Mopan Suceava
ActualitateEducatie

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, prezentă în prima ediție a QS Europe University Rankings. Locul 12 la nivel național

Astăzi, 20 septembrie, QS Quacquarelli Symonds a publicat prima ediție a topului QS Europe University Rankings, care plasează Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava pe locul al 12-lea la nivel național, pe locul 81 între universitățile din Europa de Est și în eșalonul universităților 551 – 600, la nivel european. Astfel, ediția inaugurală a clasamentului european certifică rezultatele obținute de USV, tot în acest an,  în cadrul clasamentului mondial, unde a fost ierarhizată drept una dintre cele 1500 de universități de excelență pe plan mondial și între cele mai performante 13 universități din România.

Clasamentul a fost alcătuit pe baza a 12 indicatori, după cum urmează: prestigiul academic (30%), numărul de citări raportat la numărul de articole publicate (10%), numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice (5%), reputația în rândul angajatorilor (15%), gradul de angajabilitate și leadership al absolvenților (5%), raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenți (5%), ponderea în rețeaua internațională de cercetare (10%), ponderea cadrelor didactice din străinătate (5%), ponderea și diversitatea studenților străini (5%), ponderea studenților incoming (2,5%), ponderea studenților outgoing (2,5%) și sustenabilitatea (5%).

Prin comparație cu celelalte universități românești incluse în clasament, universitatea suceveană ocupă locul al doilea la nivel național în ceea ce privește numărul de citări raportat la numărul de articole publicate, o performanță excepțională, care atestă, o dată în plus, calitatea cercetării din USV și rezultatele concrete ale acesteia. Tot locul al doilea îl ocupă USV și la indicatorul privind ponderea și diversitatea studenților străini. Menționăm, de asemenea, clasarea pe locul al șaptelea la alți doi indicatori: ponderea cadrelor didactice din străinătate și numărul de studenți outgoing (cei care studiază la o universitate din străinătate timp de cel puțin un semestru).

Pentru realizarea acestei prime ediții a QS Europe University Rankings, au fost analizate 17,5 milioane de publicații înregistrate, 141,6 milioane de citări, 2,1 milioane de nominalizări academice și 617 mii de nominalizări de angajatori. Totodată, constatăm faptul că și ediția europeană a clasamentului QS este conectată la schimbările accentuate care se manifestă în sfera învățământului superior și încorporează noi indicatori, reprezentativi pentru o ierarhizare cât mai obiectivă în contextul actual, cum ar fi gradul de angajabilitate și leadership al absolvenților, ponderea în rețeaua internațională de cercetare și sustenabilitatea.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *