Mopan Suceava
Actualitate

Are sau nu Muzeul Bucovinei titulatură de muzeu de importanţă naţională? Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a retras comunicatul de pe pagina oficială

Un mic mesaj care ar fi avut darul să bucure comunitatea suceveană, postat pe site-ul unui minister al unui guvern care se zbate intens pentru a rezolva probleme grandioase, precum sutele sau chiar miile de kilometri de autostradă, cazul de la Caracal, filosofia fiscală a ministrului Finanțelor, s-a dovedit un fâs. Mesajul a fost transmis ieri de Ministerul Culturii și viza acordarea unei titulaturi importante: ”muzeu de importanță națională”, Muzeului Bucovinei.  Știrea a fost preluată de media locală cu entuziasm, unii cititori au depreciat–o, în fine, fiecare dintre sucevenii autori de articole prin ziare printate sau online, reporteri și redactori în audio-vizual, comentatori, au avut o atitudine față de un lucru care nu s-a întâmplat. 

Muzeul Bucovinei nu a primit titulatura de muzeu de importanță națională pentru simplul fapt că nu s-a discutat în ședința de guvern de luni acest proiect de hotărâre. Situația este cumva delicată pentru Muzeul Bucovinei, în aceste zile, când această instituție  din Suceava  gestionează unul dintre cele mai importante evenimente culturale de profil din țară: Festivalul de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare”. Ar fi venit această distincție ca o recunoaștere a lucrurilor bune făcute la Muzeul Bucovinei. Mai ales că în aceste zile județul Suceava are oaspeți de seamă: primul ministru Viorica Dăncilă, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici, ministrul transporturilor Răzvan Cuc și alte oficialități guvernamentale, poate nu și ministrul interimar al culturii, pe nume Valer Daniel Breaz care a gestionat, direct sau indirect postarea nefericită de pe siteul ministerului pe care îl conduce interimar. 

Ministerul Culturii și Identității Naționale a postat ieri, 13 august 2019, pe site-ul oficial al instituţiei, www.cultura.ro, un comunicat prin care anunța că Guvernul României a adoptat, în ședința din 12 august 2019, o Hotărâre privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Bucovinei. După care urma argumentarea: „Motivul care stă la baza emiterii prezentului act normativ și, implicit, a recunoașterii Muzeului Bucovinei ca fiind de importanță națională este faptul că în patrimoniul muzeului se află colecții unicat la nivel național printre care se numără Cetatea de Scaun a Sucevei, monument istoric reprezentativ și unicat pentru istoria noastră, precum și colecții unice în cadrul Muzeului de Științele Naturii, colecția de Scolytide și colecția de Malofage ”Ștefan Negru”. Muzeul Bucovinei are ca obiect de activitate cercetarea, achiziţionarea, tezaurizarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, legat de om şi mediul său, de istorie, artă, etnografie, ştiinţele naturii, planetariu-astronomie, cu rolul social de cunoaştere, educaţie şi petrecere a timpului liber, se mai arată în comunicatul de pe pagina Ministerului Culturii și Identității Naționale”.

Doar că astăzi, 14 august 2019, de pe pagina oficială a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale comunicatul a fost retras, surse de la capitală spunând că această hotărâre va fi pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a guvernului.

Am aflat acum câteva minute, din surse oficiale, că într-adevăr, cei de la Ministerul Culturii s-au grăbit anunțând vestea bună care vizează Muzeul Bucovinei. Într-adevăr, toată documentația care trebuie să stea la baza acordării titulaturii de muzeu de importanță națională Muzeului Bucovinei este finalizată și are toate avizele favorabile numai că proiectul de hotărâre de guvern nu și-a găsit locul pe ordinea de zi a ședinței de luni, 12 august a.c. iar cei de la Ministerul Culturii nu au mai verificat acest lucru și au proiectat evenimentul  în spațiul public online ca și când s-ar fi petrecut deja. 

Am primit asigurări că în ședința de guvern de săptâmâna viitoare, proiectul va fi analizat, foarte probabil aprobat iar presa va putea să reposteze articolul deja scris de ieri, 13 august, fără teama că se va greși. Cine știe?!

To be, or not to be, that is the question!

 

Please follow and like us:

2 comentarii la „Are sau nu Muzeul Bucovinei titulatură de muzeu de importanţă naţională? Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a retras comunicatul de pe pagina oficială

  • Aprodul_Purice

    După acest frumos episod de gimnastică a comunicatelor,gândul mă duce pe mine ,aflător în categoria celor care au cârâit cu privire la semnificația și contextul în care s-a acordat acest titlu,la posibilitatea ca anumite persoane implicate să-și dea demisia și,eventual,să și-o retragă ! Poate ministrul de resort,poate directorul fostului „muzeu de importanță națională”,poate consultanții artistici care stăteau să dea drumul la unele festivaluri din noua situațiune care,iaca,s-a dovedit a fi doar o cacealma…
    Are sau nu are ursu coadă? Si dacă are,la ce-i folosește? Și dacă n-are,cum a pierdut-o?
    Aicea să interveniți dvs. ,domnu’ Galan,să ne spuneți cum se văd lucrurile din unghiul dvs.,deoarece din unghiul meu se văd,oarecum,ca dinspre Sasca&Costâna.
    Plus că eu tocmai mă întrebam,ca orice om prost,cum o sa facă directorul unui „muzeu de importanță națională” care are pe frontispiciu,după restaurarea facută sub mâna sa,în lungul său mandat,stema austro-ungară,nu destul de clară însă relevantă ca intenție și coloratură „națională”,așa:
    http://prntscr.com/osly9m
    Poate până la următoarea ședință de guvern cu ordine de zi mai puțin alunecoasă ne explică dumnealui cum devine cazul,că ne scapă,poate că este concepția despre restaurare a expertului in domeniu,domnul Gâză,sau poate ideile domnului Flutur despre restaurarea Cetății de Scaun „așa cum a fost ea pe timpul lui Stefan cel Mare”,adică să înțelegem dacă restaurarea ar tinde să facă ,practic,o soră geamănă a cetății ,așa cum arăta ea in cărțile poștale de pe vremea lui Stefan cel Mare,deoarece planuri nu s-au gasit,cel puțin până acuma,nici măcar la Vaslui,în locuința cu nr. 9,unde s-a găsit spada buclucașă…

    Răspunde
  • Domnu Aprodul lui Piurici matale esti foarte foarte coroziv, ca acidul din bateria de Dacia 1100. Sau de Volga chiar. Eu unu cu stema aia ori ceo fi ea acolo sus deasupra usii nam nimic. Imperiul acela nu mai exista, a murit ca si alte imperii. Cum a murit si statul Moldova si unii ii folosesc stema peste tot si nu le zice nimeni ca ar fi contra unirii cu munteni, nu? Asta cu directorul fostului muzeu de importanta natioanala, asta imi place rau. Si de functionarii ministerului imi place, sunt harnici. Chiar mai harnici decat este cazul sa fie. Daca nu io fi platit careva de pe aici sa arunce cu importanta nationala pe online, ca doar multi vad si putini pricep. Si da bine la bulendreala cum zici matale. Exact cum da acum rau la bulendreala. Insa asa este viata, are urcusuri si coborasuri si nimic nu se castiga usor. Eu cred ca pana la urma vine el si nationalul la muzeu.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *