ROCK LA MAXIM ÎN ȘANȚUL CETĂȚII ÎN A DOUA ZI DE FESTIVAL BUCOVINA ROCK CASTLE
A doua seară a festivalului BUCOVINA ROCK CASTLE a fost cel puțin pe măsura celei de vineri. Șanțul cetății de scaun a Sucevei, unde se desfășoară ce-a de-a VIII-a ediție a manifestării culturale a fost arhiplin până hăt după cotitura zidului, tinerii, în principal, participanți neferindu-se deloc în a-și exprima atașamentul față de acest gen de muzică și simpatia pentru trupele care au evoluat pe scenă. A fost vorba despre 9 ANI LUMINĂ, TOY MACHINES, ROBIN AND THE BACKSTABBERS, LUNA AMARĂ și 1000MODS și au fost din nou mii de rockeri frenetici care au bătucit praful secular până la epuizare. Reprizele de ”pogo pogo” și ”moshpit”, promovate de ”aripa dură” a iubitorilor acestui gen de muzică au au fost și aseară spectacole în sine. Pentru cei care nu știu despre ce este vorba, îi invităm să urmărească imaginile alăturate, pentru a se dumiri. (https://www.facebook.com/neculai.rosca/videos/1502503479851065/)
Să nu uităm sutele de spectatori care au asistat la concertele oferite pe scena a doua a festivalului de pe platoul Cetății, pe care au evoluat trupe de la categoria ”speranțe”.
În șanț nu s-a pierdut nici aseară prilejul de a se scanda lozinci din categoria celor de-acum știute, cu rezonanțe suedeze și/sau autohtone. Mai ales solistul trupei LUNA AMARĂ a încurajat prin mesajele sale atitudinea ”politică” a rockerilor surescitați.
Separat de asta, atmosfera a fost pașnică, nimeni nu a ieșit rănit din transa ”moshpit”-ului, doar într-un singur caz o ambulanță SMURD a trebuit să coboare în șanțul de apărare al Cetății de Scaun, pentru a prelua un spectator mai puțin înzestrat fizic căruia i s-a făcut rău, probabil de la înghesuială.
În rest, cele cunoscute: bere, grătare și hamsii, pe platou și sub zidul construcției multicentenare, cozonaci secuiești, porumb fiert la cinci lei ori fript la opt lei bucata, suveniruri, tricouri inscripționate cu festivalul, artiști plastici care au realizat portrete ”la minut” doritoarelor în principal, jandarmi, pompieri, agenți de pază. Nici sâmbătă cum nici cu o seară înainte nu s-a văzut însă picior din cei 5000 de protestatari promiși la începutul săptămânii de mișcarea creștină care luptă pentru desființarea acestei manifestări. Dar festivalul încă nu s-a terminat.
Daca s-a politizat rockul prin chiar ”muzicieni”, atunci e de bine! Eveniment cultural de eceptie!
Si unde s-au mictionat bautorii de bere (și alte cele) care au strigat dragalasenii ca cea din numarul suedez de inmatriculare?
Bazar țiganesc, domnule! Muzica e altceva, cultura e altceva.
Aici se face cu totul altceva decat cultura.
Dar cuvantul e liber, opinia e libera, ziaristul e liber sa spuna ceea ce el doreste sa spuna. Pana la judecata de apoi.
Da, domnule, cuvântul și opinia sunt într-adevăr libere. Dar nu este cazul să fie cineva invidiat pe acest motiv. Din păcate cuvântul și opinia sunt libere. Prea des și pentru prea multi. Și tot din păcate încă sunt prea puțini cei care realizeaza asta. Când o vor constata destui, atunci cuvântul și opinia vor fi libere în folosul nostru al tuturor, cum ar fi normal și cum e pe la alții. Până la acea dată, această libertate, asociată cu lipsa a ceea ce trebuie pentru o justa evaluare a lucrurilor în câmpul ei și pentrui o libertate responsabil gestionată, le este utilă numai unora. In toate privințele, de la rock la politică și administrație și invers. Traiasca însă rockul! Și cei care trăiesc de pe urma lui, inclusiv vechilii, furnizorii, comercianții lui. Bineînțeles că și consumatorii. Iar daca se poate, dacă permitre dl Flutur Gh., și zidurile lui Petru I Mușat.