JOIA MARE în Bucovina. Tradiții, credințe, obiceiuri
În Bucovina din zilele noastre nu există casă unde, înainte de Învierea Domnului să nu simți miros de coptură, cozonac, babe sau mile pregătite după rețetele moștenite din străbuni.
Azi, se pregătesc bucatele nelipsite de pe masa de Paște – galuștele, drobul, borșul și friptura de miel. Se coc păștile, babele, mieii din aluat.
Se înroșesc ouăle ce se vor pune în coșul care se duce la sfințit.
În JOIA MARE răsună de clopotele care anunță Denia celor 12 Evanghelii! Nimeni nu uită în Joia Mare de cei plecați în lumea veșnică.
În Joia Mare, se spune în popor că spiritele celor ce odihnesc în viața veșnică revin pentru a fi alături de cei dragi şi exista obiceiul păstrat şi astăzi de a face pomeni de sufletul morţilor, Moşii de Joimari, colaci şi vase de lut umplute cu apă sau vin, cu lumânări aprinse.
La biserică se duceau pomi încărcaţi cu fructe, colăcei şi turtă dulce, iar după slujbă se făcea praznic cu toţi cei prezenţi.
Tot azi mamele, bunicile, femeile caselor din Bucovina verifică dacă toată lumea are ceva nou de îmbrăcat, așa trebuie de Paște.