A încetat din viață arhitectul Viorel Blanaru, unul dintre ultimii apărători ai monumentelor istorice din această parte a țării

Arhitectul  sucevean Viorel Blanaru a încetat din viață astăzi. Pe 10 mai 2021 împlinise 70 de ani.  A avut de înfruntat în ultimii ani o boală gravă, care în cele  din urmă l-a învins.

 El a fost timp de zeci de ani o voce intransigentă, printre cele mai avizate, în lupta pentru conservarea patrimoniului istoric și cultural din județul Suceava.  

Viorel Blanaru nu s-a ferit niciodată în munca sa de păzitor al  istoriei și mândriei noastre locale și naționale”, cum a spus Daniela Beale, jurnalista de la cotidianul Crai Nou care a adus în spațiul online această veste tristă, de  conflicte directe cu dărâmâtorii de moștenire culturală  apăruți după 1990 într-un ritm tot mai greu de oprit.

Vorbele sale formulate public prin presa audiovizuală sau prin cea scrisă,  intervențiile sale ca responsabil în cadrul Direcției pentru Cultură Suceava pentru probleme de patrimoniu, au încurcat nu de puține ori socotelile unor indivizi doritori să treacă cu buldozerul peste lucruri temeinic construite cu vremuri în urmă.

În multe bătălii a fost înfrânt, uneori a avut și victorii,  dar moștenirea pe care Viorel Blanaru a lăsat-o este că războiul cu cei care vor să distrugă în scopuri mercantile  moștenirea  lăsată de cei dinaintea noastră, trebuie să continue până la ultima bătălie, în care și Viorel Blanaru și mulți alții au avut și au  încredere că rațiunea superioară de păstrare a vechii moșteniri va învinge în lupta cu interesele oportuniste ale momentului.  

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Please follow and like us:

One thought on “A încetat din viață arhitectul Viorel Blanaru, unul dintre ultimii apărători ai monumentelor istorice din această parte a țării

  • 10 iunie 2021 la 20:05
    Permalink

    Condoleante familiei. Un om drosebit. D-zeu sa-l ierte.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *