Mopan Suceava
Actualitate

Încă o avarie la conductele de apă ACET din zona Curcubeul, încă o gaură adâncă săpată în trotuar în căutarea țevii plesnite, locuitorii din nou fără apă cu orele, fără avertizare

Nu mai este nici o îndoială, pe intersecția arterelor rutiere din mijlocul cartierului George Enescu, cea de la Curcubeul, cineva a pus un blestem. Nu știm dacă este vorba despre vechii proprietari pe pământurile cărora s-au ridicat blocuri în anii 80 ai veacului trecut ori de cine știe ce maistru ori inginer care, neprimind la timp prima cuvenită, au lăsat în urmă vraiște sistemul de alimentare cu apă, în zonă, gestionat acum de operatorul regional unic SC ACET SA, firmă la care municipiul Suceava are peste 60% din capitalul social, restul fiind în porții mărunte, împărțit la celelalte unități administrativ teritoriale din județ. Se prea poate chiar ca maiștrii ori inginerii de la ACET să fi tratat cu indolență chiar înlocuirea conductelor vechi de metal ori azbociment, cu conducte noi, din material plastic, în proiectul finanțat din bani europeni, beneficiar fiind ACET, poate din același motiv de neacordare a unor prime ori, și mai rău, din incompetență.

Scuze se pot găsi oricând, conducerea ACET SA este tot mai retrasă într-un turn, era să zicem de fildeș, de fapt din beton și sticlă, până se termină reconstrucția clădirii celei noi de lângă fosta Baie publică și nu se mai complace în a da socoteală cetățenilor despre avariile care se produc pe rețelele care le administrează, mai vechi sau mai noi, au uitat de multă vreme să își mai ceară scuze pentru disconfortul creat dar nu au uitat nicidecum ca periodic să facă presiuni pe consiliile locale ale UAT-urilor intrate, din punct de vedere al apei și canalizării sub stăpânirea ACET pentru reajustări, de fiecare dată în plus, la prețul serviciilor oferite, care în multe localități funcționau mai bine înainte ca imperatorii de la societatea devenită unic operator regional în domeniu să pună stăpânire pe rețele. Mai mult, atunci cetățenii aveau cui să răstoarne în cap hârdaiele cu reproșuri, dacă sistemele de apă și canalizare intrau în derivă. Acum nici la Suceava nu mai poate fi înjurat primarul, viceprimarii ori funcționarii din primărie când se oprește apa la robinete fiindcă pe componenta de apă și canal, ACET-ul este, vorba poetului comunist, ”în tot și în toate”.

Astăzi de dimineață, vreme de două ceasuri bătute, locuitorii din blocurile aflate în zona Albina, de la Curcubeul în sus pe strada Zorilor și aleile adiacente, au rămas însetați, fără să fi fost anunțați în prealabil. Doar localnicii care și-au făcut drum până la intersecția cu bulevardul George Enescu au văzut ce se petrece. Au avut prilejul să ia contact cu un peisaj de mai multă vreme comun în această zonă: un excavator mare și galben care intra adânc în pământul de sub pavele și o echipă de muncitori cu lopeți și alte ustensile, pregătită să intervină. S-a săpat  iarăși o groapă adâncă de doi metri până s-a ajuns la o țeavă din plastic, instalată recent, bănuită a fi sursa inundației subterane din canalizarea alăturată. S-au strâns câteva racorduri dar problema, cel puțin așa spuneau muncitorii și mai tânărul șef al lor de echipă, nu a fost rezolvată,  pentru că apa continuă să curgă de undeva în căminul rețelei de canalizare. Ca atare, foarte probabil, va urma să se sape o nouă groapă, acolo unde s-ar putea bănui că a plesnit rețeaua de conducte din plastic care au înlocuit țevile vechi, cu fonduri europene, la doi metri adâncime, de-a curmezișul străzii Zorilor, la intersecția Curcubeul din cartierul George Enescu.

Reamintim că în urmă cu ceva luni, o altă conductă din zonă, veche de 40 de ani, făcută din azbociment, s-a spart  în două rânduri, în interval de o săptămână, transformând repetat intersecția în iaz. S-a spus atunci că aceste țevi vechi vor fi înlocuite cu altele noi, tot cu bani europeni. Numai că, vedem acum, și cele nou instalate, cu fonduri de la Bruxelles, se dovedesc a fi la fel de fragile ca și conductele ceaușiste din azbociment, dovedite de altfel dăunătoare sănătății, având potențial cancerigen.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *