Un reprezentat al unei firme de exploatare lemnului din Solca reclamă că activiștii de mediu i-au pulverizat în ochi spray lacrimogen. Aceștia spun însă că cel dintâi au pornit scandalul

Sâmbătă seară, înainte de ora 22.00, I.P.J. Suceava a fost sesizat de către Pruteanu Mihai, de 22 ani, din orașul Solca, în calitate de activist de mediu, despre faptul că  împreună cu alte persoane a depistat pe teritoriul orașului Solca, în zona drumului forestier ”Tocari”, un camion care transportă material lemnos fără a deține documente legale de proveniență ale materialului lemnos, fiind agresat de către conducătorul auto în momentul depistării acestuia.

Înainte de a se ajunge la fața locului, la ora 22.08,  Iliese Dan a sesizat tot prin 112 faptul că fratelui său Iliese Ioan, de 37 ani, din comuna Arbore, i-a fost pulverizat spray lacrimogen în zona feței de către mai mulți activiști de mediu.

La fața locului s-a deplasat echipa de intervenție la evenimente din cadrul Poliției orașului Solca, un echipaj de la SPR 3 Marginea și un lucrător din cadrul biroului silvic al IPJ Suceava, stabilind următoarea situație de fapt:

În momentul sosirii echipajelor de poliție la fața locului Iliese Ioan primea îngrijiri medicale de la un echipaj de ambulanță, reclamând faptul că i-a fost pulverizat un jet de spray în zona feței de către o persoană, care făcea parte dintr-un grup, cu care a intrat în conflict verbal în  zona barierei din apropierea cantonului silvic  ”Tocari” Solca.

După sosirea echipajelor de poliție la fața locului au ajuns mai multe persoane, activiști de mediu, respectiv: Prutean Mihai, Ghinghiloschi Dănuț, Iliuță Casian Gheorghe, Botoșan Tudorel, care au declarat că suspectează faptul că Iliese Ioan a intrat cu o autoutilitară în pădure în zona ”Tocari” și intenționează să efectueze un transport de material lemnos fără documente legale, și pentru că  i-a văzut în apropiere, conducătorul auto a sistat activitatea, abandonând autoutilitara în pădure. Ulterior la fața locului au sosit mai multe persoane, cunoștințe ale conducătorului auto pe de o parte și activiștilor de mediu de cealaltă parte, fiind necesare acțiuni ale polițiștilor aflați la fața locului de prevenire și mediere ale unei posibile stări conflictuale.

Echipajul din cadrul Poliției orașului Solca împreună cu polițistul din cadrul biroului silvic al IPJ Suceava s-au deplasat în pădure, unde la o distanță de 800 metri de bariera de acces au identificat autoutilitara marca IVECO încărcată cu lemn rotund. Iliese Ioan, care este și administratorul societății SC Wanzeto SRL Arbore, a susținut că autoutilitara se află în rampa primară a locului recoltării și întrucât a suferit defecțiuni tehnice nu s-a mișcat. Întrucât organele de poliție au în competență această problematică s-a solicitat sprijinul specialiștilor din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, s-a procedat la darea în custodie a materialului lemnos și a autoutilitarei.

Polițiștii au reținut declarația activistului de mediu Iliuță Casian Gheorghe, de 34 ani, din orașul  Vicovu de Sus care a spus că ar fi fost amenințat în timp ce se afla în pădure, de către Iliese Ioan.  Activistul de mediu Iliuță a fost invitat la sediul Poliției orașului Solca în vederea stabilirii împrejurărilor comiterii faptei,  audierii și depunerii unei eventuale plângeri penale însă nu a dat curs invitației.

Urmare a agresiunii suferite, Iliese Ioan a fost transportat la Spitalul Județean Suceava, unde a fost diagnosticat cu ”arsură chimică oculară”.

Având în vedere cele sesizate și  constatate cu ocazia deplasării la fața locului, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii  infracțiunilor  de  „Lovirea sau alte violenţe” și ”Amenințare”.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *