Un vicovean a tăiat ilegal 11 arbori din pădurea comunei pentru că ”îi puneau în pericol locuința și integritatea personală”

În perioada 14-16 mai 2019, polițiști din cadrul SOP – BCDS, în cooperare cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava, au desfăşurat activități specifice circumscrise Planului de acțiune „Scutul Pădurii 2019”, pentru prevenirea și combaterea infracţionalităţii silvice pe raza județului, ocazie cu care au constatat la Vicovu de Jos, un nou caz de tăiere ilegală de arbori. De această dată a fost identificat și autorul, care a declarat candid că a tăiat copacii pentru că îi puneau în pericol locuința și chiar integritatea sa personală.

Potrivit unui comunicat de presă pe acest subiect, ”au mai fost descoperite în apropierea unei locuințe situată limitrof fondului forestier inspectat, 11 cioate esența rășinoase, speciile brad și molid, tăiate în delict.

În urma activităților investigative desfășurate la fața locului, s-a stabilit că autor al tăierii arborilor este C.V., de 50 ani, din comuna Vicovu de Jos, care a susținut că arborii îi puneau în pericol locuința și integritatea personală.

În cauză s-a întocmit dosar penal, efectuându-se cercetări față de persoana indicată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „tăiere fără drept de arbori”, faptă prev. și ped. de art. 107 alin. 1 din Lg. 46/2008.”

Reamintim că în ziua de 16 mai a.c., polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava, ai Direcției Silvice Suceava și ai Ocolului Silvic Privat „Bucovina” au efectuat un control în suprafața de fond forestier din comuna Vicovu de Jos, ocazie cu care, au fost identificate 88 de cioate provenite din tăierea unor arbori de esență rășinoase, valoarea prejudiciului urmând să fie stabilită de organele silvice. În cauză s-a întocmit dosar penal față de autori necunoscuți sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept” și „furt de arbori”, ce va fi soluționat procedural.

Pentru a clarifica situația, precizăm că este vorba despre fondul forestier aparținând Primăriei Vicovu de Jos. În comună mai deține pădure și Asociația ”Obștea Vicovu de Jos”, unde nu au fost identificate probleme la controalele din această lună. Într-un alt articol, vom reveni cu precizări suplimentare.

 

Inspecția comună a structurilor amintite au făcut verificări pe linia respectării legislației forestiere și în alte zone ale județului.

Astfel, în urma verificării din data de 15.05.2019 a legalității activităților de exploatare forestieră desfășurate de către S.C. Adonis S.R.L. cu sediul social în com. Dorna Candrenilor, pe raza Ocolului Silvic privat Dorna, s-a constatat că agentul economic a încălcat normele legale în domeniu, angajații săi procedând la tăierea fără drept a 4 arbori specia molid, care nu prezentau amprenta circulară a dispozitivului special  de marcare.

Volumul materialului lemnos tăiat în delict a fost stabilit de către specialiștii silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, rezultând 1,635 m.c. cu o valoare de 352,93 lei, valoare ce depășește de 2,15 ori prețul unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, fapta constituind contravenție.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională conform Legii 171/2010, a S.C. Adonis S.R.L. și pentru alte abateri constatate, aplicându-se 3 sancțiuni în cuantum total de 7.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 1,635 m.c. material lemnos, în valoare de 629,97 lei.

La 16.05.2019, ora 07.40,  pe raza comunei Vama, a fost depistat A.I. de 35 ani, din comuna Slatina, în timp ce transporta pentru S.C. Floril S.R.L. cu sediul social în comuna Pojorâta, cu ansamblul rutier TAF, cantitatea de 31,48 m.c. lemn rotund rășinoase, care nu corespundea din punct de vedere al speciei înscrisă în avizele de însoțire prezentate pentru control. De asemenea, s-a mai constatat faptul că, societatea emitentă a avizelor de însoțire nu a respectat procedura de raportare a datelor în aplicația informatizată fiind consemnate numere de înmatriculare diferite față de cele existente pe mijloacele de transport.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională conform Legii 171/2010, a S.C. Floril S.R.L., aplicându-se 2 sancțiuni cu amendă în cuantum de 6.000, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantității de 31,48 m.c. lemn rotund rășinoase, în valoare de aprox. 9500 lei, ce a fost predată în custodie Ocolului Silvic Vama.

La aceeași dată, a fost efectuată o verificare a S.C. Poiana S.R.L., cu sediul social în comuna Poiana Stampei, cu privire la respectarea normelor legale în materie de achiziție și comercializare a materialului lemnos.

La finalizarea verificărilor comune, s-a constatat faptul că societatea comercială a achiziționat fără proveniență legală, cantitatea de 20,12 m.c. cherestea rășinoase, precum și alte abateri la legislația silvică.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională conform Legii 171/2010, a S.C. Poiana S.R.L., aplicându-se 3 sancțiuni în cuantum total de 15.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea  cantităţii de 20,12 m.c. cherestea rășinoase, în valoare de 12.856,68 lei.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *