Mopan Suceava
Evenimente

”Omul și Cartea”, invitat special prof. univ. dr. Petru Ghervan, eveniment organizat în cadrul manifestărilor „Șase decenii de învățământ superior sucevean”, la USV

Aflată la cea de a XVI-a adiție, manifestarea omagială „Omul și Cartea”, organizată de colectivul Bibliotecii USV, îl are ca invitat de onoare, la această ediție aniversară, pe  prof. univ. dr. Petru Ghervan, personalitate remarcabilă a mediului academic bucovinean și românesc, simbol al vieții universitare active și dinamice la Suceava, creator al mișcării sportive universitare de performanță, purtător al stindardului instituției universitare sucevene, în țară și străinătate, prin echipa de handbal.

Evenimentul va avea loc luni, 19 iunie 2023, la Biblioteca USV, începând cu ora 12:00.

Petru Ghervan, profesor universitar, Decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, antrenorul principal al echipei de handbal Clubul Sportiv Universitar din Suceava, s-a născut în data de 23 iulie 1958, în comuna Todirești, Județul Suceava.

După terminarea studiilor gimnaziale (1965-1973) în cadrul școlii din comuna natală, alege să se specializeze în domeniul sportului, înscriindu-se la Liceul cu Program Sportiv „Mihai Eminescu” din Iași, al cărui absolvent devine în anul 1977. Urmează studiile superioare la Institutul de Învățământ Superior din Suceava, profilul Educație Fizică și Sport (1979-1982). În perioada 1991-1992, Petru Ghervan s-a specializat în cadrul Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport din București. Încoronarea procesului de formare profesională îl constituie obținerea, în anul 2003, a titlului de Doctor în Educație Fizică și Sport.

Începuturile carierei profesionale sunt legate de orașul Roman, unde a activat ca profesor-antrenor, specializarea handbal, la Clubul Sportiv Școlar. Începând cu anul 1990 revine la Suceava, unde se angajează, ca profesor-antrenor, la Clubul Sportiv Școlar din vechea Capitală a Moldovei. Din anul 1992, Petru Ghervan devine membru al comunității academice sucevene, în calitate de lector universitar. Acumulând experiență și dobândind rezultate frumoase în domeniul formării tinerilor generații de profesori și antrenori, universitarul obține titlul de conferențiar (2006), iar în anul 2013 devine profesor.

Competența și abilitățile organizatorice ale profesorului Petru Ghervan au fost recunoscute de către colegii săi care l-au ales Șef al Colectivului de Educație Fizică și Sport din USV, Director de Departament și Decan al Facultății. Din anul 2000 și până în prezent, este membru al Senatului USV. Sub coordonarea Profesorului Petru Ghervan, în anul 2002 s-a reînființat Facultatea de Educație Fizică și Sport, iar în anul 2003, a fost autorizată specializarea Kinetoterapie.

În calitate de specialist în domeniu, a participat în diverse comisii pentru ocuparea posturilor didactice vacante, ca membru sau președinte, a validat peste 20 de teze de doctorat susținute la diverse universități din țară și străinătate. Ca unic autor sau în colaborare, a publicat zeci de studii în reviste și volume de specialitate, atât în limba română, cât și în limbi de largă circulație. Amintim, în acest sens, cele mai recente apariții editoriale, care poartă semnătura profesorului Petru Ghervan, în calitate de autor: Teoria educației fizice și sportului, Handbal: repere conceptuale, Metodica handbalului în liceu, Handbal: pregătirea sportivă în stadiul de inițiere: (9-10 ani), Selecția și primii pași în handbal, Handbal – teorie, metodică și practică ș.a.

În paralel cu activitatea didactică, universitarul s-a dedicat activității de formare a handbaliștilor profesioniști, fiind antrenor la lotul național de juniori (1984-1996), al echipei de handbal masculin CSS Roman (1984-1990), al echipei LPS-CSS Suceava (1990-2002), antrenor principal al echipei de seniori Universitatea Suceava (2002-2023) și antrenor secund al Lotului Național al României, handbal masculin (2007-2009). Talentul și meritele sale au fost recunoscute și pe plan național, fiind desemnat antrenor secund, respectiv antrenor principal al echipei naționale a României (2007-2009). În perioada 1987-1998, a fost membru al Colegiului Central al Antrenorilor din cadrul Federației Române de Handbal. Din 2004 și până în prezent, este membru al Comisiei Metodice și de Cercetare Științifică a acestei Federații. În perioada 2009-2014, a fost membru al Consiliului de administrație al FR Handbal, Director al departamentului tehnic al FR Handbal (2012-2014).

Profesorul si antrenorul Petru Ghervan activează ca membru al unor societăți științifice: Consiliul Științei Sportului din România (din anul 2001), Fundația „Ștefan Lupașcu”, Iași, filiala Suceava (2000), Societatea Științei, Excelenței Umane și Sportului Universitar (2011).

În cadrul Clubului Sportiv Universitar din Suceava au fost formați tineri ambițioși care au devenit componenți ai naționalei României de handbal masculin (Adomnicăi Cristian, Acatrinei Florin, Ciubotariu Florin, Rohozneanu Mihai, Șelaru George, Stanciuc Daniel), participanți în Challenge CUP (finalistă 2008-2009, semifinalistă 2012-2013) cu echipa de handbal masculin C.S.U. Suceava (Tcaciuc Ioan, Chiruț Adrian, Mitrea Adi, Gavriloaia Răzvan, Dospinescu Florin, Ignat Marius, Bursuc Cristian, Andrei Iulian, Pralea Bogdan, Țuțu Mădălin, Zvanciuc Sergiu).

În semn de recunoaștere și pentru merite deosebite în activitatea de antrenor al echipei de handbal masculin, i s-a acordat titlul de Cetățean de onoare al municipiului Suceava (2009), al comunei Todirești (2018) și al comunei Pârteștii de Jos (2021).

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *