Ouăle încondeiate din Bucovina, tradiții și măiestrie
Astăzi, Bucovina este renumită pentru măiestria creatorilor populari care au făcut din oul încondeiat o marcă de identitate, cu particularități specifice fiecărei zone etnografice a județului Suceava.
Sate întregi sunt renumite pentru încondeierea ouălor, fiecare cu modele și culori specifice: Putna, Brodina, Paltinu, Ciocănești, Moldovița.
Ouăle se încondeiază cu aceleași instrumente tradiționale: chișița pentru linii și feleșteul (motocul) pentru puncte. Se folosește ceara de albine predominant, fărburi (vopsele) colorate.
Desigur, în timp, au apărut multe tehnici prin care oul se transformă în artă, dar ochiul și sufletul rezonează la motivele și culorile tradiționale, așa cum vin ele de ani și ani.
Tehnica de încondeiere este o tehnică „în oglindă”, motivul alb este acoperit/scris cu ceară și se pune oul în farba galbenă, după care se acoperă motivul galben și se pune oul în farba roșie, se acoperă modelul roșu, iar pentru a obține negrul se introduce oul în farba verde (acum există și vopsea neagră). La final, ouăle se așază pe marginea plitei la cald, iar cu o cârpă (curată) începe a se curăța de ceară.
Luciul oului se dădea cu slănină, ulei ori șerlac. Cu zeci de ani în urmă, ouăle nu erau golite de gălbenușuri, acum ouăle sunt golite de conținut.
Pe lângă ouăle tradiționale, bucovinenii realizează și ouă pictate cu secvențe biblice, mănăstiri, personalități istorice.
(foto ouă cu scene biblice și motive vechi: MNB)