Putna culturală, tradițională, universală. Inaugurare și aniversare marcate la Casele Muzeu Bukowina și Aionițoaie (galerie foto)
La Putna lucrurile bune și frumoase nu se termină niciodată.
Că aici e Mănăstirea în care a ales să se retragă spre veșnicie Voievodul Ștefan cel Mare, se știe în toată lumea.
Că este o localitate turistică cu prinos de frumos, magnet pentru turiști, se știe prea bine.
Că aici sunt puncte de atracție turistică culturale și religioase, al căror renume a trecut de mult granițele, precum Chilia lui Daniil Sihastrul, Muzeul Mănăstirii Putna, Mănăstirea Sihăstria Putnei și Dealul Crucii pe care, dacă te apleci și pui urechea, încă mai auzi tropotele cailor oștenilor Măriei Sale, iar printre firele de iarbă și ramuri de brazi încă se aude Balada lui Ciprian Porumbescu, iar se știe.
Că peisajele sunt mirifice, o știu toți.
Că oamenii sunt gospodari, primitori, iubitori de tradiții și obiceiuri, iubitori de artă în toate genurile ei, adaptabili la un modernism care să creeze confortul necesar fără a știrbi liniștea naturală, s-a aflat de mult timp.
Că în Putna a prins contur un complex muzeal de excepție se știe și asta. Însă azi, cu invitați frumoși, acesta a fost gazdă a două evenimente de suflet pentru localnici, iar pentru turiștii curioși punct de atracție ad-hoc.
La Casa Muzeu Bukovina, cel mai putnean francez, sau cel mai francez putnean, Pascal Garnier, care de ani buni promovează meșteșugurile tradiționale, meseriile tradiționale, tradițiile locului și frumusețile sale naturale peste tot în lume a fost inițiatorul și maestrul ceremoniilor de aniversare a 10 ani de la înfrățirea comunei Putna cu Montmorillon – Franța, locul de origine al lui Pascal, cât și al unui moment mult așteptat, inaugurarea Casei Aionițoaie, salvată de la dispariție de Pascal, strămutată lângă Casa Muzeu Bukowina, restaurată pentru a păstra și prezenta tuturor tehnicile de construcție tradițională din Bucovina.
Alături de Pascal au fost, ca întotdeauna, prezenți cu vorba dar mai ales cu ajutor de care a trebuit și când a trebuit, primarul comunei Putna – Gheorghe Coroamă, directorul școlii prof. Ciprian Crețan, voluntari francezi și români, familia Bîcu (proprietarii Casei Muzeu Bukowina și a minunatului loc de primprejur), localnici, artiști populari, turiști. Prezent a fost și Ansamblul Folcloric din Zagarancea (raionul Ungheni – Republica Moldova), localitate cu care Putna se va înfrăți, demersul oficial fiind deja demarat, ai cărui membrii au susținut un frumos și emoționant spectacol care a mers la inimile celor prezenți.
Discursurile de suflet ale organizatorilor au fost ascultate din răcoarea șurii ori de sub streașina casei, însă vipia nu a împiedicat Ansamblul folcloric DATINA să danseze și să cânte așa frumos cum numai ei o știu a face. Și pentru că tradiția spune că întâlnirile, la români, mai ales la sat, se încheie cu o masă cu bucate alese, desigur nu au lipsit bucatele tradiționale și udătura, naturale toate.
Povestea istoric, ilustrată măiastru, a Casei Aionițoaie o puteți citi și vizualiza aici:
Un weekend cu preaplin de evenimente culturale și sociale se petrece la Putna. De azi începe și renumitul Festival Național de Muzică Folk ”Ridică-te Ștefane”, cu invitați unul și unul.