Mopan Suceava
Actualitate

Emoție și încărcătură istorică la slujba de pomenire a domnitorilor Moldovei, în paraclisul domnesc al Cetății de Scaun a Sucevei, la debutul ”Programului Ștefanian, ediția 2019

Momente unice, pline de încărcătură istorică dar și de emoție s-au petrecut în această după amiază la Cetatea de Scaun a Sucevei.

Programul Ștefanian, aflat la cea de a treia ediție, a debutat astăzi la Paraclisul Domnesc al Cetății de Scaun a Sucevei, cu o slujbă de pomenire închinată domnitorilor Moldovei.

Slujba religioasă a fost oficiată de preoții Teodor Brădățanu, Doru Budeanu și Gheorghe Moroșan.

Pentru al treilea an consecutiv, după multe sute de ani, zidurile cetății au vibrat sub vocile preoților care l-au pomenit întru cinstirea și aducere aminte pe voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt, la el acasă, chiar în locul în care își apleca capul în fața Mântuitorului.

Emoția momentului a fost adevărată și aparte, și a fost resimțită de vizitatorii cetății care dimpreună cu președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc,vicepreședintele CJ Suceava Gheorghe Niță, viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș au asistat la slujba de pomenire.

După oficierea slujbei de pomenire, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis un mesaj arătând că ”după multe sute de ani îi pomenim pe domnitorii Moldovei, 75 de domnitori au fost pomeniți, în felul acesta deschidem în acest an Festivalul Ștefanian dedicat marelui domnitor Ștefan cel Mare. Suntem în locul în care Ștefan cel Mare și alți domnitori veneau să s roage înainte de luptă și după luptă, pentru că așa cum știm Ștefan cel Mare care este și Sfânt era un om foarte credincios.

Pentru noi, ca urmași, avem această obligație, să îi pomenim, să le aducem omagii, să învățăm ceva din trecutul acestor eroi viteji, buni români și credincioși”.

Gheorghe Flutur a anunțat că în zilele următoare vor fi mai multe evenimente, până pe 2 iulie, în acest an, în cadrul Programului Ștefanian desfășurându-se și Proiectul „Traseele voievodului Ștefan cel Mare în Țara de Sus a Moldovei”, realizat de Consiliul Județean Suceava în colaborare cu Consiliul Regional Cernăuți, Consiliul Raional Soroca și Consiliul Local Cricova.

Urmare a cooperării între județul Suceava și cele trei unități administrativ-teritoriale, respectiv Regiunea Cernăuți, Raionul Soroca și Orașul Cricova, în perioada Programului Ștefanian Județul Suceava va găzdui 30 de elevi și 6 profesori însoțitori din regiunea Cernăuți, raionul Soroca și orașul Cricova.

Activitățile principale ale proiectului se referă la organizarea unor ateliere de cunoaștere a istoriei și culturii românești precum și vizitarea unor obiective istorice, ctitorii ale Marelui Voievod

 “Programul Ștefanian” se încheie cu un pelerinaj la Mânăstirea Putna, pe 2 iulie. Pelerinii sunt așteptați dimineața, începând cu ora 7:30, la intrarea în Putna pentru a merge pe jos până la Mănăstire, unde vor participa la Sfânta Liturghie, la ceremonia comemorativă de cinstire a Marelui Nostru Voievod”, a mai transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *