Mopan Suceava
ActualitateAdministratie

Gaz metan pentru locuitorii din Moara, inaugurat de premierul Ludovic Orban. Vestea zilei: TRANSGAZ a preluat amplasamentul pentru conducta magistrală către Vatra Dornei

Primul ministru Ludovic Orban a participat azi la punerea în funcțiune în comuna Moara a sistemului de distribuție a gazului metan, investiție realizată de TRANSGAZ. Cu acest prilej, el a anunțat că pentru extinderea rețelelor de gaz metan, România va primi 1 miliard de euro de la Uniunea Europeană. De asemenea, pentru extinderea rețelei de furnizare a gazului metan, a fost în cele din urmă semnat ordinul de lucrări pentru conducta magistrală către Vatra Dornei, așteptată de două decenii.

Iată care au fost declarațiile premierului Victor Orban, la Moara:

Este un moment important în viața comunei Moara, pornirea sistemului de distribuție a gazului natural  în localitate. Este prezent domnul director general Stelian de la TRANSGAZ. Mă bucur că am posibilitatea să fiu prezent la acest moment important pentru că îmi oferă ocazia să fac un anunț. Deși România deține rezerve de gaz extrem de importante, doar 35% din populația României este conectată la rețelele de gaze naturale.

Pentru comparație, Ungaria care nu se compară cu România în materie de rețele de gaz,  are racordată la rețeaua de gaz peste 90% din populație. Din cauza faptului că multe gospodării ale populației nu sunt racordate la rețeaua de gaz, se apelează la alte sisteme de încălzire care nu sunt eficiente, au costuri mari, poluează, creează foarte multe probleme în exploatare. Obiectivul nostru este de a extinde rețeaua de gaz, de a susține autoritățile locale, să înființeze distribuții de gaz pe raza localităților.

Domnul primar, care este un gospodar a reușit să găsească o companie care a finanțat introducerea gazului metan. Nu toate comunitățile locale au această posibilitate. Din cauza asta decizia noastră a fost să obținem fonduri europene pentru a susține comunitățile locale pentru finanțarea investițiilor de distribuție a gazului metan pe raza localităților.

Din fonduri europene vom aloca 1 miliard de euro în următorii 7 ani pentru finanțarea înființării de rețele de distribuție de gaz metan în localități. Pe exercițiul 2014 – 2020 suntem pe punctul de a obține aprobarea Comisiei Europene pentru alocarea unei sume de 200 de milioane de euro pentru aceste obiective de investiții. Apelul de proiecte va fi lansat cel târziu în data de 1 august. Restul de 800 de milioane din miliardul pe care l-am anunțat  vor fi alocați din bugetul multianual al Comisiei Europene pentru 2021 – 2026. Prin această alocare, obiectivul nostru este să dublăm numărul gospodăriilor din România care sunt racordate la rețeaua de gaz metan.

Prezența gazului constituie un element important pentru stimularea investițiilor în localități. Extinderea rețelei de gaz trebuie să se bizuie și pe o creștere semnificativă a investițiilor TRANSGAZ în realizarea de magistrale care să ducă rețelele principale în toate zonele țării. Știu că TRANSGAZ are un amplu plan de extindere a rețelei aici, în județul Suceava. 

În cursul zilei de astăzi se va preda amplasamentul și va începe lucrarea de construcție a magistralei pe traseul până la Vatra Dornei. Obiectivul TRANSGAZ este de a închide inelul pe frontiera nordică a României, între magistrala de vest, dinspre Satu Mare și Suceava. TRANSGAZ va face aceste investiții importante, pe lângă investițiile deja enumerate. Este un proiect pe care noi îl susținem de mult timp. Noi am modificat legea energie electrice și a gazului natural și am prevăzut ca o parte din impozitele care vor fi plătite de cei care vor exploata zăcămintele de gaz de la Marea Neagră, 50% să se facă parte într-un fond care să extindă investițiile în gazul natural, fie investiții în extinderea rețelelor de gaz, fie în capacități de procesare a gazului natural.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a mulțumit premierului Ludovic Orban pentru sprijinul acordat, reamintind dificultățile cu care s-a confruntat proiectul de alimentare cu gaz metan a Bazinului Dornelor, încă de la început.  

Gheorghe Flutur a mulțumit primului ministru Ludovic Orban pentru vizita pe care o face la Suceava, împreună cu ministrul Agriculturii, ministrul Transporturilor, ministrul Culturii, cu directorii generali de la TRANSGAZ și de la Compania Națională de Autostrăzi. A mulțumit constructorului de la Moara și l-a felicitat pe primarul comunei Eduard Dziminschi. ”Cu doi ani în urmă începea o lucrare și mulțumesc TRANSGAZ că a înțeles această problemă. Este o  localitate cu peste 6200 de locuitori și cu peste 1000 de cereri depuse pentru racordarea la gaz metan. Sunt convins că se vor racorda majoritatea oamenilor din zonă”, a spus Gheorghe Flutur.

Câr privește gazul către Vatra Dornei, președintele CJ Suceava a spus că  așteaptă demult realizarea acestui proiect.

”La  Vatra Dornei avem o centrală de împrumut, făcută pe acel celebru proiect de utilități și mediu, care de 15 ani zace. Astăzi, în sfârșit se predă amplasamentul cu două hotărâri de guvern date de guvernul Orban, pentru scoatere din circuitul agricol și forestier al terenului, să se înceapă lucrarea, pentru că este nevoie de gaze și la Vatra Dornei. Știți bine că în iarnă era să rămână Dorna fără căldură iar la cererea noastră guvernul Orban ne-a ajutat iar eu mulțumesc.

Eu vreau ca modelul de la Moara să îl ia și alți primari. Avem 26 de studii de fezabilitate în linie dreaptă la alte primării dar sunt alte circa 70 de comune din județul Suceava care așteaptă gaz metan. De aceea vom avea întâlniri de lucru cu primarii, repede, pentru studii de fezabilitate, documentații. Este un pas uriaș spre independență energetică, spre stoparea defrișărilor, pentru că acest gaz metan înseamnă economie la lemnul de foc. Înseamnă civilizație, înseamnă atractivitate pentru agenții economici pe care îi așteptăm să investească în județul Suceava.

Domnule prim ministru, în luna noiembrie anul trecut am semnat cel mai mare proiect pentru județul Suceava cu ministrul Boloș, 234 milioane de euro pentru apă și canal la 235 de mii de locuitori din acest județ. Ați deblocat acest proiect dumneavoastră. Dacă venim și cu gazul metan, asta înseamnă civilizație pentru populația județului Suceava. Nu am decât să îmi exprim bucuria pentru că astăzi s-a semnat contractul pentru acest amplasament către Vatra Dornei, chiar dacă a durat atât de mult, cu polemici în presă, cu diferite discuții. În sfârșit se întâmplă ceva concret. Cu atâtea necazuri care au fost peste județul Suceava mai vine și soarele și câteva vești bune”, a transmis Gheorghe Flutur.

Primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi a explicat că nu i-a fost ușor și, ar dori acum să fie sprijinit de guvern pentru construirea unei piste de biciclete pentru ca locuitorii comunei să fie mândri:

”Această lucrare am început-o din 2016. A fost un pic mai greu. Am apelat la toți parlamentarii din județul Suceava, la domnul deputat Ioan Bălan, acum de față, poate confirma, pentru a debloca căile legislative. De aceea mulțumesc guvernului, mulțumesc investitorului și trăiesc cu speranța că Guvernul României ne va ajuta cu sprijin de la instituțiile centrale. Mai avem un proiect pentru comuna Moara, vreme să facem o pistă pentru biciclete, de la intrare în comună până aici. Avem contractul semnat, sperăm să obținem finanțarea de la dumneavoastră iar cetățenii din Moara să fie mândri de comuna noastră”.

Primul ministru Ludovic Orban a acceptat ideea, apreciind că s-ar putea oferi finanțare prin Fondul de Mediu. Președintele CJ Suceava, Gheorghe Fluture a punctat că astfel de piste se doresc a fi realizate și în interiorul municipiului Suceava dar și către alte destinații, precum Mănăstirea Dragomirna, Fondul de Mediu putând fi sursă de finanțare pentru asemenea proiecte.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *