Demonstrații de autenticitate, tradiții, port popular, ospitalitate, locații de poveste și bun gust la ediția 2023 a Târgului PRODUS ÎN BUCOVINA. Gheorghe Flutur anunță lansarea Stațiunii Turistice Bucovina
Esplanada centrală a municipiului Suceava, locul unde se desfășoară în acest an marele târg PRODUS ÎN BUCOVINA (13 – 15 octombrie), s-a transformat în loc de poveste.
Toate bunătățile din cămările Bucovinei, frumusețile din lăzile de zestre ale Bucovinei, licorile autohtone, portul popular, jocul și cântecul, tot ce are mai bun și mai frumos – adică Bucovina întreagă se arată lumii întregi pe parcursul celor trei zile.
Vineri după amiază, când a dat și soarele (că așa e la omul bun, soarele răsare atunci când îi trebuie), s-a desfășurat evenimentul de deschidere oficială a târgului, care a beneficiat de prezentarea meșteșugită a președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur care a ținut să prezinte și să laude toate stațiunile turistice, 25 la număr, prezente la târg. Și, desigur să invite lumea să cunoască aceste locuri.
Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Suceava, în parteneriat cu Asociația „Produs în Bucovina”, Primăria Suceava și neobosiții oameni dăruiți de la Centrul Cultural Bucovina îi are invitați, și în acest an, pe prietenii de la PRODUS DE CLUJ.
La deschiderea oficială a târgului au fost alături de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, Ramona Moldovan reprezentantă a CJ Cluj, ministrul secretar de stat Doina Iacoban – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, primarul Ion Lungu, prefectul Alexandru Moldovan, deputatul Bogdan Gheorghiu, reprezentanții ai stațiunilor turistice din județ-fiecare așteptând cu drag, vizitatorii la standurile de prezentare, iar la deschidere au luat parte și au vorbit din suflet și cu drag reprezentanți ai tuturor acestor instituții.
Cu acest prilej, președintele Gheorghe Flutur a anunțat lansarea stațiunii turistice Bucovina din care fac parte toate cele 25 de stațiuni turistice de interes local și național din județ.
Președintele Flutur a precizat că, înainte de deschiderea oficială, actorii implicați în organizarea și dezvoltarea turistică a Bucovinei au participat la o întrunire în care s-a propus lansarea câtorva pachete turistice pentru perioada următoare propuse și prezentate instrumente necesare acestui demers, iar, ca o încununare a fost lansată Organizația pentru Managementul Destinației Turistice – Bucovina Turistică.
„Astăzi o să lansăm la Suceava această organizație nouă Bucovina Turistică. Există o legislație nouă în turism care ne dă voie să ne asociem și să înființăm organizații pe turism. Județul Suceava are șansa să fie prima organizație aprobată de minister. Organizația pentru Managementul Destinației Turistice. E un pic cam stâlcit numele ăsta, dar pe scurt eu îi spun Bucovina Turistică pentru că ea asociază stațiunile din județul nostru. Și județul Suceava are 25 de stațiuni turistice, cele mai multe din țară. Iar acum înființăm o singură asociație ca să putem vinde pachete turistice, să vină oamenii să stea mai mult la Suceava”.
Flutur a mai transmis că, „Pe poarta de intrare în județul Suceava scrie – Hai în Bucovina! Pentru ce să vii în Bucovina? Hai de Crăciun la colindat, hai la Paște, hai la schi, hai să guști din Bucovina, hai în ospeție în Bucovina. Avem foarte multe pachete turistice pe care noi le pregătim pentru dumneavoastră. Și după cum vedeți s-au asociat stațiunile cu cei din Asociația Produs în Bucovina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Direcția Silvică Suceava, Aeroportul „Ștefan cel Mare”. Toți ne gândim să punem umărul pentru promovarea turistică”.
În timpul turului de prezentare a standurilor celor 25 de stațiuni turistice și a partenerilor implicați în dezvoltarea Bucovinei Turistice, Gheorghe Flutur a reamintit importantele evenimente cultural-turistice pe care le derulează Consiliul Județean Suceava și care, anul acesta, până acum au adus aproape 500.000 de vizitatori/turiști: Crăciun în Bucovina, Paștele în Bucovina, Pelerin în Bucovina, Programul Ștefanian, Hora Bucovinei, Produs în Bucovina, Sărbătoarea Muntelui, Jocul pe Toloacă de la imașul Rodinii, Festivalul Medieval „Ștefan cel Mare”, Festivalul Ouălor încondeiate, Festivalul Păstrăvului, dar și evenimente care stau să se producă, precum „Verde în Bucovina” și „Fă-ți nunta-n Bucovina” cel din urmă fiind deja în pregătire la Putna și Gura Putnei. Totodată, Flutur a precizat că sunt justificate toate discuțiile cu privire la infrastructură, starea drumurilor, subliniind că se lucrează intens la acest segment de dezvoltare, iar în ceea ce privește structurile de cazare și modalitățile de petrecere a timpului liber, specificând că în Bucovina s-a dezvoltat și se dezvoltă intens locurile special amenajate pentru a petrece timpul liber și pe vreme ploioasă, geroasă.
Așadar, cine trece prin centrul Sucevei zilele acestea sigur cedează tentațiilor culinare, sigur se leagă de vreun produs meșteșugăresc, sigur nu iese cu mâna goală, sigur află de un eveniment cu specific de Bucovina la care își dorește să participe, și, mai sigur, iese cu inima și sufletul încărcate de bucuria frumosului de aici.
Iar duminică, dacă vă pare rău că târgul s-a încheiat, nu uitați că de luni începe Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu”, cu un program de excepție care se va desfășura la Teatrul „Matei Vișniec”.