Mopan Suceava
EvenimenteSanatate

Eveniment multidisciplinar dedicat tratamentului accidentului vascular ischemic acut (STROKE), la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava

Miercuri 20 septembrie 2023, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, a găzduit primul eveniment medical sub noua titulatura academica. Masa rotunda „Rolul inteligentei artificiale în echipa multidisciplinara de tratament AVC acut (STROKE)”  a fost posibila datorita partenerilor Philips România, Dacorum și Nicolab și a coagulat echipele medicale implicate în tratamentul accidentului vascular ischemic acut (STROKE) din regiunea de nord a Moldovei.

Capacitatea de a asigura permanenta serviciului 24/24 7/7, datorită resursei umane dar si achiziționării materialelor necesare permanent, de către managementul SCJU Suceava, consolidează rolul regional al  Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, singurul din Moldova inclus în acțiunea prioritară de tratament al accidentului vascular ischemic acut (AP-AVC) pentru tratamentul endovascular prin metode de neuroradiologie intervențională,  dintre cele 9 centre de tratament modern AVC la nivel național.

Importanța subiectului abordat a fost confirmată  de participarea prin prezenta fizic și online a echipelor neurolog – radiolog din spitalele care deja transferă pacienți  (Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Spitalul Clinic Județean Bistrița, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Municipal Radauti) dar și din cele care și-au arătat deschiderea spre colaborare (Spitalul Județean Bacău, Spitalul Municipal Moinesti, Spitalul Municipal Onești, Spitalul Municipal Roman)

Managerul SCJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a subliniat eforturile financiare făcute de SCJU Suceava in susținerea tratamentelor minim invazive dar si rolul important la nivel regional al instituției pe care o conduce în oferirea de servicii medicale de cea mai buna calitate pacienților din zona Moldovei și nu numai.

Manifestarea a fost deschisa de Prof. Dr. Cristina Tiu, coordonator national al AP-AVC care a prezentat situatia la zi a tratamentului accidentului vascular în România, atat prin tromboliza intravenoasa cât și prin tratament endovascular, salutând inițiativa locală de organizare pentru a atinge tințele propuse de ESO (European Stroke Organization) pentru 2030, adică 5% tratament endovascular.

Aplicatia de jnteligenta artificiala StrokeViewer propusa de firma Nicolab, facilitează si usureaza transmiterea in siguranta a imaginilor computer tomograf, analiza acestora pentru un diagnostic rapid si trimiterea de urgenta a pacientilor eligibili la SCJU Suceava pentru tratament endovascular. La acest moment utilizarea ei in cadrul SCJU Suceava a dus la reducerea in medie cu 30 minute a timpului pana la initierea tratamentului endovascular.

La fiecare minut se pierd 2 milioane de neuroni si de aici lupta contra cronometru a intregii echipe de tratament al accidentului vascular ischemic. Angelique Balquid, a prezentat viziunea Philips de facilitare prin aplicații și componente tehnice a tratamentul în STROKE prin care se reușește salvarea de minute, implicit neuroni, care conduc la o calitatea a vieții mai buna dupa evenimentul acut.

În cadrul discuțiilor mesei rotunde s-au analizat variantele de colaborare și posibilitățile individuale ale echipelor din spitalele trimițătoare pentru a putea eficientiza timpii de transfer a pacienților. Echipa secției de neurologie, condusă de dr. Daniela Neagu, șefa secției și dr. Tatiana Bardan, coordonatoarea locală a programului AP AVC au stabilit și transmis pașii obligatorii pe care colegii neurologi ii au de urmat local, iar echipa compartimentului de radiologie intervențională și-a exprimat disponibilitatea 24h din 24h de a trata pacienții eligibili.

Toate eforturile de organizarea pentru o mai buna colaborarea regională, pot fi realizate și cu o mai buna informarea a populației referitoare la semnele/ simptomele inițiale ale accidentului vascular ischemic acut. Cele mai frecvente semne și simptome ale unui AVC sunt următoarele:

* Dificultăți de vorbire și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți;

* Paralizia sau amorțirea bruscă a feței, a mâinii sau a piciorului;

* Tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi sau vederea dublă, brusc apărute;

* Cefalee bruscă, severă, posibil însoțită de vărsături, amețeală și pierderea stării de conștiență;

* Dificultăți de mers, tulburări de echilibru sau pierderea coordonării instalate brusc.

Metoda de utilizare a testului FAST de recunoaștere rapidă a unui AVC este următoarea:

* F (Face – Față) – Rugați pacientul să zâmbească. Are fața asimetrică sau colțul gurii este căzut într-o parte?

* A (Arms – Mâini) – Rugați pacientul să ridice simultan ambele brațe. Unul dintre brațe rămâne mai jos decât celălalt sau nu îl poate ridica deloc?

* S (Speech – Vorbire) – Rugați pacientul să spună o propoziție. De exemplu: “Afară este soare”. Vorbește ciudat sau nu înțelegi ce zice?

* Dacă răspunsul la oricare dintre întrebările de mai sus este “DA” – trebuie să sunați imediat la 112! Oricare din aceste semne poate fi simptom de AVC și este extrem de important ca persoana respectivă să ajungă cât mai repede la un spital unde poate primi rapid tratamentul necesar. Este de asemenea important să spuneți operatorului 112 că suspectați că persoana respectivă a suferit un AVC.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *