
- Asociația My Transylvania are peste 13 ani de experiență în organizarea acestui tip de evenimente la nivel național, care au pus zone precum Transilvania, Oltenia, Muntenia și Dobrogea pe harta turistică a României prin intermediul gastronomiei locale.
- Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor (AETD) este un parteneriat între sectorul public şi cel privat ce reuneşte actori locali din Ţara Dornelor care activează în domeniile: turism, conservarea naturii şi dezvoltare locală.
- În prezent, AETD derulează proiectul „Țara Dornelor, o destinație ecoturistică înfloritoare”, finanțat prin programul Green Entrepreneurship – Dezvoltarea economică durabilă prin ecoturism, un program comun al Romanian-American Foundation și Fundația Pentru Parteneriat.
- Mai multe detalii despre noi și despre ceea ce promovăm se găsesc pe https://taradornelor.ro/, website al destinației de ecoturism Țara Dornelor.
- AETD face parte din rețeaua națională a destinațiilor ecoturistice, reunite sub egida Asociației de Ecoturism din România (AER). https://www.eco-romania.ro/
- Questo este aplicația mobilă pentru tururi self-guided, un joc de explorare prin care să descoperi locuri inedite și poveștile lor. Questo este un start-up românesc, care a primit recunoaștere internațională (cea mai bună aplicație de călătorii în 2017).
- GreenIMPACT este un club de tineri care învață prin experiență, prin promovarea ecoturismului din Țara Dornelor. Un proiect al Fundației Noi Orizonturi.