Propunerile de majorare a salariului minim publicate de Comisia Naţională de Strategie și Prognoză. 2080 lei/lună de la 1 noiembrie 2018 și 2350 lei/lună pentru angajații cu 15 ani de vechime și pentru posturile care necesită studii superioare

Pe pagina oficială a Comisiei Naţionale de Strategie și Prognoză în secțiunea Consiliul de Programare Economică, la data de 19 octombrie 2018 a fost publicată NOTA CU PRIVIRE LA MAJORAREA SALARIULUI MINIM.
Comisia Naţională de Strategie și Prognoză este structura care are rolul de a elabora studii şi prognoze pe termen scurt, mediu şi lung privind evoluţia economiei româneşti în ansamblu, pe sectoare şi în profil teritorial, sinteze macroeconomice, precum şi de a fundamenta principalele măsuri de politică economică proiectate de Guvern, în concordanţă cu Programul de guvernare.

La finalul documentului publicat, după argumentările necesității majorării salariului minim, comisia, prin președintele Consiliului de Programare Economică – Ion Ghizdeanu, vine cu următoarele propuneri:
1. Creșterea salariului de baza minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018.
2. Introducerea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajații pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupațiilor din Romania (COR), începând cu 1 noiembrie 2018.
3. Creșterea salariului de baza minim brut pe țară garantat în plata la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajații cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.
4. Introducerea în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată/câștig salarial mediu brut la cel puțin 45% începând cu anul 2020.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *