Actualitate

Arestul IPJ, umplut până la refuz cu hoți. 12 persoane reținute într-o singură zi de polițiștii suceveni. Un bătăuș din Iacobeni a fost dus în arestul IPJ Bistrița Năsăud, fiindcă la Suceava nu mai era loc

În cursul zilei de ieri 12 iulie a.c.,  Acțiunea ”Blocada” demarată de polițiștii suceveni a fost concentrată pe linie judiciară, fiind prioritizate cauzele penale aflate în lucru vizând sesizări ale unor infracțiuni contra persoanei, contra patrimoniului dar și înșelăciuni judiciare.

Peste 120 de polițiști au fost angrenați în activitățile de cercetare penală complexe, asigurându-se material probator, fiind efectuate investigații, audieri de persoane, activități criminalistice, fiind puse în executare mandate de aducere și de percheziție domiciliară și desfășurate acte procedurale în cauze penale.

12 persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni de furt, fapte cu violență, înșelăciuni prin metoda accidentul au fost reținute pentru 24 de ore de către polițiștii judiciariști suceveni, ajungând în arestul IPJ Suceava, dar și în centrele de reținere și arestare preventivă din județele învecinate.

 

Reținuți pentru înșelăciune prin metoda ,,accidentul”

 

Polițiștii au continuat cercetările privind o sesizare din data de 22.06.2023, privind înșelăciunea prin metoda „accidentul” săvârșită în noaptea de 20 – 21.06.2023 de către persoane necunoscute în dauna unui bătrând din orașul Milișăuți, județul Suceava.

Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți din data de 23.06.2023 s-a dispus trecerea cauzei de la Poliția Orașului Milișăuți la Serviciul Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Suceava.

Cu ocazia activităţilor inevstigativ operative şi de cercetare penală efectuate în cauză, a fost identificată persoana care a ridicat banii de la partea vătămată, respectiv un tânăr de 23 ani din comuna Pătrăuţi, judeţul Suceava.

Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că tânărul de 23 de ani, în convenienţă infracţională cu o persoana încarcerată într-o unitate de penitenciar, identificată ulterior în persoana unui deținut de 44 ani cu domiciliul în mun. Piatra Neamț, au indus în eroare pe bătrânul în vârstă de 83 ani şi i-au solicitat o sumă mare de bani, motivând că fiul său urmează a fi supus unei intervenţii chirurgicale de urgenţă, întrucât a fost victima unui accident rutier. Ulterior, tânărul de 23 de ani s-a deplasat la domiciliul persoanei vătămate, de la care a primit suma de 1.100 lei – toţi banii pe care partea vătămată îi avea la domiciliu.

La comiterea faptei tânărul de 23 de ani s-a deplasat la volanul unui autoturism, deşi nu posedă permis de conducere.

În urma probatoriului administrat în cauză, polițiștii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de tânărul de 23 de ani domiciliat în comuna/sat Pătrăuți, pentru săvârşirea infracţiunilor de „înșelăciune” și două infracțiuni de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”,  dar și față de bărbatul încarecerat de 44 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de ,,înșelăciune”.

Pentru completarea probatoriului, s-a organizat și desfășurat o acțiune de punere în executare a două mandate de percheziție domiciliară la locuința suspectului de 23 de ani precum și la unitatea de penitenciar, unde se află încarcerat suspectul de 44 de ani.

După finalizarea activităților procedurale, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de cele două persoane bănuite de comiterea faptei, tânărul de 23 de ani fiind încarcerat în arestul IPJ Suceava, iar bărbatul de 44 de ani, aflându-se sub efectul încarcerării în penitenciar.

 

Reținuți pentru fapte de furt și tentative de furt

 

Polițiștii au continuat cercetările și cu privire la sesizări din 28.06.2023 și din 29.06.2023, privind faptele de tentativă și furt calificat (furt motorină) de pe raza satelor Iacobești și Calafindești.

După administrarea probatoriului, la data de 11.07.2023, a fost continuată urmărirea penală față de 4 bărbați, toți din comuna Dărmănești, județul Suceava sub aspectul comiterii infracțiunilor de „Furt calificat” , tentativă la infracțiunea de „Furt calificat”, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că cei patru au săvârșit în conveniență și participație infracțională, mai multe fapte de furt de combustibil in rezervoarele unor vehicule de mare tonaj, la săvârșirea furturilor și atentativelor de furt utilizând un vehicul neînmatriculat și fără a avea permis de conducere.

La 12.07.2023, cei patru suspecți au fost reținuți pentru 24 de ore, de către organele de cercetare penală din cadrul Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, fiind introduși în arestul IPJ Suceava.

 

Polițiștii din zona Fălticeni au reușit identificarea persoanelor bănuite de comiterea unor furturi în dauna a trei persoane vătămate din municipiul Fălticeni la data de 04.05.2023.

În urma activităților de cercetare penală desfășurate, în ziua de 12.07.2023, organele de cercetare penală din cadrul Poliției Mun. Fălticeni – Biroul Investigații Criminale au pus în executare două mandate de aducere și au dispus măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de doi bărbați pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat în formă continuată (3 acte materiale) dar și a unor infracțiuni rutiere – conducerea unui vehicul fără permis de conducere, și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Cele două persoane reținute au fost introduse în arestul IPJ Suceava.

În cadrul aceleiași cauze, polițiștii au probat participația penală și față de un al treilea bărbat, fiind pus în executare un mandat de aducere emis pe numele acestuia, bărbatul fiind depistat la Punctul de trecere a frontierei Borș 2, în dimineața zilei de 12.07.2023.

În urma desfășurării activităților procedurale și față de acest bărbat polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni – Biroul Investigații Criminale au dispus măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat în formă continuată, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare. Și al treilea inculpat a fost introdus în arestul IPJ Suceava.

 

Polițiștii judiciariști din Gura Humorului au reușit identificarea și reținerea unor persoane bănuite de furtul sumei de cca. 20.000 lei. La data de 12.07.2023, ora 13.00, Poliția Orașului Gura Humorului a fost sesizată direct de către un bărbat din comun Păltinoasa despre faptul că persoane necunoscute i-au sustras din autoturism suma de 19.476 lei.

S-a stabilit că în seara de 11.07.2023, în jurul orei 21:00, partea vătămată a parcat autoturismul pe strada Crizantemelor din orașul Gura Humorului, iar a doua zi a constatat faptul că a fost forțat geamul autoturismului iar din torpedou lipsea suma de 19.476 și un chitanțierul unei firme.

În urma activităților investigative și a cercetărilor efectuate în cauză au fost identificați doi bărbați bănuiți de comiterea faptelor, respectiv doi tineri, ambii în vârstă de 20 de ani, amândoi din orașul Gura Humorului..

În baza probatoriului administrat, polițiștii au emis ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, cei doi au fiind introduși în arestul I.P.J. Suceava.

În cauză cercetările sunt continuate față de cei doi bărbați pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, respectiv complicitate la furt calificat..

 

Bătăuș reținut de polițiștii din Vatra Dornei

 

La data de 30.06.2023, ora 09.31, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112 de către o femeie din comuna Iacobeni, jud. Suceava, despre faptul că un bărbat a fost lovit.

În urma completării cercetărilor efectuate în dosarul penal și administrării materialului probator -au desfășurat cercetări rezultând faptul că între două familii există neînțelegeri legate de posesia unui teren fânaț, situat pe raza comunei Iacobeni, satul Mestecăniș, în sensul că ambele familii își atribuie dreptul de proprietate asupra acestuia.

În dimineața zilei de 30.06.2023, persoana vătămată s-a deplasat la terenul aflat în litigiu, situat pe raza comunei Iacobeni, sat Mestecăniș, județul Suceava, unde cu ajutorul unei cositori mecanice, a început să cosească fânul de pe acel teren.

De acest aspect a luat la cunoștință vecinul său, care în jurul orei 09:00, s-a deplasat singur la acel teren, pentru a-i cere socoteală persoanei vătămate.

Între cei doi a avut loc un conflict spontan, ocazie cu care vecinul a exercitat violențe asupra persoanei vătămate, împiedicându-l în același timp să părăsească zona.

Sub supravegherea procurorului de caz, în  dosarul de cercetare penală, s-a dispus  extinderea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de ,,Lipsire de libertate în mod ilegal” precum și ,,Lovirea sau alte violențe”.

Față de agresor, la data de 12.07.2023, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița – Năsăud, la nivelul IPJ Suceava fiind depășită capacitatea de reținere.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *