Mopan Suceava
Administratie

Lucian Harșovschi: O parcarea supraterană etajată va fi construită în locul garajelor demolate de pe strada Tomșa Vodă din Municipiul Suceava

Viceprimarul Luian Harșovschi a anunțat că Municipiul Suceava a început să demareze implementarea procedurii de demolare a garajelor de pe strada Ștefan Tomșa, în apropierea intersecției cu strada Alexandru cel Bun. Valoarea contractuală a demolării este de 361.000 lei (tva inclus).

Acesta a precizat că, în ceea ce privește terenurile proprietăți private în suprafață de 4512 mp, respectiv a celor 59 de garaje care fac obiectul retrocedării, au fost expropiate.

Valoarea totală a exproprierii este de 1.271.000 lei, respectiv 258.000 euro.

Obiectivul principal este construirea unei parcări supraterane multietajată pe 5 niveluri (regim de înălțime D+P+3E) cu terasă circulabilă amenajată. Parcarea va asigura un număr de aproximativ 307 locuri de parcare pentru autoturisme, cu amenajarea accesului şi racordarea la reţeaua stradală existentă conform normativelor în vigoare. Durata de implementare a investiției este de 24 luni.

Împărțirea funcțională pe nivele este:

 1. Demisol: 53 locuri de parcare (41 locuri convenționale, 7 locuri pentru vehicule electrice, 5 locuri destinate pers. dizabilități). Suprafață construită: 2242.00 mp, suprafață utilă: 1874.00 mp.
 2. Parter: 56 locuri de parcare (42 locuri convenționale, 2 locuri pentru vehicule electrice, 12 locuri destinate pers. dizabilități). Suprafață construită: 2069.00 mp, suprafață utilă: 1709.00 mp.
 3. Etaj curent (E1-E2): 65 locuri de parcare (50 locuri convenționale, 15 locuri pentru vehicule electrice). Suprafață construită: 2232.10 mp, suprafață utilă: 1879.00 mp.
 4. Etaj 3: 68 locuri de parcare (53 locuri convenționale, 15 locuri pentru vehicule electrice). Suprafață construită: 2232.10 mp, suprafață utilă: 1879.00 mp.
 5. Terasa: va fi destinată activităților în aer liber și va fi prevăzută cu bănci, aparate de sport în aer liber, locuri de joacă și spații plantate cu gazon, arbuști și plante ornamentale. Suprafață construită: 121.15 mp, suprafață utilă (acoperită): 45.50 mp, suprafață spații promenadă: 1842 mp, suprafață spații verzi amenajate: 405 mp.

Suprafața construită este de 2242 mp, iar suprafața desfășurată este de 11.128,45 mp.

Construcția va fi dotată cu rigole de scurgere a apelor pluviale, iluminat exterior, amenajare spații verzi și bariere electromecanice rapide de intrare-ieșire la nivelul parterului.

De asemenea, se va avea în vedere:

 • amenajarea și dotarea cu 54 de stații de încărcare pentru mașinile hibride, electrice;
 • realizarea unui spațiu pentru parcarea bicicletelor;
 • amenajarea unor platforme betonate pentru colectarea deșeurilor;
 • amenajarea terasei clădirii pentru activități fizice în aer liber;
 • montarea camerelor de supraveghere care să acopere în totalitate suprafața construită.

Clădirea va fi dotată cu tehnologie de înaltă calitate în ceea ce privește aparatura electrică pentru a fi îndeplinite standardele de calitate și a legilor în vigoare.

Construcţia va avea o structură pe cadre din beton armat cu deschideri variabile. Spre clădirile adiacente se va avea în vedere amplasarea unui zid antifoc pentru protejarea construcţiilor.

În ceea ce privește accesul auto și pietonal, precum și cel al utilajelor pentru stingerea incendiilor, se va realiza atât din strada Alexandru cel Bun cât și din strada Ștefan Tomșa. Demisolul va asigura circulația în lungul străzii Ștefan Tomșa și tot aici, se vor amplasa spațiile administrative și tehnice necesare funcționării parcării.

La nivelul parterului se va realiza accesul pietonal, acesta situându-se la o cotă apropiată de cea a străzii Alexandru cel Bun. Nivelul parterului va asigura spații destinate accesului și grupurilor sanitare.

Pe fațadele clădirii se vor amplasa elemente decorative sau plante decorative care să se încadreze în planul urbanistic zonal și cu arhitectura construcțiilor adiacente. În ceea ce privește terasa clădirii, aceasta va fi destinată activităților în aer liber și va fi prevăzută cu bănci, aparate de sport în aer liber, locuri de joacă și spații plantate cu gazon, arbuști și plante ornamentale.

Viceprimarul Harșovschi a subliniat și câteva dintre beneficii:

 • creșterea confortului general al cetățenilor prin asigurarea de locuri de parcare pentru zona aglomerată centrală;
 • creșterea confortului riveranilor prin asigurarea de locuri de parcare acoperite;
 • eliberarea spațiilor publice centrale pentru realizarea de spații pietonale noi – spații redate cetățenilor – loc de joacă pentru copii;
 • scăderea poluării din zona centrală prin încurajarea utilizării serviciului de bikesharing.

Valoarea totală a investiției este de 39.898.437,03 lei, din care 28.986.793,29 lei valoare C+M (TVA inclus).

VIDEO DEMOLARE:

https://www.facebook.com/HarsovschiLucian/videos/1383600812303871

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *