Mopan Suceava
ActualitateEducatie

Proiectul “Repere pentru viață” derulat în programul “Școala altfel” de către Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi”, laureat la nivel national, câștigător în județul Suceava la categoria “consiliere și orientare”

Proiectul “Repere pentru viață” derulat în programul “Școala altfel” de către Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” în anul școlar 2022-2023 se află între cele 10 activități laureate la nivel național și a fost declarat câștigător la nivelul județului Suceava la categoria “consiliere și orientare”.

”Felicitări și alese mulțumiri tuturor celor implicați, cei 61 invitați, cadre didactice, elevi și părinți! Speram ca activitatea să aibă continuitate și în anul școlar care va urma.!”, este mesajul directorului Colegiului Național Eudoxiu Hurmuzachi, prof. Adrian Puiu, care a coordonat proiectul  alături de directorul adjunct prof.Luminița Lazarescu și consilierul educativ, prof. Miriam Leon-Postolache.

Directorul Adrian Puiu a arătat că proiectul Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” a fost declarat câștigător mai întâi la nivelul județului, apoi la nivel național la categoria “consiliere și orientare”.

„Școala altfel” este un program național al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor preșcolari/elevilor.

Activitățile programului Școala altfel se desfășoară conform Ordinului M.E. Nr. 3.505/2022 privind structura anului școlar 2022-2023 și a Metodologiei de desfășurare a competiției prevăzută în OMENCȘ nr. 5034/2016.

În baza instrumentelor și criteriilor de evaluare ale M.E. fiecare unitate de învățământ a avut posibilitatea să selecteze o singură activitate pentru fiecare din domeniile educative: cultural, artistic, tehnic, științific, sportiv, cetățenie democratică și responsabilitate social, educație pentru sănătate și stil de viață sănătos, educație ecologică și protecție a mediului, abilități de viață, consiliere și orientare.

Activitățile câștigătoare la nivelul județului Suceava sunt:

Cultural: Colegiul de Artă „C. Porumbescu” Suceava – Partituri cromatice elogiu vizual marelui compozitor Ciprian Porumbescu, coordonator prof. Hisem Gabriela Parascheva

Abilități de viață: Școala Gimnazială Berchișești – Mass-media – între comunicare și manipulare, coordonator prof. Loredana Dura

Științific: Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului- Chimie distractiva/Experimente chimice spectaculoase, coordonatori prof. Coman Mihaela, prof. Zup Mariana, prof. Varvaroi Maria Magdalena, prof. Mironiuc Petruța, laborant Anita Areta

Sport: Școala Gimnazială nr. 4 Suceava – Sportul de echipă, imbold al dezvoltării copiilor, coordonatori prof. Țuca Claudia Adriana, prof. Vărăreanu Brîndușa, prof. Anițului Florin

Cetățenie democratică și responsabilitate socială: Școala Gimnazială nr.4 Suceava – Stop accidentelor rutiere, viața are prioritate!, coordonatori prof. Țuca Claudia Adriana, prof. Miron Crina Elena, prof. Anițului Florin

Educație pentru sănătate și stil de viață sănătos: Școala Gimnazială Găinești- Siguranță  și  Sănătate. „Acordă primul ajutor!”, coordonatori prof. Șorodoc Oana-Gabriela, prof. Sava Alina

Consiliere și orientare: Colegiul Național „E. Hurmuzachi” Rădăuți – Repere pentru viață, coordonatori prof. Puiu Adrian Nicolae, prof. Lăzărescu Luminița, prof. Miriam Leon Postolache

Tehnic: Școala Gimnazială „I. Ciurea” Fălticeni – Energie regenerabilă, coordonatori prof. Vîrvara Gabriela, prof. Ciurus Liliana.

Activitățile „Repere pentru viață” desfășurată de Colegiul Național „E. Hurmuzachi” Rădăuți și „Mass-media – între comunicare și manipulare”, desfășurată de Școala Gimnazială Berchișești sunt activități laureate la nivel național alături de alte 8 activități din țară.

„Repere pentru viață” a oferit elevilor colegiului prilejul de a interacționa activ nu mai puțin de 61 de specialiști din diverse domenii de activitate, personalități cu cariere profesionale și publice remarcabile, între care și absolvenți ai colegiului, modele de urmat în cariera profesională pentru cei aproape 900 de elevi ai colegiului, facilitând astfel orientarea în carieră și alegerea unei profesii potrivite.

”Mass-media – între comunicare și manipulare” a propus copiilor școlii o alfabetizare mediatică, esențială în avalanșa de informații care se îndreaptă spre copii prin atât de numeroase mijloace. Este important ca aceștia să cunoască și să înțeleagă principiile care guvernează lumea mass-media. Ateliere de lucru propuse au fost: Importanța mass-media în societateInformare și dezinformareLibertatea de exprimareFapte și opiniiLanțul dezinformăriiReporter pentru o ziDescifrarea mesajului audio – vizualIstoria presei scriseSunt un „navigator” inteligent.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *