Mopan Suceava
Actualitate

Sute de participanți la Sărbătoarea Roadelor, tradiție veche a comunității poloneze, sâmbătă, la Solonețu Nou

O nouă ediție a Sărbătorii Roadelor, tradiție din vechime a comunității poloneze din România s-a desfășurat ieri, la Solonețu Nou –comuna Cacica, în cadrul Zilelor Culturii Polone, ediția a XXIV-a. A fost o întânire anuală a tuturor polonezilor care trăiesc la noi în țară, iar pentru oaspeți a fost un nou prilej de a cunoaște tadiile acestei comunități, aici, în Bucovina.

Este un prilej de mulțumire pentru roadele oferite în acest an dar și de rugăciune, pentru un an la fel de bun.

Oaspeții din alte părți au fost îmtâmpinați la intrarea în sat de un alai de călăreți  îmbrăcați costume naționale poloneze, iar ES Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, a ajuns la Biserica din Solonețu Nou într-o caleașcă trasă de armăsari.

Aici, de la ora 11.00,   a început Sfânta Liturghie solemnă, cu sfințirea coroanelor făcute pentru această sărbătoare și a roadelor. Slujba a fost oficiată de ES Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, împreună cu pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina, slt. pr. Piotr Sokołowski capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, pr. Jerzy Najdek, capelanul muntenilor bucovineni din Polonia, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și parohul din Solonețu Nou, precum și preoți din dieceza de Iași.

După Sfânta Liturghie, au fost vizitate standurile cu roade, prezentate de polonezii din Bucovina, dar și din Iași, Constanța și București, precum și de vecinii lor români și ucraineni.

Au fost prezentate roade ale pământului, specialități culinare, conserve și băuturi. Nu a lipsit tradiționala tombolă urmată de un concert folcloric cu participarea ansamblurilor poloneze „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, alături de membrii ansamblului „Dolina Nowego Sołonca” din Złotnik, formată din emigranți postbelici din Bucovina în Polonia și urmașii acestora, un grup de copii din Cacica, precum și invitați din Polonia: Fanfara Detașamentului de Pompierilor Voluntari și formația de muzică folclorică „Gacoki” din localitatea Gać, precum și formația de muzică populară „Roztoka” din Międzybrodzie Żywieckie, dar și ansamblul „Pădurețul” al Școlii Gimnaziale din Pîrteștii de Sus.

Au fost alături, pentru a sărbători îmreună cu  comunitatea poloneză din România și cu participanții la Zilele Culturii Polone, ambasadorul Republicii Polone în România, Excelența Sa Paweł Soloch, charge d’affaires al Ambasadei RP la București Natalia Piotrowska, directorul adjunct al Cancelariei Consiliului Voievodatului Podkarpackie, Rozalia Mazur, reprezentantul Asociației „Wspólnota Polska” Zenka Bańkowska, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților delegația Schimbului 13 al Contingentului Militar Polonez din Craiova cu comandantul lor, maiorul Damian Gronek, precum și reprezentanți ai autorităților locale și centrale: subsecretarul de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene – doamna Doina Iacoban, primarul comunei Cacica – Petru Tudosi, primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc și directorul salinei Cacica, Radu Dîrțu. Ca în fiecare an gazdele evenimentului au fost: președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, împreună cu soția, Victoria Longher.

Ghervazen Longher a declarat cu acest prilej: ”Pot să spun că e ceva care nu am visat. Să fie atât de frumos astăzi, cu atât de mulți oaspeți din Polonia, ansambluri,  fanfare, oaspeți de la Ambasada Poloniei la București, domnul ambasador, P.S. Petru Sescu de la Iași, foarte mulți polonezi din România și din Polonia. Nu ne rămâne decât să ne bucurăm pentru această sărbătoare. Este extraordinar de frumos să vezi așa de multă lume împreună. Ne bucurăm că în aceste zile am putut arăta o mică parte din cultura și tradițiile noastre poporului român”.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *