”Târgul de Sânziene. Produs în Bucovina”, în perioada 22 – 26 iunie, la Suceava
Centrul Cultural ”Bucovina” a anunțat că în perioada 22 – 26 iunie 2022, Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural ”Bucovina”, prin Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava si Asociația ”Produs în Bucovina”, va organiza TÂRGUL DE SÂNZIENE. PRODUS ÎN BUCOVINA. La eveniment vor participa 45 de meșteri populari, atât din județul Suceava, cât și din întreaga țară.
Această manifestare se desfășoară în vederea stimulării meșterilor populari în producerea și valorificarea obiectelor meșteșugărești autentice, specifice zonelor etnografice din care provin, precum și pentru a promova meşteșugurile populare (prelucrarea lemnului, olăritul, industria casnică textilă, prelucrarea pieilor, a metalelor, a osului, podoabele, împletiturile de nuiele, incoanele populare, încondeierea ouălor, alimentația tradițională). Astfel se valorifică tradițiile cultural – meșteșugărești, din județul Suceava și din alte centre meșteșugărești, cu renume, din spațiul românesc.
Tot în cadrul acestui eveniment, vor avea loc și diferite programe cultural artistice, organizate de instituția noastră, cum ar fi: piese de teatru prezentate în târg, de Trupa de Teatru a Centrului Cultural ”Bucovina”, care va prezenta diferite piese pentru copii; va fi organizată o expoziție de costume populare din recuzita meșterilor populari, prezentate pe panouri și manechini, cu ocazia ”Zilei Universale a Iei” – 24 iunie; vor fi invitați, laureații și copiii cu premiul I, de la Faza Județeană, a ”Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice Tradiționale”, organizată în luna mai, la Suceava. Aceștia vor prezenta prin demonstrații, meșteșugul pe care îl reperezintă. Nu în ultimul rând, împreună cu meșterii populari, vom face coronițe din flori de Sânziene, pe care le vom expune, într-o formă aparte, în târgul nostru.
În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sub numele Sânziene stau trei elemente strâns legate între ele. Primul, se referă la zânele, de obicei bune, extrem de harnice în această noapte de 23 spre 24 iunie, adică noaptea Sânzienelor. Al doilea element este reprezentat de florile galbene, care înfloresc în preajma zilei de 24 iunie. Ultimul element vizează chiar sărbătoarea religioasă de pe 24 iunie, cand se serbează și Hramul Sucevei, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Obiceiurile practicate în această zi, sunt dedicate dragostei, soarelui şi muncilor agricole, specifice verii.