Mopan Suceava
Evenimente

ECLIPSA DE LUNĂ VĂZUTĂ DE LA OBSERVATORUL PROFESORULUI DIMITRIE OLENICI DIN HORODNIC

Reputatul astronom sucevean Dimitrie Olenici a organizat la observatorul astronomic pe care l-a amenajat la locuința sa din comuna Horodnic un eveniment destinat publicului doritor să observe eclipsa de lună din seara zilei de vineri, 27 iulie 2018. Profesorul Dimitrie Olenici ne-a pus la dispoziție câteva fotografii de la eveniment însoțit de o scurtă declarație lămuritoare: Au fost instalate trei instrumente astronomice, un telescop mic pentru copii si doua lunete mai mari pentru adulți . Peste 50 de persoane – copii, tineri dar și oameni  mai în vârstă au dorit să urmărească evenimentul ceresc prin instrumentele optice puse la dispoziție. În același interva, o echipă formată din patru astronomi, alături de gazdă fiind prezenți Thomas Goodey, englez stabilit în Suceava, Dumitru Crivoi de la Iași și Ilie Cosovanu, profesor la Liceul ”Tomșa Vodă” din Solca, care au realizat determinări cu pendulul gravitațional, analiza datelor culese urmând să se realizeze în perioada următoare.

Se știe că în seara zilei de 27 iulie 2018 s-a produs o eclipsă totală de Lună care a fost vizibilă în Asia Europa, Africa, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian  şi America de Sud

Din România eclipsa a fost vizibilă în întregime acolo unde stratul de nori nu au împiedicat acest lucru.  Eclipsa a durat 1h 42m 57s, aceasta fiind eclipsa totală de Luna cu cea mai lungă durată din secolul XXI.

Profesorul Dimitrie Olenici ne-a oferit și o scurtă incursiune în istoria percepției oamenilor asupra acestui spectaculos eveniment astronomic:

”În prezent producerea unei eclipse de Lună este un lucru îndeobşte cunoscut şi nu insistăm asupra acestuia. Dar iată câteva aspecte mai putin cunoscute:

Cea mai veche consemnare despre o eclipsă de Luna se află pe o tabliţă de lut ars realizată de caldeeni si se referă la eclipsa din 15 iunie 763 î.Hr. Aceasta are urmatorul text: “ o eclipsa de Lună va avea loc la 14 Addaru. Când la 14 Addaru Luna se va eclipsa, în primele ore ale nopţii o decizie va fi luată”.

Într-o legendă se spune ca atunci când Cristofor Columb a avut incidente cu indienii Arawak din Jamaica a reuşit să-i determine pe aceştia să-i ofere alimente, în caz contrar le va lua Luna de pe cer. Desigur el cunoştea  din tabelele astronomice utilizate pentru navigaţie că la 29 februarie 1504 urma sa aiba loc o eclipsă totală de Lună şi profitând de aceasta i-a înşelat pe bieţii baștinaşi. Primele referiri despre eclipse se gasesc depozitate în miturile omenirii. Într-un mit al populaţiei din insula Ceylon exista un demon al eclipselor numit Râhu care le provoacă şi le efectuează. La vechii chinezi în timpul eclipselor Soarele și Luna erau înghiţiți de un dragon. La popoarele scandinave există doi lupi uriaşi, Skol si Hati care urmăresc fără încetare Soarele și Luna.

În mitologia româneasca este binecunscută legenda cu vârcolacii care înghit Luna şi Soarele și că aceştia se formează din copii nebotezaţi, dacă se mestecă mămăliga invers, sau dacă femeile torc noaptea fară lumănare etc.

Pentru a alunga eclipsele și duhurile rele, grecii și romanii făceau mult zgomot. Astfel Tacit descrie un adevarat tărăboi la o eclipsă de Luna.

Indienii din America băteau si animalele ca zgomotul să fie mai mare.”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *