Mopan Suceava
ActualitateAdministratiePolitica

Lansarea candidatului PNL la Primăria Sucevei Ion Lungu. Descărcare de gestiune pentru precedentul mandat, program pentru viitor

Ion Lungu, primarul în funcție al municipiului Suceava și candidat pentru un nou mandat din partea Partidului Național Liberal în fruntea executivului municipiului reședință de județ a prezentat astăzi în fața camerelor de luat vederi ale televiziunilor și a celorlalți reprezentanți ai mass media locale,  ”descărcarea de gestiune” pentru mandatul anterior la conducerea Primăriei Suceava precum și proiectele pe care le are în vedere spre a fi puse în practică dacă va fi favoritul electoratului din municipiul Suceava pentru al cincilea mndat de primar. Desigur, cele declarate de primarul Ion Lungu, de viceprimarul Lucian Harșovschi, de candidații pentru funcțiile de consilieri locali Sanda Maria Ardeleanu, Angela Zarojanu și Ciprian Anton, au fost oferite în direct sau înregistrate video.

Pentru cei care nu au avut răbdarea necesară să urmărească de la un capăt la celălalt înregistrările video ale acestui eveniment, Suceava smartpress oferă o transcriere a mesajelor pe care Ion Lungu, Lucian Harșovschi, Sanda Maria Ardeleanu, Angela Zarojanu și Ciprian Anton le-au rostit.

Ion Lungu: sper să îi conving pe suceveni că suntem oameni de onoare

”Avem o responsabilitate în fața sucevenilor și facem o descărcare de gestiune pentru ultimul mandat. Este corect și normal, cetățenii din municipiul Suceava ne-au încredințat un mandat și noi trebuie să raportăm ce am făcut pentru că sun cârcotași care spun că nu s-a făcut nimic în municipiul Suceava. Sau că s-a mai făcut ceva în primele mandate, în ultimul mandat nu s-a făcut nimic. Eu sper să îi conving pe suceveni că suntem oameni de onoare și în mare parte, lucrurile promise s-au realizat.

Principalele realizări din mandatul 2016 – 2020:

S-a aprobat transportul ecologic integrat în municipiul Suceava cu 69 autobuze electrice. Am avut emoție dar șii plăcerea să le văd marți seară pe un vas, plecate din China. Primele 25 de autobuze vor ajunge la Suceava în luna septembrie. Autobaza nouă se construiește pe imașul din Burdujeni Sat. Vor fi modernizate toate cele 54 de stații de călători.

Am finalizat proiectul european de 10 milioane de franci elvețieni iar aprecierea venită in partea ambasadorului Elveției, ei fiind de trei ori mai exigenți decât restul europenilor, spune totul.

Se lucrează, tot cu fonduri europene la centrul multifuncțional al Primăriei din cartierul Ițcani, care va cuprinde inclusiv un cinematograf.

Se lucrează la două grădinițe noi, una în cartierul Burdujeni Sat, cealaltă în centrul municipiului, pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea.

Se lucrează la proiectul pe fonduri europene de reabilitare a râului Suceava. Se lucrează la proiectul de reabilitare a sediului Primăriei da și la proiectul Aplicat. Tot în acest mandat am modernizat Piața Burdujeni, Piața Centrală, se lucrează la modernizarea Pieței George Enescu, investiția merge foarte bine, o piață modernă, cu parcare subterană. Suntem în curs de modernizare a Pieței din Ițcani, s-a adjudecat licitația. Am rămas puțin în urmă cu încplzirea în Bazar dar să fim realiști, două luni și jumătate nu s-a lucrat anul acesta în Bazar. Oamenii de acolo nu au alt venit, nu am încasat chirii, dar intră la licitație acest proiect important.

Am finalizat construcția a 4 blocuri, 80 de apartamente ANL. Este singurul mini-cartier din suceava care are locuri de parcare pentru fiecare apartament.  

Am extins iluminatul public pe Aleea Dumbrăvii. Se lucrează la extinderea serei floricole dar și la proiectul de modernizare a ștrandului.

Asfaltările de străzi este un proiect foarte sensibil. În acest mandat am flatat prin  reabilitare, 50 de străzi. Alte 15  de străzi sunt în curs de modernizare.

S-au realizat 33 de parcări de reședință, cu peste 6.000 de locuri de parcare, care au fost amenajate.

Am mansardat Școala 6 din Burujeni, se lucrează la Colegiul Național Petru Rareș, la Coegiul Național Spiru Haret, la Colegiul Tehnic Petru Mușat. Avem aprobare pentru fonduri europene la Colegiul Tehnic de Insdustrie Alimentară pentru învâțămâmtuș dual

Au fost modernizate locuri, de joacă, cele mai mari pe străzile Amurgului ți Stațiunii. Am preluat la Primărie lucrările de la Grădinița de la Colegiul Național Mihai Eminescu.

S-a finalizat clădirea Seminarului Teologic din Suceava.

S-a dat în funcțiune Zona de agrement Tătărași. O zonă foarte apreciată de către unii dintre suceveni care nici nu știau de ea.

Am realizat împreună cu Consiliul Județean Parcul Industrial Bucovina, unde municipiul Suceava este în acționariat cu 15%.

Am sprijinit Spitalul Județean în acest mandat cu suma de 5 milioane de lei.

Și mai pragmatic, ne-am angajat în fața sucevenilor că vom face 20 de proiecte, prioritare în mandatul 2016- 2020. Din acestea 11 sunt finalizate în totalitate. Adică 55%. Șase sunt în lucru, însemnând 30%. Trei nu s-au realizat deloc,  dar alte trei s-au realizat fără a fi promise.

Cele trei proiecte  nerealizate deloc, unul dintre acestea este grădinița din Obcine. Se știe câte eforturi am făcut iar prietenii noștri de la PSD din Consiliul Local au făcut o înscenare și am pierdut 2 milioane de euro. În curtea Școlii Ion Creangă putea să fie această grădiniță. Am fost la fața locului inclusiv cu actualul candidat al PSD  la primărie (consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir, n.r.) a spus că este OK iar în consiliul local nu au votat și au dat cartonașe roșii.

Cât privește campusul universitar prefigurat, nu știam acum 4 ani cum se va face finanțarea. Dar în mandatul următor îl vom face, pentru că se poate.

Referitor la preluarea și modernizarea  Casei de Cultură, se știe că am făcut demersuri la toți prim-miniștrii care s-au perindat în ultimii patru ani iar senatorul nostru, domnul Daniel Cadariu a depus un proiect în Parlament de preluare a Casei de Cultură de către administrația locală. Nu s-a ajuns la un final. Pentru mandatul viitor, domnul președinte Gheorghe Flutur are o soluție pragmatică, de preluare a Casei de Cultură care să fie preluată și modernizată de Primărie, împreună cu Consiliul Județean.

 

Fără a fi prinse în programul anunțat acum patru ani, am reușit să instalăm cele peste 100 de platforme îngropate și semi – îngropate.

Ruta alternativă Suceava – Botoșani. Atunci se vorbea despre un pod ori de mărirea capacității podului de la Bazar, de la două benzi la patru benzi. Dacă ne ajută Dumnezeu, cel târziu până pe 15 septembrie vom  inaugura primul tronson al acestei rute de  pe Mirăuți, cu trecerea Podului Unirii, până pe strada Energeticianului.

Am reabilitat Statuia lui Ștefan cel Mare, un lucru bun pentru comunitate.

În mare parte, am realizat cele promise în fața sucevenilor și ne permite acest lucru să venim din nou în fața lor pentru a cere un nou mandat pentru administrarea municipiului Suceava.

Ce vom face: Experiență și responsabilitate. Se poate!

Dacă administrăm din anul 2004 Primăria municipiului Suceava, înseamnă că avem  experiență. .Au fost perioade grele în care am dat dovadă de responsabilitate în fața sucevenilor și cred că am trecut testul gestionării acestui coronavirus, dar mai avem mult de lucru în perioada următoare.

Vrem să avem o Suceavă educată, o Suceavă  inteligentă. Am avut discuții cu mai mulți directori de școli, privind reînceperea noului an școlar. Sperăm ca Guvernul să pună cât  mai repede documentele oficiale, să vedem cum ne organizăm.

În perioada următoare voi merge la fiecare unitate școlară pentru a vedea ce soluții găsim să aducem copiii toți la școală.

Mulțumim lui Dumnezeu, ne încadrăm în scenariul verde, cu 0,4% cazuri de coronavirus în municipiul Suceava, astfel încât toți copiii vor putea veni la școală.

Suceava Inteligentă se leagă și de proiectul Smart City. Avem deja proiecte implementate: transportul electric, iluminat tip Led, reabilitarea sediului Primăriei cu creșterea eficienței energetice, mașini, biciclete electrice și trotinete, sisteme de suăraveghere video, încălzire pe biomasă, proiectul de arhivare electronică. Suceava este prins într-un proiect național de digitalizare APLICAT, de care avem nevoie.

În perioada campaniei electorale vom înmâna sucevenilor o broșură, care va cuprinde realizările din toate mandatele în care am guvernat Suceava și ce dorim să facem în mandatul viitor.

Pentru viitorul primar, combaterea epidemiei este prioritatea de grad zero!

Vrem să ne întoarcem la o viață cât de cât normală, în condițiile actuale!

Autoritățile locale vor avea un rol foarte important  pentru a gestiona acest luctru. Trebui ca autoritățile locale să stabilească reguli foarte clare, proceduri. Sprijinim medicii de familie, dar și medicii de la Policlinica din Areni, cu care să intrăm într-un parteneriat pentru a moderniza această Policlinică.

În ceea ce privește varianta ocolitoare numărul 2, proiectul este depus la Ministerul Transporturilor, porțiunea noastră va fi un nod de descărcare pentru Drumul rapid București – Pașcani – Siret.

Cât privește ruta alternativă Suceava – Botoșani, până la finalul mandatului se vor finaliza lucrările pentru accesul de pe străzile Mirăuți și Traian Vuia către  podul Unirii pe  care se traversează râul Suceava către strada Energeticianului,urmând să fie fîcutî foarte repede conexiunea cu DN 29 Suceava Botoșani.

În zona Bazarului vom face un pasaj subteran, pe bani europeni. De asemenea, se va construi și un pasaj între spitalul nou și spitalul vechi, cu fonduri europene, în colaborare cu Consiliul Județean.

 

Realizarea unui parc industrial pe cele 155 de hectare deținute de Primărie la Termica, este un alt deziderat anunțat pentru următorul mandat de către candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Suceava, Ion Lungu.

Ion Lungu a prezentat și alte proiecte de dezvoltare a municipiului Suceava pe care, așa cum a promis, le va detalia în broșura care va fi oferită sucevenilor, în campania electorală pentru alegerilor locale din toamna acestui an.

”Mi se pare corect ca fiecare partid care are un candidat, să își lanseze platforma de administrare a orașului pentru ca cetățenii, în cunoștință de cauză, să poată afla care este cea mai bună platformă, Diferența dintre noi și ei este că dacă ei spun vorbe, noi avem și fapte în spate. Eu sper ca sucevenii să aibă încredere în noi.

Cu mare lejeritate, în două săpămâni, am strâns 10.000 de semnături pentru candidatura mea ca primar și pentru consilierii locali. Și azi dimineață aveam un teanc de semnături ajunse la birou. Este un semn că oamenii mă acceptă în continuare să conduc orașul”.

Lucian Harșovschi:   să readucem minte sucevenilor cum s-au opus consilierii PSD  doi ani de-a rândul și erau dați afară din partid dacă votau proiectul parcărilor de reședință

  Avem o echipă unită, puternică, pentru mandatul 2020 -2024. Sucevenii nu au nevoie de experimente. Toate elementele de infrastructură au fost reașezate în timpul mandatelor lui Ioan Lungu, care a preluat un oraș răvășit. S-a lucrat la utilități și mediu, la proiecte de termoficare, s-au reabilita principalele șosele care traversează municipiul. Lumea uită, dar noi trebuie să le readucem aminte sucevenilor cum s-a lucrat. Am început cu bulevardele mari iar acum lucrăm la proiectul de modernizare a Sucevei de la scara blocului. Parcări reabilitate, acces la scările de bloc și utilități, puncte de colectare modernă a deșeurilor, locuri de joacă.  Este foarte important să votezi candidatul Partidului Național Liberal, dar să-i dai și o echipă cu care să lucreze! Proiectul ce viza 4264 de parcări a fost blocat de PSD în Consiliul Local. E momentul să readucem minte sucevenilor cum s-au opus consilierii PSD  doi ani de-a rândul iar consilierii social democrați erau dați afară din partid dacă votau proiectul. S-a modificat legislația și acest proiect s-a deblocat. Avem 3085 locuri de parcare făcute deja. Este destul cât au blocat acest proiect în Consiliul Local, sucevenii știu acest lucru și pe 27 septembrie vor da un vot pentru echipa condusă de Ion Lungu și consilierii locali ai Partidului Național Liberal.

Alți candidați nu fac decât să numere gropile, nu au demonstrat nimic în Consiliul Județean ori în Consiliul Local, măcar un proiect scris de mâna lor ori de altcineva și să argumenteze că prin acel proiect au luptat pentru Suceava, nu au pus piedici.

În ceea ce privește pistele de biciclete, viceprimarul Lucian Harșovschi, cooptat în echipa lui Ion Lungu pentru următorul mandat, a explicat că Suceava nu este un oraș de câmpie și de aceea uneori trotuarele sunt înguste. ”Dar trebuie oferită posibilitatea pentru suceveni de a utiliza mijloace de transport alternative. Facem apel la suceveni că trebuie să încapă toată lumea. Nu facem o pistă de viteză, ci o pistă de deplasare. După ce vor fi realizate, după aucerea autobuzelor electrice, sensurile unice, vom face piste de biciclete, cu o rută ecologică a municipiului Suceava după ce va fi preluat parcul Șipote”.

Sanda Maria Ardeleanu: Smart City Center va fi un loc simbolic în care aplicația și teoria se vor regăsi

M-am alăturat  echipei domnului primar Ion Lungu, pentru a putea continua proiecte începute, o echipă care a confirmat prin experiență, echilibru, stabilitate și responsabilitate. Și dragoste față de suceveni. Nu se poate îndoi nimeni că cei care suntem aici, care încercăm să prezentăm un program, nu iubesc cetățenii și doresc să facă acest lucru doar pentru imagine. Echipa domnului primar Ion Lungu este, fără doar și poate, cea care a modernizat Suceava. Lucrul acesta va rămâne în memoria colectivă. Nimeni nu poate să șteargă ceea ce s-a făcut până acum în Suceava. Cu toții beneficiem de avantajele unui oraș frumos și modern, către care se uită toată țara, Europa, un oraș de care suntem mândri.

În ceea ce privește educația, ceea ce s-a schimbat în acest domeniu în ultimele luni este că educația nu mai este o prioritate, este o urgență. Este domeniul care va fi hotărâtor pentru revenirea noastă la normalitate. Educația trebuie în primul rând avută în vedere deoarece s-a pierdut foarte mult în  aceste luni. Copiii trebuie să revină la școală, tinerii trebuie să revină la universitate. Sunt convinsă că la nivel local, unde s-a transferat responsabilitatea pentru începerea anului școlar, vom găsi împreună cele mai bune soluții pentru ca cele trei strategii propuse, să se regăsească în programul deschiderii anului școlar și universitar.

Școlile din Suceava vor fi vizitate pentru a se discuta cu fiecare colectiv în mod particular situația de fapt și strategia care se impune  pentru deschiderea anului școlar.

La nivelul unităților de învățământ, problema digitalizării au fost evidențiată ca o urgență.  Suceava este unul dintre orașele din România aflate în topul performanțelor în IT. Nu este nici o problemă să dotăm toate școlile cu tablete, este un program guvernamental. Dar Primăria Suceava se alătură programului guvernamental de dotare cu tablete, prin angajamentul de a contribui la achiziționarea și distribuirea de echipamente pentru IT-ul performant. În Suceava sunt sute de premianți în domeniul IT. Universitatea ”Ștefan cel Mare” se află în topul realizărilor în acest domeniu și în topul formării de specialiști în domeniul IT. Școala este o prioritate, copiii sunt o prioritate pentru noi. Primăria, Consiliul Local, vor trebui să găsească soluții pentru ca în deplină siguranță, școlile să se redeschidă în septembrie  iar școala suceveană să fie  și mai mult, gândindu-mă și la tradiția pe care școala noastră o are. Sunt absolventă a școlii sucevene și știu ce a însemnat și înseamnă școala suceveană la nivel național. Suntem o școală puternică, cu un colectiv de profesori excepționali, cu o disponibilitate a creativității în diferite domenii care se remarcă la nivel național și european. De aceea se impune la Suceava crearea acestui Smart City. Este o inițiativă a domnului primar Ion Lungu, a Consiliului Local, care sperăm să fie susținută de cetățeni. Atâția premianți în domenii diverse, atâția performeri care vin acasă cu medalii, au nevoie de un spațiu al lor în care să se regăsească, în care să facă brainstorming pe proiecte, de ce nu, pentru municipalitate? Este nevoie să facem ceva, la nivel de Primărie pentru ca tinerii să fie motivați să rămână acasă, să lucreze pentru acest acasă, să plece să se formeze în școli de prestigiu, universități, dar să revină acasă. Smart City Center va fi, sperăm un loc simbolic în care aplicația și teoria se vor regăsi. Aici vor veni atât copii, tineri cât și cercetători. Există cluburi de inventică chiar în învățământul preșcolar. Există o sumedenie de asociații care au ca profil invențiile, Inventica în Suceava. Universitatea ”Ștefan cel Mare” este prima în  țatră în domeniul invențiilor.  

Smart City Center vine în continuarea pregătirii în învățământul dual, clase care poregătesc specialiști pentru a intra direct în producție și se face direct legătura către parcurile industriale. Tinerii noștri, cercetătătorii să revină la Suceava și să lucreze pentru Suceava!

Parteneriatul ferm cu Universitatea Ștefan cel mare este unul dintre obiectivele noastre. Și pentru acest parteneriat am fost invitată să vin în această echipă. Este nevoie de multă susținere, mai ales că unul dintre proiectele nerealizate fiindcă nu i-a venit timpul, este cel al campusului universitar. Acum se pare că planetele s-au aliniat și vom avea șansa fondurilor europene pentru a putea demara   acest campus de care Suceava are foarte multă nevoie.

A crescut numărul de studenți care s-au adresat Universității ”Ștefan cel Mare”, problema locurilor de cazare este una deosebit de importantă. Contâm în continuare pe sprijinul Primăriei și al Inspectoratului Școlar Județean să ne resolidarizăm, pentru a rezolva problremele privind bunul mers al educației la Suceava. Vom avea nevoie și anul acesta de locuri de cazare în căminele liceelor, pentru viitorii noștri studenți.

Facultatea de medicină este un proiect visat de ani de zile, pentru care s-a lucrat permanent în Universitatea ”Ștefan cel Mare”. S-au creat niște baze foarte solide, alături de toate investițiile care s-au făcut în Spitalul Județean Suceava pentru ca acesta să poată deveni spital clinic. Pentru o facultate de medicină nu exista o bază de aplicație. Eu cred că acest vis al facultății de medicină poate deveni o realitate. Dar este nevoie de foarte multă înțelegere și muncă în echipă. Suntem aici săp spumem că nu am uitat, vrem o facultate de medicină la Suceava. Toate specializările cu profil medical de la Unversitate și-au completat locurile încă de la prima sesiune. Deci sucevenii cer acest domeniu de formare la Suceava.

Aduc în atenție dorința domnului primar Ion Lungu și a echipei de consilieri locali PNL de a se implica în susținerea echipei de handbal a USV. Esteo o poveste de succes, care trebuie readusă în discuție. De aceea avem nevoie și de Sala Polivalentă pentru care ne-am zbătut încă de acum 10 ani, pentru a avea un spațiu în care echipa de handbal de la Universitate să poată să își desfășoare activitatea.

Forța acestei echipe sunt convinsă că va genera și alte proiecte, dar urgența în educație este cel mai importat lucru, în acest moment.

 Angela Zarojanu: proiecte de cultură urbană

 Avem viziune, avem strategie, creativitate, idei pentru o viață cât mai bună a tuturor celor care locuiesc în municipiul Suceava. Suceava a devenit un oraș al florilor, al spațiului verde, unde se întâmplă foarte multe activități interesante. Continuăm proiectele din administrația primarului Ion Lungu cu echipa de consilieri liberali și demarăm și alte proiecte, fiindcă cetățenii au așteptări. Am preluat foarte multe idei pe care urmează să le punem în aplicare. Proiectele mele de suflet sunt orășelul copiilor, care se va realiza în momentul când Parcul Șipote va intra în administrarea Primăriei, plantarea unui copăcel pentru fiecare nou născut din municipiul Suceava în semn de respect pentru generația care va crește și căreia ne străduim să-i oferim toate condițiile rămână în Suceava. Teatrul municipal ”Matei Vișniec” a devenit o carte de vizită pentru Suceava, ajungând să fie apreciat nu numai în țară ci și în Uniunea Europeană, în Republica Moldova dar și printre românii din Ucraina.

Este timpul să dezvoltăm proiecte pe cultură urbană. Să arătăm că Suceava înseamnă mai mult decât aceste monumente, care se cunosc. Un proiect în premieră pe care îl voi susține în Consiliul local vizează traiectoria culturală. Este această zonă în jurul Teatrului ”Matei Vișniec”, cu Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”, Biserica Armenească, Biserica Sfântul Nicolae, Casa Memorială ”Simion Florea Marian”, statuia lui Mihai Eminescu, o zonă care poate să capete consistența unui proiect de dezvoltare urbană, unde pot fi descoperite lucruri extraordinare. Este momentul să dăm o altă valoare Sucevei. Suceava să fie cunoscută prin această legătură între vechi și nou, între tradiții și prezent, între istorie și viitor. Și ne gândim și o să facem un amfiteatru în parcul Șipote pentru manifestări în aer liber, pentru a avea alternative. Fără cultură am fi o populație săracă sufletește. Pe de altă parte, digitalizarea a prins deja temelie în Primăria municipiului Sucea iar rolul nostru este acela de a despovăra cetățeanul de drumuri în plus și pierdere de timp.

Sunt hotărâtă, am energie, am experiență, avem o echipă minunată, un primar cu o experiență colosală și cred că în următorul mandat vom aduce sucevenilor ce își doresc pentru au așteptări de la noi și nu îi vom dezamăgi. Așteptăm votul lor cu încredere pentru Suceava, fiindcă se poate!

 Ciprian Anton: teren de sport sintetic multifuncțional la toate școlile și liceele din municipiul Suceava

  Mă regăsesc în tot ceea ce primarul Ion Lungu împreună cu echipa liberală a făcut pentru sport în mandatul 2016 – 2020. Iar cele două proiecte inițiate vor avea  o finalitate: Sală polivalentă la Suceava și modernizarea Stadionului Areni. Și, de ce nu, construirea unui nou stadion. Pentru a dezvolta mai mult sportul de masă în municipiul Suceava, avem un proiect nou pe care, împreună cu echipa liberală îl vom pune în practică. Toate școlile generale și colegiile din oraș vor avea posibilitatea, pe baza unor proiecte promovate de Consiliul Local sau  chiar prin accesarea de fonduri europene să aibă un teren sintetic multifuncțional  la care să aibă acces toți copiii care doresc să facă sport de masă,  Mă bucur că fac parte din această echipă, sper spă duc la îndeplini re ceea ce mi-am propus, îi așteptăm pe toți sucevenii la vot și să voteze echipa liberală împreună cu primarul Ion Lungu.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *